Bunamadan koruyan kişilik özellikleri belirlendi

Bilimsel araştırma 45 bine yakın kişiyle yapıldı

Demans genel olarak hafıza, düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebiliyor (AA)

ABD'li bilim insanlarının yaptığı geniş çaplı bir araştırmada, belli kişilik özelliklerinin demansa karşı koruyucu olabildiği ortaya kondu. 

Çalışma, 29 Kasım'da hakemli bilimsel dergi Alzheimer’s & Dementia'da yayımlandı.

İki farklı kıtadan 4 ülkeyi kapsayan araştırmaya halihazırda 1703'ü bunamadan mustarip 44 bin 531 kişi dahil edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davis Üniversitesi'nden Emorie Beck liderliğindeki ekip, 5 büyük kişilik özelliğine odaklandı: Sorumluluk, dışa dönüklük, deneyime açıklık, nevrotiklik ve uyumluluk. 

Bununla birlikte bilim insanları, olumlu ve olumsuz duygulanımla yaşam memnuniyeti faktörlerini de göz önünde bulundurdu. 

Olumlu özellikler demansa karşı güçlü bir araç olabilir 

Elde edilen bulgulara göre sorumluluk, dışa dönüklük ve olumlu duygulanım gibi pozitif özelliklerde yüksek puana sahip kişilerin, demans tanısı alma ihtimalinin daha düşük olduğu ortaya kondu.

Öte yandan nevrotiklik ve olumsuz duygulanım düzeyi yüksek olanlarda demansa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu görüldü. 

Çalışmada, deneyime açıklık ve uyumluluk gibi özelliklerin de demansa karşı koruyucu bir etki gösterdiği ifade edildi.

Araştırmanın şaşırtıcı sonuçları olduğunu söyleyen Beck, bu kişilik özellikleriyle demansın etki ettiği beyin bölgesi arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını belirtti. 

Çalışmada yaş, cinsiyet ve eğitim gibi etkenler, kişilik ve demans riski arasındaki ilişkiyi dikkate değer ölçüde değiştirmedi. 

İncelemelere göre, sorumluluğun koruyucu etkisinin yaşla birlikte arttığı görüldü. 

"Demansın etkilerine karşı mücadelede faydalı"

Çalışmaya göre, bazı kişilik özellikleri insanları demansta görülen bilişsel bozukluklara karşı daha dirençli hale getirebilir.

Bu özellikler beyindeki fiziksel değişiklikleri engellemiyor. Fakat bilim insanları, bu özelliklerin beyinde meydana gelen değişikliklerle mücadelede yardımcı olabileceğini öne sürüyor. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre demans, dünyada yaklaşık 55 milyon kişiyi etkiliyor. Bu sayının 2050'ye kadar üç katına çıkacağı öngörülüyor.

 

Independent Türkçe, New Atlas, Knowridge

DAHA FAZLA HABER OKU