Pakistan Talibanı'ndan Kuşak ve Yol projelerine saldırı tehdidi

Örgüt, hükümetin yüzde 5 vergi ödemesini istiyor

TTP'nin hedef almakla tehdit ettiği Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru, Çin'in batısındaki Sincan'ı Pakistan'ın güneybatısındaki Gvadr limanına bağlıyor (AFP)

Pakistan Talibanı (TTP), hükümetin kendilerine yüzde 5 oranında vergi ödememesi durumunda Kuşak ve Yol Girişimi projelerine saldıracağını duyurdu.

Örgütün Gandapur kolu tarafından yayımlanan uyarı mesajında, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun yok edileceği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'den Umman Denizi'ne kadar uzanan 3 bin 200 kilometrelik koridorda Pekin'in öncülük ettiği Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında otoyollar ve demiryolları inşa ediliyor.

Pakistan Talibanı'ndan yapılan açıklamada, "Her yerde vergi oranımız yüzde 5. Vergi ödenmezse makineler ve personel hedef alınacak" ifadeleri kullanıldı.

Konuyla ilgili Telegraph'a değerlendirmede bulunan güvenlik analisti Abdul Sayid, "Haraç, TTP içinde sıklıkla görülen bir yöntem. Örgüt, masraflarını karşılamak için bu tip gelir modellerine yöneliyor" ifadelerini kullandı.

Sayid, "Son kanıtlar, örgütün Hayber-Pahtunhva'da ve aşiretlerin kontrolündeki bölgelerde bakanlardan, hükümet yetkililerinden ve iş insanlarından vergi istediğini ortaya koyuyor" dedi.


Pakistan yönetimi 50 milyar dolar değerindeki projeye yönelik artan tehditlerin ardından geçen ay bölgedeki güvenlik güçlerinin sayısını artırmıştı.

Washington merkezli Wilson Centre'dan Michael Kugelman konuyla ilgili, "Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun hız kaybetmesinin en önemli nedenlerinden biri Çin'in güvenlik tehditlerine yönelik duyduğu endişe. TTP'li teröristlerin tehditleri ve Çin'in Pakistan'daki çıkarlarına yönelik saldırıları güvenlik risklerini büyütüyor. Yerel bir TTP komutanı tarafından yapılan bu tehdit Çin'in endişelerini artıracak" ifadelerini kullandı.

TTP, Afganistan'da Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinin ardından Pakistan'da güç kazanan yasadışı aktörlerden biri olmuştu. 

Pakistan Başbakanı Anvarul Hak Kakar, birkaç hafta önce yaptığı açıklamada Taliban'ın Afganistan'da iktidara geldiği Ağustos 2021'den bu yana Pakistan'daki terör eylemlerinin yüzde 60, intihar saldırılarınsa yüzde 500 arttığını söylemişti.


Independent Türkçe, Telegraph, Nikkei

DAHA FAZLA HABER OKU