Çin lideri Şi, Kaliforniya'da ilan etti: Panda diplomasisi geri dönüyor

Şi, ABD'ye yeni pandalar gönderileceğini söyledi

Dünyadaki pandaların sayısı son 10 yılda yüzde 15 arttı (AP)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmesinin ardından ülkesinin ABD'ye "yeni pandalar göndereceğini" söyledi.

Şi pandaları, "Amerikan ve Çin halkları arasındaki dostluğun elçileri" diye tanımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'la görüşmesinin ardından ABD'li iş insanlarıyla akşam yemeğinde bir araya gelen Çin lideri, "Pandaların korunması konusunda ABD'yle işbirliğimizi devam ettirmeye hazırız. İki halk arasında dostane bağlar derinleşirken, Kaliforniyalıların dileklerini gerçekleştirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" ifadelerini kullandı.

Şi Cinping pandaların tam olarak ne zaman ve nereye gönderileceğine ilişkin detayları paylaşmadı.

1972'de Pekin'in Washington'daki Ulusal Hayvanat Bahçesi'ne bir çift panda hediye etmesinin ardından pandalar iki ülke arasındaki dostluğun sembolü haline geldi.

Daha sonra ABD'deki diğer hayvanat bahçelerine Çin'den pandalar kiralanmış, bu hayvanlar bir süre ABD'de kaldıktan sonra panda koruma programına geri alınmıştı.

Ulusal Hayvanat Bahçesi'ndeki üç dev panda da (Mei Şiang, Tian Tian ve yavruları Şiao Qi Ji) geçen hafta Çin'e geri dönüş yolculuklarına başlamıştı. Üç pandanın ayrılışının ardından ABD'de yalnızca 4 panda kaldı.


Şi konuşmasında, "Bana Amerikan halkının ve özellikle çocukların, pandalara veda etmek istemedikleri ve hayvanat bahçesine gidip onları görmek istedikleri söylendi" dedi. 

Şi ayrıca, Kaliforniyalıların yeniden San Diego Hayvanat Bahçesi'ne pandaların yeniden gelmesini çok istediklerini öğrendiğini söyledi. Şi'nin bu sözleri, Çin'den gelecek yeni pandaların adresinin Kaliforniya olacağı şeklinde yorumlandı.

San Diego Hayvanat Bahçesi'ndeki pandalar 2019'da Çin'e geri dönmüştü.

Pekin yönetimi, 1972'de dönemin ABD Başkanı Richard Nixon yönetimine iki panda göndererek "panda diplomasisi" çalışmalarını başlatmıştı. 

Ancak son dönemde Çin kamuoyunda pandaların geri alınması yönündeki talepler gündeme gelmişti. Çin'in "ulusal hazinesi" olarak görülen pandalara ABD'deki hayvanat bahçelerinde iyi bakılmadığı iddiaları Çin sosyal medyasında tartışma yaratmıştı.

ABD Ulusal Hayvanat Bahçesi'yle Çin Vahşi Yaşamı Koruma Kurumu arasındaki değişim anlaşması geçen yıl aralıkta sona ermiş, anlaşmayı yenileme görüşmelerinden de bir sonuç çıkmamıştı.


Independent Türkçe, AP News, Time

DAHA FAZLA HABER OKU