Kathimerini'den Erdoğan analizi: "Ömür boyu iktidarda kalmaya hazırlanıyor"

"Milliyetçilerle işbirliğine de bel bağlamamak istiyor"

Analizde, Erdoğan'ın tüm eleştirilerine rağmen Batı'yla bağları koparmadan elini güçlendirmek istediği ifade edildi (Reuters)

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemdeki politikalarını değerlendiren bir analiz yayımladı. 

Manolis Kostidis'in imzasını taşıyan "Recep Tayyip Erdoğan ömür boyu iktidarda kalmaya hazırlanıyor" başlıklı analizde, Erdoğan'ın seçim yasasında ve Anayasa'da değişikliklere giderek iktidarını güçlendirmeyi hedeflediği savunuldu. 

Cumhurbaşkanı, 17 Kasım'da Almanya'ya düzenlediği günübirlik ziyaretten dönüşte gazetecilere yaptığı açıklamada, "50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna ek olarak Erdoğan'ın, cumhurbaşkanının görevini beşer yıllık iki dönemle sınırlandıran Anayasa maddesini değiştirmeyi hedeflediği de öne sürüldü.

Analizde, bu hamlelerle Erdoğan'ın Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteğine gerek duymadan iktidarını daha da sağlamlaştırmak istediği savunularak, "Erdoğan'ın amacı artık milliyetçilerin işbirliğine bel bağlamamak ve böylece kendisini karşı ağırlıklardan kurtarmak" ifadeleri kullanıldı.

Ancak haberde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin söz konusu değişime pek sıcak bakmadığına da dikkat çekildi.

Bahçeli, 21 Kasım'daki açıklamasında bu meseleyle ilgili AK Parti'yle ortak yol haritası oluşturulabileceğini söylerken, duruşunu yineleyerek "Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir" demişti.
 


Kostidis, Gazze savaşında İsrail'e karşı takındığı sert tavra ve Hamas'a desteğine rağmen Erdoğan'ın aslında Batı'yla bağlarını koparmak istemediğini de yazdı. 

Haberde, Erdoğan'ın 17 Kasım'da Almanya Başbakanı Olaf Scholz'ü ziyaret etmesinin ve 7 Aralık'ta Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le başkent Atina'da buluşma planının da bunun göstergeleri olduğu ifade edildi. 

Erdoğan'ın 25 Ekim'deki AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada Hamas militanlarını "topraklarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubu" diye tanımlaması özellikle Batı'da geniş yankı bulmuştu. 

Bunun yanı sıra analizde, Ankara yönetiminin F-16 ve Eurofighter savaş jetlerinin tedariki için Batılı ülkelerle birlikte NATO içinde çözüm arayışında olduğu da belirtildi.


Independent Türkçe, Kathimerini, AA

DAHA FAZLA HABER OKU