Rishi Sunak'ın parti içindeki onay oranı dibe vurdu

Conservative Home'a göre Birleşik Krallık Başbakanı, -25,4'lük onay oranıyla kabinesinin açık ara en düşük popülariteye sahip üyesi

(Reuters)

Rishi Sunak'ın Mufafazakar Parti tabanındaki popülaritesi çakılarak rekor seviyeye düşerken, önemli bir araştırma Birleşik Krallık (BK) Başbkanı'nın, daha geniş çapta seçmenler nezdinde Liz Truss'tan daha kötü durumda olduğunu ortaya koydu.

Conservative Home'a göre BK Başbakanı -25,4'lük onay oranıyla kabinesinin açık ara en düşük popülariteye sahip üyesi.

Bu, Truss'ın başbakanlığından sonra partinin kaderini değiştirmesi beklenen Sunak'ın çarpıcı biçimde gözden düştüğüne işaret ediyor. Bu düşüş, Başbakan'ın en önemli planı olan Ruanda sığınma politikasının  Yüksek Mahkeme tarafından reddedildiği ve rekor düzeydeki göç nedeniyle artan bir tepkiyle karşılaştığı felaket bir ayın ardından yaşandı.

Ayrıca JL Partners'ın yaptığı kapsamlı araştırmada, Sunak'ın başkanlık ettiği "gerileme yılının" Muhafazakar Parti oylarında "erimeye" yol açması sonucu İşçi Partisi'nin bir sonraki genel seçimi kazanma yolunda ilerlediği ortaya kondu.

Bloomberg'ün eriştiği raporda 2019'da Boris Johnson yönetimindeki Muhafazakarları destekleyen seçmenlerin sadece yüzde 59'unun Sunak yönetimindeki partiye bağlılığını sürdürdüğü bulundu. Bu oran geçen ağustosta yüzde 74'ken Truss'ın Eylül 2022'deki facia yaratan "mini bütçesinin" ardından yüzde 63'tü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anket, Nigel Farage'ın partisi Reform UK'in Sunak'ın partisine en büyük zararı verdiğini ve 2019'daki Muhafazakar Parti seçmenlerinin 6'da birinin bu sağcı partiye geçtiğini ortaya koydu. Downing Sokağı'nda tehlike çanlarının çalmasına yol açacak bu araştırma, Conservative Home anketinin Sunak'ın Muhafazakar Parti üyeleri arasındaki desteğinin çakıldığını ortaya koymasıyla aynı zamanda çıktı.

Muhafazakar tabanın rehberi olarak görülen Conservative Home, son oranlarını "vahim" diye nitelendirerek Sunak'ın aldığı bütün iyi haberlerin kötü bir şeyle gölgelendiğini belirtiyor.

Partinin en önemli planı olan Ruanda sığınma politikasının başarısızlığa uğramasıyla parti içinde artan huzursuzluğun bir işareti olarak BK İçişleri Bakanı James Cleverly de popülarite sıralamasında en tepeden 22. sıraya düştü.

Cleverly'nin, Britanya'ya gelen sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesini öngören planın, hükümetin küçük teknelere yaklaşımında "olmazsa olmaz" bir yerde bulunmadığını söylemesinin ardından bu düşüş yaşandı.

BK İçişleri Bakanı'nın Muhafazakar Parti üyeleri arasında geçen ay 72 puan olan onay oranı son ankette keskin bir düşüş göstererek sadece 10,6 puan olarak kaydedildi.

Conservative Home'dan Paul Goodman ve Henry Hill şöyle diyor:

Yeni İçişleri Bakanı'nın atandığından bu yana gösterdiği performans hakkında ne düşünürseniz düşünün, Muhafazakar aktivistleri memnun etmenin öyle veya böyle aklındaki son şey olduğu söylenebilir.

Muhafazakar taban arasında kabinedeki en popüler bakan 63,4 gibi ezici bir puanla Kemi Badenoch. Ticaret Bakanı, Muhafazakarların bir sonraki seçimi kaybetmesi halinde Sunak'ın potansiyel halefi olarak görülüyor.

Geçen yazki liderlik yarışında Badenoch'u, o zamanlar Ticaret Bakanı'nın "birinci sınıf beynini" öven Kalkınma Bakanı Michael Gove desteklemişti.

Ateşli bir duyarcı karşıtı olan Badenoch, nihayetinde Liz Truss'ın başbakan koltuğuna oturduğu yarışta 4. olmuştu.

Ticaret Bakanı'nı Conservative Home anketinde Avam Kamarası lideri Penny Mordaunt, Gaziler Bakanı Johnny Mercer ve yeni Sağduyu Bakanı denen Esther McVey takip ediyor.

Geçen ayki görev değişikliğinde dışişleri bakanlığı koltuğuna oturarak siyasetin ön saflarına sansasyonel bir dönüş yapan Lord Cameron ise popülaritede sondan 4. sırada.

Conservative Home şöyle belirtiyor: 

Bunun bir kısmı AB'den ayrılma yanlısı düşünceler, bir kısmı Çin sicilinden duyulan rahatsızlık, ve belki bir kısmı da Greensill destanının hatırasından kayanaklanıyor olmalı.

David Cameron aylık ankete -4,9 puanla geri döndü.

BK Başbakanı'nın Muhafazakar üyeler arasındaki oy oranı aylardır çılgınca dalgalanırken Sunak olumsuz manşetlerden kaçınamıyor.

Sunak'ın bu yıl enflasyonu yarıya indirme yönündeki kilit vaadini yerine getirmesinden sadece birkaç saat sonra, hükümetin Ruanda planı BK Yüksek Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunmuştu.

Ve Sunak'la Jeremy Hunt'ın vergi indirimlerini içeren sonbahar açıklamasından sadece birkaç gün sonra da rakamlar BK'nin aldığı net göçün rekor seviyeye fırladığını göstermişti.

Sunak'ın Muhafazakar üyeler arasında aldığı yıkıcı oy oranı, partisinin anketlerde İşçi Partisi'nin 19 puan gerisinden geldiği bir dönemde açıklandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU