Rusya, Ukrayna savaşındaki 7. tümgeneral kaybını doğruladı

Ukrayna'nın savaşta öldürdüğü üst düzey Rus generallerin giderek artan sayısı çok daha fazla

Rusya'nın Kantemirovskaya Tank Tümeni Komutanı Vladimir Zavadski, Moskova bölgesindeki Naro-Fominsk'te birliğin kuruluş yıldönümü için düzenlenen törende konuşma yapıyor (Reuters)

Yerel haberlerde tümgeneralin kendi tarafınca yerleştirilmiş bir kara mayınıyla öldürüldüğünün söylenmesinden bir hafta sonra Rusya, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilasından bu yana 7. tümgeneral ölümünü doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Voronej bölgesi valisi Alexander Gusev, Rusya'nın 14. Kolordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Vladimir Zavadski'nin "özel askeri operasyon bölgesindeki bir muharebe karakolunda" öldüğünü söyledi. Rusya, Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı istilasını tanımlamak için "özel askeri operasyon" terimini kullanıyor.

Rus yetkili, Zavadski'nin "göğsü madalyalarla dolu bir subay" ve eski bir tank komutanı olduğunu belirterek ölümünün "sarsıcı acıya" neden olan ağır bir kayıp olduğunu sözlerine ekledi. Gusev, ölümün nasıl gerçekleştiğine dair daha fazla ayrıntı vermedi.

Zavadsk'nin ölümü Rusya Savunma Bakanlığı tarafından teyit edilen 7. tümgeneral ölümü olurken, Ukraynalı yetkililer ve medya kuruluşları gerçek sayının en az 12 olduğunu belirtiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı genellikle ülkenin savaş kayıpları hakkında açıklama yapmıyor ve Gusev'in anma konuşmasından sonra bile Zavadski'nin ölümüyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Zavadski'nin ölümü ilk kez geçen hafta Kremlin yanlısı Lenta gazetesinin işgal altındaki Ukrayna'da öldüğünü açıklamasıyla ortaya çıkmıştı. Zavadski'nin eğitim gördüğü seçkin bir askeri akademi olan Moskova Yüksek Kombine Silahlar Komutanlığı Okulu da daha sonra sildiği bir sosyal medya paylaşımında Zavadski'nin öldüğünü duyurmuştu.

Rus güvenlik servisleriyle bağlantısı olduğunu iddia eden VChK-OGPU adlı Telegram kanalına göre, tümgeneralin Putin'in kendi güçleri tarafından yerleştirilen ve Ukraynalı keşif gruplarını hedef almak üzere yerleştirilen bir kara mayınıyla öldüğünü doğrulanmamış haberler belirtmişti.

Telegram kanalından, "Soruşturma, düşmanla [sabotaj ve keşif birimi] mücadele etmek amacıyla komşu bir birim tarafından daha önce yerleştirilmiş bir mayının patlaması olasılığını değerlendiriyor" denmişti.

Telegram kanalı, olayın Zavadski'nin güçlerinin cephe hattından uzağa "anlamsız" bir şekilde yeniden konuşlandırılması sırasında meydana geldiğini iddia etse de, kara mayınının patlamasının tam olarak nerede gerçekleştiğiyle ilgili çelişkili haberler vardı.

Lenta'nın haberinde Zavadski'nin Harkiv Oblastı'ndaki İzyum yakınlarında öldürüldüğü belirtilirken, şehrin Eylül 2022'de Ukrayna tarafından geri alındığı ve halihazırda Ukrayna'nın kontrolündeki topraklardaki cephe hattından onlarca kilometre uzakta bulunduğu kaydedilmişti.

Rusya ve Ukrayna devam eden savaştaki askeri kayıplarını devlet sırrı gibi davranıyor ve üst düzey Rus subaylarının ölü sayısına ilişkin raporlar farklılık gösteriyor. Çoğu medya kuruluşu bu sayıyı en az 12 olarak verirken Ukraynalı yetkililer bugüne kadar Putin'in 16 generalinin çatışmada öldüğünü iddia ediyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU