Netanyahu'dan Mossad'a talimat: "Liderlerini yakaladığınız yerde harekete geçin"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da "Hamas'ın günlerinin sayılı olduğunu" savundu

İsrail'de yakınları Hamas militanları tarafından kaçırılan kişilerin aileleri, Netanyahu yönetimine rehinelerin kurtarılması için uzun süredir baskı yapıyordu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusal istihbarat teşkilatı Mossad'a tespit ettikleri yerde Hamas liderlerine karşı harekete geçmesini emrettiğini söyledi. 

Netanyahu, başkent Tel Aviv'de çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, "Mossad'a nerede olursa olsun Hamas liderlerine karşı operasyon düzenleme talimatı verdim" dedi. 

İsrail'in sağcı gazetelerinden Jerusalem Post, Netanyahu'nun bu sözleriyle Hamas liderlerinin Gazze dışında, hatta Katar'da bile hedef alınabileceğini ima ettiğini yazdı.

Netanyahu, Hamas'la varılan esir takası anlaşmasının savaşın durduğu anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Savaş devam ediyor. Tüm hedeflerimizi tamamlayana kadar durmayacağız" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidardaki radikal sağcı koalisyonun lideri, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'deki operasyonu genişleteceğini yineleyerek, bölgenin hem güneyinde hem de kuzeyinde kontrolü sağlayacaklarını belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da toplantıda "Hamas liderlerinin günlerinin sayılı olduğunu" savunarak, "Biz dünya çapında bir mücadele veriyoruz. Ölmeye mahkumlar" ifadelerini kullandı. 

Katar ve Mısır aracılığıyla salıyı çarşambaya bağlayan gece sağlanan rehine takası anlaşmasında Gazze'deki çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek. 

Cuma günü uygulanmaya başlanacak anlaşma kapsamında Hamas militanları, elindeki 50 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakacak. İsrail de bunun karşılığında 150 Filistinli tutukluyu salıverecek.

ABD'nin de dahil olduğu müzakereler sonucunda, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 rehineye karşılık ateşkesin süresinin de bir gün uzatılması öngörülüyor.

İsrail ordusuna göre Hamas militanlarının elinde en az 240 rehine var. Bunlar içinde ABD, Tayland, Birleşik Krallık, Fransa, Arjantin, Almanya, Şili, İspanya ve Portekiz'in de aralarında olduğu 40 ayrı ülkenin vatandaşları yer alıyor. 
 


Hamas daha önce 4 rehineyi "insani nedenlerle" serbest bırakma kararı almıştı.

ABD vatandaşları 59 yaşındaki Judith Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie Raanan 20 Ekim'de, İsrail vatandaşları 79 yaşındaki Nurit Cooper ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz ise 23 Ekim'de serbest bırakılmıştı. Lifshitz'in serbest bırakılırken bir Hamas militanının elini sıktığı görüntüler tartışma yaratmıştı.

Öte yandan Hamas'la yapılan anlaşmaya iktidar koalisyonundan itirazlar da gelmişti. Radikal sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve partisi Otzma Yehudit'ten iki bakan, anlaşmaya karşı oy kullanmıştı. 

Netanyahu ise basın açıklamasında, rehine anlaşmasının "zorunlu bir adım" olduğunu savunarak, "Gazze'de esir tutulanların boğazına bıçak dayanmış durumda. Onları kurtarmak sorumluluğumuz" dedi.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanada İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 6 bini çocuk, 4 bini de kadın 14 bin 532 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini buldu. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU