İsrail'in serbest bırakacağı öngörülen Filistinli tutuklular arasında kimler var?

"İsrail'deki hapishanelerde toplamda yaklaşık 8 bin 300 Filistinli mahkum yer alıyor"

İsrail'de yakınları Hamas militanları tarafından kaçırılan kişilerin aileleri, Binyamin Netanyahu yönetimine rehinelerin kurtarılması için uzun süredir baskı yapıyordu (Reuters)

İsrail yönetimi Gazze savaşında Hamas'la yaptığı esir takası anlaşmasında serbest bırakılması öngörülen Filistinlilerle ilgili bir liste yayımladı. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, incelediği listede yaklaşık 300 kişinin yer aldığını aktardı.

Haberde, salıverilmesi öngörülen Filistinli tutuklulardan çoğunun 16 ila 18 yaşındaki erkeklerden oluştuğu belirtildi. Listede 14 yaşındaki kişiler de yer alıyor. 

Ayrıca salıverilmesi öngörülen tutuklulardan 33'ünün kadın olduğu bilgisi de paylaşıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin Tutuklular ve Eski Mahkumlar İşleri Komisyonu Başkanı Kadura Fares, İsrail'deki hapishanelerde toplamda yaklaşık 8 bin 300 Filistinlinin tutulduğunu belirtti.

Fares, bu kişilerden en az 3 bininin “idari tutukluluk” uygulaması altında hapiste tutulduğunu söyledi. 

İsrail hapishanelerindeki mahkumların çoğunun erkeklerden oluştuğunu belirten Fares, yaklaşık 85 kadın ve 350 çocuğun da gözaltında tutulduğunu ifade etti. 

Tel Aviv yönetimi, "idari tutukluluk" uygulaması kapsamında, işgal ettiği topraklarda yakaladığı Filistinlileri, kendilerine hiçbir resmi suçlama yöneltmeden hapse atabiliyor. Filistinliler, haklarındaki hukuki suçlamaları öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapis yatabiliyor. 

Filistin merkezli sivil toplum kuruluşu Filistinli Mahkumlar Grubu'nun paylaştığı rakamlara göre İsrail, Batı Şeria ve Kudüs'te sadece ekimde en az 2 bin 70 Filistinliyi tutukladı. Bu kişiler arasında 145 çocuk ve 55 kadın da var. Söz konusu rakamlar, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonundan sonra kaydedildi. 

Rehine takası anlaşması

Katar ve Mısır aracılığıyla salıyı çarşambaya bağlayan gece sağlanan rehine takası anlaşmasında Gazze'deki çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek

Cuma günü uygulanmaya başlanacak anlaşma kapsamında Hamas militanları, elindeki 50 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakacak. İsrail de bunun karşılığında 150 Filistinli tutukluyu salıverecek.

ABD'nin de dahil olduğu müzakereler sonucunda, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 rehineye karşılık ateşkesin süresinin de bir gün uzatılması öngörülüyor.

İsrail ordusunun son rakamlarına göre Hamas militanlarının elinde 236 rehine var. Bunlar arasında 26 yabancı ülkenin yurttaşları da yer alıyor. Hamas daha önce 4 rehineyi "insani nedenlerle" serbest bırakmıştı.
 


Gazze savaşı

İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 6 bini çocuk, 4 bini de kadın 14 bin 532 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini buldu.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU