Alman felsefeci Habermas'ın da imzaladığı Gazze bildirisine yanıt geldi: "İnsan onuru herkes için geçerlidir"

Yeni mektup, aralarında Türk akademisyenlerin de yer aldığı 107 kişinin adını taşıyor

İsrail yönetimi, Hamas'la yarın başlayacak 4 günlük ateşkes anlaşması yaparken, bunun "savaşın sonlanacağı" anlamına gelmediğini bildirmişti (Reuters)

Alman felsefeci Jürgen Habermas'la birlikte üç akademisyenin daha imza attığı İsrail yanlısı bildiriye tepki gösteren akademisyenler karşı mektup yayımladı.

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nden tarihçi Adam Tooze, Yale Üniversitesi'nden Samuel Moyn ve New School for Social Research'den (NSSR) Nancy Fraser gibi önemli isimlerin kaleme aldığı mektupta, İsrail yanlısı bildiri eleştirildi.

NSSR'ye bağlı Public Seminar adlı internet sitesinde dün yayımlanan mektupta, Alman akademisyenlerin bildirisindeki Yahudilerle dayanışma çağrısının, Filistinlileri ve Almanya'daki Müslümanları kapsamamasına tepki gösterildi. Mektupta şu ifadeler yer aldı: 

Bildiride insan onuruna dair dile getirilen endişeler, Gazze'de ölüm ve yıkımla karşı karşıya olan Filistinli sivilleri de kapsayacak biçimde ifade edilmemiştir. Aynı şekilde bu endişeler, Almanya'da yükselen İslamofobiye maruz kalan Müslümanları da işin içine dahil etmiyor. Dayanışma, insan onuru ilkesinin tüm insanlar için geçerli olması gerektiği anlamına gelir. Bu da silahlı çatışmalardan etkilenen herkesin acılarını tanımamızı ve göz önünde bulundurmamızı zorunlu kılar.

Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'nden Hint kökenli feminist felsefeci Amia Srinivasan ve Fransa'daki Collège International de philosophie'den Cécile Malaspina'nın da imzasını taşıyan mektupta, Alman felsefecilerin bildirisinde İsrail'in soykırımla suçlanmasına karşı çıkılması da eleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin uluslararası hukuka göre soykırım olarak nitelenip nitelenemeyeceğine dair tartışmanın sürdüğüne dikkat çekilerek, bu mesele netleştirilene kadar tartışmanın devam etmesi gerektiği ifade edildi.

Yeni mektupta, yukarıda adı geçen 5 kişinin yanı sıra 102 akademisyenin daha imzası var. Bu kişiler arasında Boğaziçi Üniversitesi'nden Volkan Çıdam ve Cambridge Üniversitesi'nden Esra Özyürek de yer alıyor.

94 yaşındaki Habermas'la birlikte Almanya'daki Goethe Üniversitesi'nden Nicole Deitelhoff, Rainer Forst ve Klaus Günther'in imzasını taşıyan "Dayanışma İlkeleri: Bir Açıklama" adlı bildiriyse 13 Kasım'da yayımlanmıştı. 

Bildiride, Hamas militanlarının "Yahudileri ortadan kaldırmak niyetiyle" saldırıları başlattığı savunulmuştu. Akademisyenler, II. Dünya Savaşı'ndaki "Nazi döneminin kitlesel suçlarına" işaret ederek, İsrail'in karşı saldırılarının Almanya'daki Yahudi düşmanlığı eylemlerini haklı çıkarmadığını da öne sürmüştü. 
 

habermas.jpg
Adı Frankfurt Okulu ekolüyle anılan Habermas, başyapıtı kabul edilen İletişimsel Eylem Kuramı'nı (Theorie des kommunikativen Handelns) 1981'de yayımlamıştı (AFP)


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanada İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 6 bini çocuk, 4 bini de kadın 14 bin 532 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini buldu. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, Public Seminar, Normative Orders

DAHA FAZLA HABER OKU