PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 26 Kasım 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Güney Afrika Meclisi, İsrail büyükelçiliğini kapattı

Güney Afrika Meclisi, İsrail'le diplomatik ilişkilerin askıya alınması ve İsrail'in Pretorya Büyükelçiliğinin kapatılmasını içeren önergeyi oy çokluğuyla kabul etti.

Güney Afrikalı vekillerin 248'i önergeye evet oyu verirken 91'i hayır oyu kullandı. Muhalefet partisi tarafından meclise getirilen önerge iktidar partisinin desteğiyle kabul edildi. 

İsrail yönetimi, oylama öncesi Güney Afrikalı yetkililerin Gazze'ye yönelik saldırılar konusunda yaptığı açıklamalara karşı Pretorya Büyükelçisi Eliav Belotsercovsky'yi istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdığını açıklamıştı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, daha önce defalarca yaptığı açıklamalarda İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarında uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini ve savaş suçu işlediğini ifade etmiş, uluslararası toplumu Filistin'deki çatışmaların adil ve barışçıl bir şekilde çözülmesine yönelik acilen ve somut adımlar atmaya davet etmişti.


Madagaskar'da seçimin kazananı eski bir DJ oldu

Madagaskar'da düzenlenen genel seçimlerin kazananı mevcut devlet başkanı Andry Rajoelina oldu. Eski bir DJ olan iş insanı Rajoelina üçüncü defa başkan seçildi.

Muhalefet partileri tarafından boykot edilen ve tartışmalara yol açan seçimi yüzde 59 oy oranıyla kazandı.

Eski başkanlarda Marc Ravalomanana'nın da aday olduğu seçimlere yüzde 46 ile ülke tarihinin en düşük katılımı gerçekleşti.

10 başkan adayı seçim güvenliği konusunda endişeleri nedeniyle adaylıklarını geri çekerek seçimi boykot etti. 

Fransız vatandaşlığı bulununan Rajoelina'nın adaylığının geçerliliği yönünde şaibeler bulunuyordu.

Madagaskar yasalarına göre yabancı bir ülke vatandaşı olanların seçime katılması mümkün değil lakin anayasa mahkemesi seçimde aday olabileceğine karar verdi.

Dünya Bankası'na göre Madagaskar'ın yüzde 75'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Siyasi istikrarsızlık ve ekonomik kriz ülkeyi derinden sarsıyor.


Etiyopya'da kuraklık sonucu 50 kişi hayatını kaybetti

Etiyopya'nın Tigray ve Amhara eyaletlerinde kuraklık sonucu 50 kişi açlıktan hayatını kaybetti.

Kuraklıktan kaynaklı 30 bin hektardan büyük alanda mahsullerin telef olduğu Tigray'ın Abergelle Yechila bölgesinde ve Amhara'nın Waghemra bölgesinde 50 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan, kuraklık sonucu binlerce hayvan da telef oldu. Ülkenin kuzeyi kuraklıkla mücadele ederken ülkenin güney bölgeleri sel sularının yol açtığı felaketle boğuşuyor.

Ülkenin güney bölgelerinde sellerden ötürü binlerce kişi evini terk etti. Etiyopya'nın komşusu Kenya ve Somali'de de görülen sel felaketi sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Tigray'daki çatışmaların ardından hırsızlık ve yolsuzluk gibi sorunlardan ötürü Birleşmiş Milletler ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı bölgeye aylarca yardım göndermemişti.

Operasyonlardaki güvenlik önlemleri ve kontrollerin sağlanmasının ardından geçen ay yardım çalışmaları yeniden başlatılmıştı.


BM Barış Gücü Kongo'dan çekiliyor

Birleşmiş Milletler (BM), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM İstikrar Misyonunu (MONUSCO) geri çekiyor. BM'nin dünyadaki en büyük misyonlarından olan MUNUSCO'da 16 bin personel görev yapıyor.

Barış gücü misyonunun ülkeden çıkması için halk tarafından defalarca gösteri yapılmıştı, Kongo yönetimi de bunun üzerine misyonun geri çekilmesi için girişimlerde bulunmuştu.

KDC BM İstikrar Misyonu'ndan (MONUSCO) yapılan açıklamada, başkent Kinşasa'da misyon şefi Bintou Keita ve KDC Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula'nın Barış Gücü'nün ülkeden planlı şekilde ayrılmasına ilişkin anlaşmayı imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, 3 aşamada yapılacak çekilmenin ayrıntılarına yer verilmezken, Barış Gücü'nün yerini KDC birliklerinin dolduracağı belirtildi.

KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Eylül ayında 78. BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, barış güçlerinin Aralık ayında çekilmeye başlaması için çağrı yapmıştı.

KDC'nin Ruanda, Uganda ve Burundi sınırının bulunduğu doğu bölgesi, 20 yılı aşkın süredir altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve çatışmalarına sahne oluyor.

Ülkeye son olarak Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) barış gücü göndermişti. 


Almanya'da Afrika Zirvesi düzenlendi

Avrupalı ve Afrikalı liderler Berlin'de düzenlenen G20 kapsamındaki Afrika Zirvesi'nde bir araya geldiler.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Afrika ülkeleriyle daha yakın ticari bağlar kurulması çağrısında bulundu ve kıta için yeni yatırım fonları açıkladı.

Zirveye Fas, Tunus, Mısır, Senegal, Gine, Fildişi Sahili, Gana, Togo, Benin, Burkina Faso, Ruanda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Etiyopya'dan devlet başkanları veya üst düzey yetkililer katıldı.

Buna ek olarak Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte de zirveye katıldı.

Zirvede konuşan Scholz, Almanya ve AB'nin Afrika ile özellikle sürdürülebilir enerji üretiminde iş birliğini yoğunlaştırmak istediğini dile getirdi.

AB'nin Afrika hamlesi, Çin'in kıtadaki faaliyetlerinin gerisinde kaldığı eleştirileri sonucu yapıldığı yorumları yapıldı.

Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu katılımcılara yaptığı konuşmada, Afrika ile yapılan bu zirvenin on yıl gecikmeli yapıldığını söyledi.

Şansölye Scholz Almanya'nın Afrika-Avrupa Yeşil Enerji Girişimine 4 milyar avro daha yatırım yapacağını açıkladı.

Almanya'nın Afrika'yla olan ticareti geçen yıl 60 milyar avro düzeyinde gerçekleşti. 2021 yılına göre ticaret hacminde yüzde 21,7 artış sağlandı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU