Çin, Arjantin'in yeni lideri Milei'yi uyardı: "İlişkileri koparmak hata olur"

Radikal sağcı Javier Milei, Pekin yönetimini "suikastçı" diye nitelemişti

Arjantin'in para birimini Amerikan dolarına çevirme gibi vaatleriyle gündem olan Milei'nin destekçileri, başkent Buenos Aires'te pazar günü kutlama için sokaklara dökülmüştü (Reuters)

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Arjantin'in yeni lideri radikal sağcı Javier Milei'nin ikili ilişkileri koparmasının "büyük hata olacağını" söyledi.

Ning, salı günkü açıklamasında, Milei'nin üst düzey danışmanı Diana Mondino'nun ülkenin BRICS'e katılmayacağını söylemesini eleştirerek, Arjantin'in Çin veya Brezilya gibi büyük ülkelerle bağlarını koparmasının "ciddi bir dış politika hatası olacağını" savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü, Arjantin'in tarım ürünlerinin çoğunun ihracatını Çin'le gerçekleştirdiğine de dikkat çekti. Bueno Aires yönetiminin rakamlarına göre, geçen yıl Çin'le yapılan ihracat 8 milyar doları aşarken, ithalatsa 17 milyar doları buldu.

Ning, Çin-Arjantin ilişkilerinin istikrarlı şekilde sürdürülmesini istediklerini belirterek, Milei hükümetiyle çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de salı günü yayımladığı açıklamada, Milei'yi seçim zaferi için kutlayarak, karşılıklı bağların güçlendirilmesi temennisini paylaşmıştı. 

Milei'nin BRICS adımı

2009'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in katılımıyla oluşturulan BRIC, bir yıl sonra Güney Afrika Cumhuriyeti'ni de kapsayacak şekilde genişletilerek BRICS halini almıştı. 

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde ağustosta düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Etiyopya ve Arjantin de 1 Ocak 2024 itibarıyla uluslararası topluluğa katılmaya davet edilmişti.
 


10 Aralık'ta koltuğunu Milei'ye bırakacak Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez daveti kabul etmişti. Ancak radikal sağcı yeni lider, seçim kampanyasında ülkesini BRICS'e sokmayacağını söylemişti. 

Milei, ağustostaki açıklamasında "Serbest ticaret, özgürlük ve demokrasinin temel parametrelerine saygı duymadıkları için komünistlerle anlaşma yapmayacağım" demişti.

Arjantin'in yeni lideri ayrıca doğrudan Çin'i hedef alarak Pekin yönetimini "suikastçı" diye nitelemiş ve "Çin'de halk özgür değil, istediklerini yapamıyorlar. Yapmaya kalkarlarsa öldürülüyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 

Milei'nin yeni hükümetinde Dışişleri Bakanı olması öngörülen Mondino ise ABD merkezli düşünce kuruluşu Wilson Center'da 30 Ekim'de yaptığı açıklamada, Çin'le ilişkilerin korunacağı teminatını vermişti.


Independent Türkçe, EL Pais, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU