Dünyanın en zengin yüzde 1'i en yoksul yüzde 66'dan daha fazla karbon üretiyor

"İkiz krizler olan iklim ve eşitsizlik krizi birbirini besliyor"

Süper zenginlerin lüks tekneleri ve özel jetleri karbon emisyonları nedeniyle tepki çekiyor (Reuters)

Britanya merkezli düşünce kuruluşu Oxfam, Stockholm Çevre Enstitüsü ve Guardian gazetesinin ortak araştırması dünyadaki en zengin yüzde 1'in en yoksul yüzde 66'dan daha fazla karbon emisyonuna neden olduğunu ortaya koydu.

Şu ana kadar küresel iklim eşitsizliğiyle ilgili yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olan raporda, milyarderler, milyonerler ve yılda 140 bin dolardan fazla kazanan 77 milyon kişinin, 2019'daki karbon emisyonlarının yüzde 16'sından sorumlu olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu boyuttaki karbon salınımının, bir milyondan fazla ölüme neden olan aşırı sıcaklıklar için yeterli olduğuna dikkat çekildi.

Raporda en varlıklı yüzde 1'in 2019'da 5,9 milyar ton karbondioksit salınımına neden olduğu ifade edildi.

ABD Çevre Koruma Ajansı ve diğer çevre kurumları tarafından kullanılan, "ölüm maliyeti formulüne" göre her bir milyon tonluk karbon salınımı dünyada iklim kaynaklı 226 ölüme neden oluyor. 

Bu hesaba göre en varlıklı yüzde 1'in karbon emisyonları nedeniyle ölen kişilerin sayısı 1,3 milyona kadar ulaşmış durumda.

Ayrıca dünyanın en zengin yüzde 1'inin 1990'dan 2019'a kadar hesaplanan karbon emisyonları, geçen yıl boyunca AB'nin mısır, ABD'nin buğday, Bangladeş'in pirinç ve Çin'in soya fasülyesi hasatlarının toplamını tek başına yok edebilecek boyutta.

Ancak buna karşın dünyanın en yoksul grupları iklim krizinin bedelini en çok ödeyenler arasında. Birleşmiş Milletler verilerine göre aşırı iklim olaylarıyla bağlantılı ölümlerin yüzde 91'i gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor.

Rapora göre en zengin yüzde 1'in dışında kalan yüzde 99'da yer alan bir kişinin, süper zengin milyarderlerin bir yılda ürettiği karbonu üretebilmesi için 1500 yıl yaşaması gerekiyor.

Oxfam'ın kıdemli iklim adaleti politikaları danışmanı Chiara Liguori konuyla ilgili açıklamasında, "Süper zenginler dünyayı yok olma noktasına kadar yağmalıyor ve kirletiyor. Bunun karşılığında da en az bedeli ödüyor. İkiz krizler olan iklim ve eşitsizlik krizi birbirini besliyor" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Guardian, NDTV

DAHA FAZLA HABER OKU