Beyaz Saray'dan 7 Ekim açıklaması: "İstihbarat belgesine erişimimiz yoktu"

ABD, İsrail ordusu ve istihbarat örgütlerinin bariz başarısızlıklarından kendini uzak tutuyor

(Reuters)

İsrail istihbarat teşkilatlarının Hamas'ın 7 Ekim'de başarıyla gerçekleştirdiğine benzer bir saldırı düzenleme planlarını keşfettiği ancak bunları inandırıcı bulmadığı için önemsemediği ortaya çıkmışken; pazar günü üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, hata yapıldığını işaret eden ifşadan kaynaklanabilecek negatif siyasi sonuçlardan Biden yönetimini uzak tutmaya çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, New York Times'ın haberine göre İsrail hükümetinin elinde bir yıldır bulunan ve saldırıyı detaylandıran belgeleri almadıklarını veya bunlar hakkında başka bir şekilde bilgi sahibi olmadıklarını ABD istihbarat teşkilatlarının saptadığını NBC'nin Meet the Press programında söyledi.

Kirby, "İstihbarat topluluğu bu belgeye erişiminin olmadığını belirtmiştir. Halihazırda bu belgeye daha önceden erişimleri olduğuna dair herhangi bir belirti yok" dedi.

NBC'den Kristen Welker, "Erişmeleri gerekir miydi?" diye sordu.

Yani ABD ve İsrail istihbarat yetkililerinin istihbaratı ne kadar yakından koordine ettikleri ve etmeleri gerektiği dikkate alındığında?

Kirby, "İstihbarat bir mozaiktir ve bazen bir şeyleri bir araya getirip oldukça iyi bir resim elde edebileceğinizi bilirsiniz. Diğer zamanlardaysa bulmacanın parçalarının eksik olduğunu bilirsiniz" diye yanıt verdi.

Dediğim gibi, kendi istihbarat topluluğumuz bu konuyu incelediğini söyledi. Halihazırda bu belge hakkında önceden bir uyarı aldıklarına ya da bilgi sahibi olduklarına dair herhangi bir belirti yok.

John Kirby, İsrail hükümetinin Hamas'ın 7 Ekim'deki ani saldırısına nasıl bu kadar hazırlıksız yakalandığını araştırmaya "ihtiyacı olduğunu" eklerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun böyle bir incelemenin savaş sonrasına kadar bekleyebileceği yönündeki açıklamasına da katıldı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Hamas militanlarına yönelik saldırıları, çoğu sivil 14 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açtığı düşünülen sarsıcı bir bombalama harekatına ve kara istilasına dönüştü. Bu kurbanların binlercesi çocuk.

Ülke içindeyse Biden yönetiminin İsrail'e verdiği tam destek ABD Başkanı için hem övgü hem de eleştiri konusu oldu. Muhafazakarlar ve yaşlı Demokratlar Biden'ı Ortadoğu'daki yakın bir Amerikan müttefikinin yanında durduğu için takdir ederken, genç kuşaklar arasında Başkanı eleştirenlerse Biden'ın sağcı İsrail hükümetine taviz verdiği ve bunun yerine sivil ölümlerinin daha da artmasını engellemek için kalıcı bir ateşkes çağrısı yapması gerektiğini savunuyor.

Anketler, Başkanın kendi seçmen kitlesindeki önemli demografik gruplar arasında istek ve iyi niyeti kaybetmekte olduğunu ve bunun kilit nedeninin de savaşı ele alış biçimi olduğunu gösteriyor. Beyaz Saray yetkilileri, İsrail hükümetinin ordusunu gereksiz sivil ölümlerinden kaçınmaya çağıran mesajları dinlediğine dair devamlı güvence vererek sunulan destekteki kan kaybını durdurmaya çalıştı (pek işe yaramadı).


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.the-independent.com/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU