Çin, Pasifik'te nüfuzunu artıyor: Fiji'yle liman ve tersane işbirliği gündemde

Fiji, proje için Avustralya'yla görüşürken gözünü Çin'e çevirdi

Fiji, Suva'daki limanı ve tersaneyi yenileyerek ticareti canlandırmayı hedefliyor (Reuters)

Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka, ülkedeki limanların ve tersanelerin geliştirilmesi için Çin'le ortak çalışmayı planladıklarını bildirdi.

Rabuka, bugün parlamento toplantısının ardından yaptığı açıklamada, pandemi sonrası ekonomik kalkınma planlarında liman tesislerinin ve tersanelerin önemli rol oynadığını belirterek, "Bunlarla ilgili çalışmalarda Çin'le potansiyel bir işbirliği yapacağımızı öngörüyorum" dedi.

Fiji lideri, bu konuyu ABD'nin San Francisco şehrinde geçen hafta düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüştüklerini ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rabuka, Çin'in küresel güvenlik vizyonunu desteklediklerini belirtirken, Kuşak ve Yol Girişimi'nin de Fiji'nin "kalkınma hedefleriyle uyumlu olduğunu" söyledi.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre Fiji, söz konusu yenileme projesi için önce Avustralya'da yer alan Sea Transport adlı firmayla görüşmüştü.

Firmanın yönetim kurulundan Stuart Ballantyne, Çin'in projeye dahil olacağına yönelik kendilerine bilgilendirme yapılmadığını öne sürerek, Pekin yönetiminin "Pasifik'te saldırganca davrandığını" savundu.

Proje kapsamında, Fiji'nin başkenti Suva'daki ana liman ve tersanenin geliştirilerek, adanın batısındaki Lautoka şehrine taşınması planlanıyor. Pekin yönetimiyle anlaşma sağlanması durumunda, dünyanın en büyük gemi üreticisi Çin'den hangi firmanın projeye katılacağıysa henüz bilinmiyor.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Çin'in son dönemde Pasifik'te ABD'ye karşı nüfuzunu artırmaya çalıştığını da hatırlattı. Pekin yönetimi, geçen yıl nisanda Solomon Adaları'yla güvenlik anlaşması imzalamış, Washington da bu yıl mayısta Papua Yeni Gine'yle savunma işbirliğine gittiklerini duyurmuştu.
 


Öte yandan Rabuka, geçen ay Avustralya'ya düzenlediği ziyarette Kanberra yönetimiyle ilişkileri geliştireceklerini belirtmişti. Fiji lideri, Çin'le 2011'de imzalanan ve 2013'te kapsamı genişletilen güvenlik işbirliği anlaşmasını da "askıya aldıklarını" bildirmişti.

Söz konusu program kapsamında Fijili polis memurları, Çin'de eğitimlere katılıyor, Çinli polisler de emniyet teşkilatları arasında işbirliği kapsamında Fiji'deki birimlerde görevlendiriliyordu.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU