Rusya: Ukraynalı askerleri "cehennem ateşi" bekliyor

Rusya, Dinyeper Nehri kıyısında savunmaya geçerken Kiev cephe hattının "epey değişken" olduğunu bildirdi

(AFP)

Rusya, Ukrayna için önemli bir zafer olan Dinyeper Nehri'nin doğu kıyısında işgal ettiği toprakları kaybettiğini kabul etti ancak Kiev birliklerini "cehennem ateşinin" beklediği uyarısında bulundu.

Savaş dönemi Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Genelkurmay Başkanı daha önce Kiev'in Herson bölgesinde "tüm zorluklara karşı" bir "dayanak noktası kazandığını" söylemiş ve bahardan bu yana kademeli karşı saldırıyla yüz yüze olan Vladimir Putin'in birliklerine yeni bir darbe vurmuştu.

Ukrayna'nın Dinyeper cephesine ilerlemesi, Rusya'nın 2014'te yasadışı olarak ilhak ettiği Kırım'a saldırmak için yeni bir yol açabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova'nın kontrolü altındaki Herson'un Rusya tarafından atanan valisi Vladimir Saldo, Ukrayna güçlerinin nehri geçtiğini söyledi. Ancak Saldo, Kiev'in ilerleyişini durdurmak için Putin'in daha fazla askerinin savaş alanına akın etmesiyle Ukrayna birliklerinin ağır kayıplar verdiğini dile getirdi.

Saldo, Ukrayna güçlerinin yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafeye yayılmış küçük gruplar halinde hareket ettiğini ve bir demiryolu köprüsünden Krinki köyüne kadarlık bir alanı kapsadığını söyledi.

Vladimir Saldo, "Ek güçlerimiz artık oraya getirildi" dedi.

Düşman Krinki'de kapana kısıldı ve onun için cehennem ateşi hazırlandı: Bombalar, roketler, çok namlulu roketatarlar, topçu mermileri ve drone'lar.

Saldo, Rusya'nın "Dnepr" asker grubuna atıfta bulunarak, Ukrayna birliklerinin gün boyunca sığınaklarda sıkıştığını söyledi.

Kiev, Rus güçlerini nehrin doğu kıyısından geri püskürtmek için birliklerinin ilerlediğini bildirdi.

Ukrayna'nın Güney Askeri Komutanlığı Sözcüsü Natalia Humeniuk cephe hattının "epey değişken" olduğunu ifade etti. Humeniuk, Kiev güçlerinin Rus birlikleri üzerinde baskı kurduğunu belirtti.

Sözcü Humeniuk, "Karşı saldırımız, nehrin kenarından itibaren tüm kıyı boyunca 3-8 kilometrelik bir hat üzerinde gerçekleşiyor" dedi.

Şimdilik bilgi aktarımının yapılmamasını rica ediyoruz… bu daha sonra büyük başarılar hakkında rapor vermemize olanak sağlayacak.

Her iki açıklama da hemen doğrulanamadı.

Kiev, bin kilometre uzunluğundaki cephe hattı boyunca askeri hareketleri hakkında sık sık bilgi kısıtlamasına başvurdu ve izleyicilerden ilerleme haberlerini beklemelerini istedi. Kiev'in aylar önce başlattığı karşı saldırı kademeli olarak sonuç verdi.

Moskova, savaş sırasında askerlerinin verdiği kayıpların sayısına dair istikrarlı bir sessizlik sürdürdü.

Askeri uzman Oleksandr Kovalenko, Dinyeper'in doğu kıyısında üzerinde hakimiyet mücadelesi verilen ve giderek genişleyen alanın "Rus işgalcilerin hareketliliğini ve imkanlarını belirgin ölçüde kısıtladığını" söyledi.

Zelenski'nin Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak salı günü yayımlanan açıklamalarında Kiev'in karşı saldırısının "gelişmekte olduğunu" ifade etmişti.

Yermak ayrıca Ukrayna'nın "zafere nasıl ulaşacağını" bildiğini de belirtti.

Savaşın doğusundaysa Ukraynalı yetkililer Avdiyivka kentinin bir aydır devam eden Rus bombardımanı nedeniyle "yok edildiğini" söyledi. Savaş öncesi 32 bin olan nüfus 1500'ün altına düşmüş durumda.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rus kaynaklardan alıntıladığı doğrulanmamış iddialara göre, Rus güçlerinin çarşamba günü  Avdiyivka çevresinde ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Savaşı gözlemleyen ABD merkezli düşünce kuruluşu, "Bir Rus askeri blog yazarının, Rus güçlerinin Ukrayna güçlerini Avdiyivka'nın kuzeyindeki atık yığını yakınlarındaki mevzilerinden püskürttüğünü ve Rus güçlerinin Avdiyivka'nın güneyindeki sanayi bölgesinin en az yüzde 60'ını ele geçirdiğini iddia etti" dedi.

Bir Rus kaynağından alıntılanan haberde, Ukrayna güçlerinin çarşamba günü Avdiyivka yönünde karşı saldırıya geçtiği ancak ilerleyemediği belirtildi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU