Avustralya'nın savaş suçlarını ifşa eden David McBride, suçlamaları kabullendi

Gazetecilere Afganistan'la ilgili devlet sırlarını basına sızdırarak "görevini yaptığını" söyleyen David McBride "Bunu daha iyi bir Avustralya'nın başlangıcı olarak görüyorum" diye ekledi

Arşiv: Cuma günü David McBride, Milletler Topluluğu bilgilerini çalıp ABC News'taki gazetecilere aktarmak da dahil, üç suçu kabul etti (The Project / YouTube)

Afganistan'da savaş suçu işlendiği iddialarını ortaya çıkaran Avustralyalı ifşacı, gizli bilgileri sızdırma suçlamasını kabul etti.

Eski askeri avukat David McBride, gizli askeri bilgileri çalmak ve yasadışı bir şekilde paylaşmakla ilgili üç yasal suçlamayı kabul etti. McBride bu bilgileri ABC News'taki gazetecilere aktarmıştı.

Mahkeme salonunun önünde basına yaptığı açıklamada McBride şöyle dedi:

Tek bir şey söyleyeceğim ve o da şu; dimdik ayaktayım ve görevimi yaptığıma inanıyorum ... ve bunu daha iyi bir Avustralya'nın başlangıcı olarak görüyorum.

Avustralya Başkent Bölgesi Yüksek Mahkemesi'nin, açıklanması halinde "Avustralya'nın güvenliğini ve savunmasını" tehlikeye atma potansiyeli nedeniyle kritik kanıtların saklanmasına yönelik Milletler Topluluğu müdahalesini onaylama kararı almasının ardından McBride suçunu kabul etti. 

2017'de McBride'ın sağladığı bilgileri ABC News, Avustralya'nın seçkin ve özel kuvvetlerinin Afganistan'da işlediği iddia edilen savaş suçlarına eşsiz bir bakış açısı sağlayan Afgan Dosyaları adlı araştırma dizisinin temeli olarak kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 yıllık bir süre zarfında yürütülen ve dönüm noktası niteliğindeki Brereton soruşturması, 2005-2016 döneminde 39 Afgan'ın öldürülmesi ve iki Afgan'a de zalimce muamele edilmesi de dahil, 23 potansiyel savaş suçu vakası hakkında güvenilir bilgileri ortaya çıkarmıştı.

Eski askeri avukatın, emirlere itaat etmese de kamu yararına hareket etme görevi olduğunu jüriye savunma girişimini Yargıç David Mossop'un reddetmesinin ardından McBride, davasının görülmeye başlamasına birkaç gün kala suçunu kabul etti. Yargıç ayrıca McBride'ın hukuk ekibinin, Milletler Topluluğu tarafından tutulan gizli bilgilere erişim talebini de reddetti.

McBride'ın avukatı Mark Davis "Bu bize ölümcül darbeyi vurdu" diyor. Avukat, McBride'ın suçlamayı kabul etmekten başka seçeneği kalmadığını da ekliyor.

Davis, "Bu, kamu çalışanı olarak üstlendiği görev ve Avustralya halkının çıkarlarına hizmet etmeye yemin etmesi açısından onun lehine jüriye söyleyebileceklerimizi sınırlıyor" diye belirtiyor.

Whistleblower Justice Fund'ı kuran, eski Avustralya Senatörü Rex Patrick ise bu durumu "Avustralya demokrasisi için kara bir gün" diye nitelendiriyor.

Patrick şöyle diyor:

Başsavcı bunu durdurabilirdi ama bunu yapmayı reddetti ve şimdi yıllarca hapis cezasıyla karşı karşıya olan bir ifşacımız var.

Avustralya Başsavcısı Mark Dreyfus bu hafta parlamentoya yaptığı açıklamada, davalara müdahalesinin istisnai durumlara mahsus olduğunu ve McBride'ın davasına müdahale etmenin davayı siyasileştirme riski taşıyabileceğini söylemişti.

McBride'ın gelecek yılın başlarında hüküm giymesi bekleniyor.

Eski askeri avukatın eşi mahkemenin önünde yaptığı açıklamada "Umudumu kaybetmiyorum. O doğru olanı yaptı. Başından beri bunu söylüyorum" dedi.

Hakikat ve adalet galip gelecek ve ben de iki kızı gibi onunla son derece gurur duyuyorum. Lütfen ondan şimdi vazgeçmeyin.

Yeşiller Partisi Senatörü ve Sözcüsü David Shoebridge bunun "David McBride ve ülkedeki bütün potansiyel ifşacılar için acımasız bir sonuç" olduğunu söylüyor.

Yeni Güney Galler Yurttaşlık Hakları Konseyi de yaptığı açıklamada şöyle belirtti: 

Bilgiyi gün ışığına çıkaran ifşacılar, ulusal güvenlik kisvesi altında halka açık bir kovuşturma şovuna maruz bırakılmamalı ya da hikayeleri güç sahiplerini utandıracağı ya da onlar için bir şeylere mal olabileceğinden sansürlenmemeli. Bu dava, ifşacıların Avustralya'da yeterince korunmadığını bir kez daha kanıtlıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU