Gelecek Starship fırlatılmasında Ay çalışmaları için kritik bir teknoloji test edilecek

SpaceX dünyanın en büyük roketi için ilk kez havada yakıt ikmalini deneyebilir

SpaceX'in Starship roketi 18 Kasım 2023'te bir uçuş testi sırasında yakıtın çoğunu kullandıktan sonra ayrılıyor (SpaceX)

NASA'ya göre SpaceX, Starship roketinin bir sonraki fırlatılışı sırasında Ay ve Derin Uzay çalışmaları için kritik bir tekniği test etmeyi planlıyor.

İlk iki denemenin patlamalarla sonuçlanmasının ardından dünyanın en büyük roketinin üçüncü büyük uçuş testinin gelecek yılın başlarında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay aracının gelecekteki versiyonları NASA'nın Artemis programının bir parçası olarak Ay'a insan gönderilmesini sağlamak için kullanılacak. Bu görevin kilit noktası uçuş sırasında itici yakıt transferi gerçekleştirebilmek olacak; bu da Starship'i Teksas'tan fırlatıp Hawaii'ye indirmeyi hedefleyen bir sonraki test uçuşu sırasında denenebilecek.

ABD'nin uzay ajansından bir sözcü CNBC'ye yaptığı açıklamada, yörüngede yakıt ikmali teknolojisinin denenmesi için halen görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

NASA yetkilisi, "NASA ve SpaceX, Starship ve Super Heavy roketinin entegre uçuş testi sırasında gerçekleştirilecek tanıtım gösterisi için seçenekleri gözden geçiriyor" dedi.

Ancak zamanlamaya dair nihai bir karar alınmadı.

Testin başarılı olması için Starship'in Alçak Dünya Yörüngesi'ne ulaşması gerekiyor, ki bu da SpaceX'in henüz başaramadığı bir şey.
 

starship
18 Kasım 2023'te bir test fırlatması sırasında SpaceX'in Starship roketinin 33 Raptor motoru (SpaceX)


Bu yıl 20 Nisan'da yapılan ilk deneme, fırlatmadan birkaç dakika sonra roketin her iki kademesinin de ayrılmaya çalışmasının ardından patlamasıyla sona erdi.

18 Kasım'da yüksek rakımda gerçekleştirilen ikinci uçuş testiyse daha başarılı olmuş ve ayrılma, ilk kez yakıtın çoğunu kullandıktan sonra gerçekleşmişti. Bu denemede roketin üst kısmı Super Heavy iticisinden yerleşik motorlarını kullanarak ayrıldı ancak sonuçta roketin her iki parçası da kayboldu.

Starship'in Dünya'nın yörüngesindeki harici bir tankerden yakıt ikmali yapabilmesini sağlamak üzere tasarlanan sisteminin ilk testi havada yakıt transferi olacak.

NASA, "Amaç, kriyojenik sıvı transferini ve teknoloji̇ ri̇sk değerlendi̇rmesi̇ yoluyla dolum sevi̇yesi̇ ölçme teknoloji̇si̇ni, tasarımı ve prototip testiyle yörüngedeki gösterimi geliştirmek" dedi.

Gösterim, gelecekteki insanlı uzay uçuşu görevlerine giden yolda büyük ölçekli itici yakıt transferi için kilit riskleri azaltacak.

Kasımdaki fırlatmanın ardından SpaceX'in patronu Elon Musk, bir sonraki Starship roket sisteminin "üç ila 4 hafta içinde uçmaya hazır" olması gerektiğini ancak zaman çizelgesinin Federal Havacılık İdaresi (FAA) gibi düzenleyici kurumlar tarafından yapılan dış incelemelerin hızına bağlı olacağını söyledi.

Musk, sık sık ertelenen hırslı geliştirme teslim tarihleriyle tanınıyor. Starship için nihai hedefi 2050'ye kadar Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmak için yüzlerce roket inşa etmek.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU