Başbakan Varadkar, İrlanda'yı karıştıran saldırının ardından iki yabancıyı övdü

"Onlar İrlanda'nın gerçek kahramanları"

Dublin'deki ayaklanmada radikal sağcı gruplar, birçok aracı ateşe vermişti (Reuters)

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, 5 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırıda olayı gerçekleştiren kişiyi engellemek için harekete geçen Brezilyalı şoför ve Fransız öğrenciden övgüyle söz etti. 

Varadkar, dün yaptığı açıklamada Brezilyalı kurye Caio Benicio ve Fransız stajyer şef Alan Loren-Guille için "Milliyetleri ne olursa olsun, onlar İrlanda'nın gerçek kahramanlardır" dedi.

Başkent Dublin'deki Gaelscoil Choláiste Mhuire adlı ilkokulun önünde perşembe günü yaşanan saldırıda, kimliği belirsiz bir kişi, üçü çocuk olmak üzere 5 kişiyi bıçakla yaraladı.

Bu sırada okulun önünden geçen Benicio'ysa motordan inerek olaya müdahale etti. 

Kaskıyla saldırgana vurarak onu olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştığını belirten 43 yaşındaki Benicio, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye "Saldırganın bıçak çekip bir kız çocuğunu yakaladığını gördüm. Hemen motoru durdurdum. İçgüdülerimle hareket ettim" dedi.
 


Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, genç bir stajyer şef de olay sırasında Benicio'nun yardımına koştu. 

17 yaşındaki Loren-Guille, Benicio saldırgana kaskla saldırgana vururken şüphelinin elindeki bıçağı aldığını söyledi. 

AFP, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da öğrenciyi arayarak tebrik ettiğini bildirdi.

Olayı hafif sıyrıklarla atlatan Loren-Guille'nin, Fransa'daki Lycée des Métiers de Bazeilles adlı aşçılık okulunda son sınıf öğrencisi olduğu ve Dublin'deki Spitalfields'da staj yaptığı aktarıldı.

Restoranın Instagram hesabındaki paylaşımda da genç stajyerden övgüyle söz edildi. Gönderide, "Onun cesurca müdahalesi olmadan kim bilir neler yaşanacaktı. Tüm süper kahramanlar pelerin giymez" dendi. 

İrlanda polisi, saldırıyla ilgili 50 yaşlarında bir şüphelinin gözaltına alındığını bildirmiş fakat bu kişinin kimliğini açıklamamıştı. 

Öte yandan sosyal medyada yayılan haberlerde, saldırganın Cezayir göçmeni olduğuna dair iddialar üzerinde radikal sağcı gruplar sokağa inerek isyan başlatmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın aktardığına göre, saldırganın göçmen olduğuna dair iddialar ilk olarak İrlanda'nın radikal sağcı haber sitesi Gript tarafından ortaya atıldı.

Dublin City Üniversitesi'nden Jane Suiter, "Bu olay kartopu etkisiyle büyüdü" dedi.

Başkentteki birçok mağazayı yağmalayan ve en az 10 polis aracına zarar veren 500 bine yakın eylemci, otobüslere ve tramvaylara da saldırmıştı.

Polis, gösterilerle ilgili en az 34 kişinin gözaltına alındığını ve eylemlerin durdurulduğunu bildirmişti. İrlanda Polis Şefi Drew Harris, şiddetli protestolardan "radikal sağcı holigan grupları" sorumlu tutmuştu. Varadkar ise eylemlere tepki göstererek, "İrlanda'ya utanç verdiler" demişti.


Independent Türkçe, AFP, BBC, New York Times, Irish Times

DAHA FAZLA HABER OKU