BM yaptırımlarının vurduğu Kuzey Koreli Han Kwang-song'un sıradışı hikayesi

"O bir süper kahraman"

Genç futbolcu Juventus'un altyapısında da oynamıştı (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), yaklaşık üç yıllık aranın ardından sahalara dönen Kuzey Koreli futbolcu Han Kwang-song'un kariyerinin, ülkesine uygulanan yaptırımlardan nasıl etkilendiğini haberleştirdi.

Han, 2026 FIFA Dünya Kupası için düzenlenen eleme maçlarında, Suriye'ye karşı ülkesinin milli takımının ilk 11'inde yer alarak futbolseverleri şaşırtmıştı. 16 Kasım'daki müsabaka Suriye milli takımının 1-0'lık galibiyetiyle sonuçlandı.

Ancak 25 yaşındaki forvet, Birleşmiş Milletler'in (BM) Kuzey Kore'ye karşı uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bu maçtan önce yaklaşık üç yıldır ortalıkta görünmüyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM, 2017'de nükleer silah testleri nedeniyle Pyongyang yönetimine yaptırım uygulama kararı aldı. Bu kapsamda yabancı ülkelerde çalışan Kuzey Kore yurttaşlarının, Aralık 2019 itibarıyla sınırdışı edilmesi istendi.

Ancak o dönemde İtalya yönetimi, ülkedeki Cagliari, Perugia ve Juventus gibi kulüplerde forma giyen Han'ı sınırdışı etmedi. 

Juventus, 2019-2020'de kadrosunda oynarken yılda 500 bin euro ödediği Kuzey Koreli futbolcuyu, 2020 başlarında Katar takımı Ed-Dehil'e sattı. Han, böylelikle 4,3 milyon euro değerindeki 5 yıllık sözleşmeyle Katarlı takımda forma giymeye başladı. 

NYT, BM yetkililerinin transferden hemen sonra İtalya ve Katar'la iletişime geçerek uyarıda bulunmasına rağmen, satışın gerçekleştiğine de dikkat çekti.

Ancak haberde, Han'ın 2020 yazında Ed-Dehil'in kadrosundan adeta "yok olduğu" belirtildi. Katarlı yetkililerden BM'ye Ocak 2021'de gönderilen bir mektupta, Han'ın sözleşmesinin feshedildiği ve futbolcunun ülkesine yollanacağı bildirildi. Pandemi nedeniyle Han'ın dönüşü 2021 yazını buldu. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Marcus Noland, "Han'ın hikayesi temelde pek tuhaf değil. Ancak şaşırtıcı olan Katar'ın BM yaptırımlarına uyması" dedi.
 


Güney Kore'deki Daejin Üniversitesi'nden Kim Heung-Tae ise Han için "Kuzey Kore'de bir süper kahraman gibidir" dedi.

Haberde, bu süreçten sonra Han'ın neler yaptığıyla ilgili fazla bilgi bulunmadığına işaret edildi. Almanya merkezli futbol sitesi Transfermarkt'ın paylaştığı bilgilere göre Han, en son Temmuz 2021'de Ed-Dehil formasıyla yeşil sahalarda görünmüştü.

NYT, Ed-Dehil ve Han'ın forma giydiği İtalyan takımlarının yorum talebini reddettiğini aktardı. Gazete ayrıca FIFA'nın yanı sıra İtalya ve Katar dışişleri bakanlıklarından da cevap alamadıklarını belirtti.


Independent Türkçe, New York Times, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU