Biden enflasyonla mücadele için Soğuk Savaş'tan kalma yasayı kullanacak

Yasa son olarak pandemi döneminde uygulanmıştı

81 yaşındaki Joe Biden ilk olarak 1973'te siyasete atılmıştı (Reuters)

Beyaz Saray, ülkedeki tedarik zinciri ve yüksek enflasyon problemlerini gidermek için 1950'de çıkarılan Savunma Üretimi Yasası'nı kullanacağını duyurdu.

Beyaz Saray'dan dün yapılan açıklamada, yasayla birlikte ulusal güvenlik için önemli görülen tıbbi ilaçların iç piyasada üretiminin geliştirileceği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üretim ve nakliye gibi konularla alınacak diğer tedbirlerin Başkan Joe Biden'ın konuyla ilgili kurulla yapacağı ilk toplantının ardından açıklanacağı belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, "Amerikalı tüketiciler için fiyatları aşağı çekmeye ve tedarik zincirlerimizi sağlamlaştırmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Savunma Üretimi Yasası, Kore Savaşı sırasında üretimi kolaylaştırmak için çıkarılmış ve son olarak pandemi döneminde solunum cihazları ve koruyucu ekipmanlara ulaşımı kolaylaştırmak için kullanılmıştı.

Yasa ABD Başkanı'na, halkın korunmasında ihtiyaç duyulan ürünler için şirketlerden, sözleşme imzalamalarını veya siparişleri tedarik etmelerini isteme yetkisi veriyor.

Yasa ABD Başkanı'na, fahiş fiyatlar için denetim yetkisi de sunuyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklama kağıt üzerinde Amerikan ekonomisinin olumlu bir görünüme kavuştuğu bir dönemde geldi.

Ancak gelecek yıl yapılan seçimler öncesinde ülkedeki ekonomik durumun seçmenleri memnun etmediği biliniyor. Economist ve YouGov'un yaptığı son anket, seçmenlerin sadece yüzde 39'unun Biden'ın ekonomi politikalarını onayladığını ortaya koymuştu.

Reuters/Ipsos ortaklığının araştırmasındaysa, Amerikalılar son iki yılın en önemli konusunun ekonomi olduğunu söylemişti.

ABD'de enflasyonun artış hızı yavaşlasa da, ülkedeki fiyatlar son üç yılda bir önceki 10 yıldan daha fazla artış gösterdi.

Bloomberg'in haberinde pandemi öncesi dönemde 100 dolar tutan bir alışveriş sepetinin bugün 120 dolara mal olduğu ifade edilirken, son üç yılda elektrik, araç sigortası, ikinci el otomobil ve ev kirası gibi kalemlerin yüzde 20 ila yüzde 35 arttığı hatırlatıldı.

Biden yönetiminin ekonomiye ilişkin alınacak kararları 2024'teki seçim öncesinde kampanyasına dahil etmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, Guardian, Bloomberg, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU