Şi-Biden zirvesinde bir numaralı gündem ekonomi

Uzmanlara göre zirveden "büyük kararlar" çıkma ihtimali düşük

Joe Biden, başkanlık döneminde Şi Cinping'le telefonla ve yüz yüze toplam 6 görüşme gerçekleştirdi (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bugün ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunda bir araya gelecek.

En son 2017'de ABD'yi ziyaret eden Şi, zirve için dün San Francisco'ya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın gözünün Ortadoğu'da yaşananlara çevrildiği bir dönemde yapılan zirve, iki liderin ikinci yüz yüze görüşmesine ev sahipliği yapacak. 

Şi Cinping ve Joe Biden son olarak geçen yıl Bali'de düzenlenen G20 zirvesinde bir araya gelmiş ve yaklaşık üç saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, San Francisco'da gerçekleşecek görüşmenin bir numaralı amacı iki ülke arasında artan rekabetin bir çatışmaya kapı açmaması için iletişimin artırılması olacak.

Şi-Biden görüşmesinde bunun yanı sıra Ortadoğu'dan Ukrayna'ya, Kuzey Kore'den Tayvan'a kadar birçok küresel sorunun da masaya yatırılması bekleniyor.

Ancak uzmanlar zirveden gidişatı değiştirecek büyük kararlar çıkmayacağı görüşünde birleşiyor.

Şi'nin bir numaralı gündemi ekonomi

İki liderin San Francisco'daki zirvesi, Çin ekonomisinin sıkı pandemi önlemlerinden sonra bocaladığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Konut piyasalarında yaşanan kriz ve rekor seviyedeki genç işsizlikle boğuşan Pekin'in zirveden öncelikli beklentisi ekonomik.

ABD yönetimi daha önce Çin'in üretim gücüne bağımlılığı azaltmak için tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesine yönelik adımlar atmıştı.

Bunun yanı sıra, ileri Amerikan teknolojisine Pekin'in erişimini kısıtlama çabaları da Biden yönetiminin Çin politikasının ana hatlarından birini oluşturmuştu.


Bu adımların Çin'in yükselişini bastırmak için atıldığını düşünen Şi Cinping'in görüşmede ABD'nin teknoloji ürünlerine uyguladığı kısıtlamaları masaya getirmesi bekleniyor.

Şi'nin ayrıca ABD ziyaretini, Amerikan iş insanlarına Çin'in hâlâ önemli yatırım fırsatlarına sahip olduğunu aktarmak için kullanacağı düşünülüyor. 

İki liderin görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen bir diğer konu da Tayvan sorunu. 

Şi Cinping, daha önceki görüşmelerinde ABD'li mevkidaşını Tayvan konusunda "ateşle oynamakla" eleştirmişti. Biden ise birçok kez olası bir Çin işgali durumunda ABD'nin adayı savunuacağını söylemişti.

Bu zirvede de tarafların söylemlerinin benzer tonda olması bekleniyor.

Biden yeni bir krizden kaçınmak istiyor 

ABD Başkanı Joe Biden ise Çinli mevkidaşıyla yapacağı görüşmeye, Ukrayna'da ve Gazze'de devam eden savaşların en büyük destekçisi olarak gidiyor.

Ukrayna ve İsrail'e hem siyasi hem ekonomik hem de askeri destek sunan ABD Başkanı için Çin lideriyle yapacağı görüşme bir başka krizin patlak vermemesi için kilit önemde.

ABD'li yetkililer zirveden büyük sonuçlar çıkmasını beklemiyor ancak Pekin'le iletişimi artırmak ve ilişkileri geliştirmek Washington'ın bir numaralı önceliği.

Bu nedenle Washington-Pekin hattına iletişim kanallarının yeniden tesis edilmesi ve yeni bir çatışmaya neden olacak yanlış anlaşılmaların önüne geçebilmek için iki ülke orduları arasında iletişimin sağlanması zirvede masaya gelecek konulardan biri olacak.

İki ülke arasındaki askeri iletişim, geçen yaz ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından kesilmişti. 

O günden sonra ABD'li yetkililer bu kanalların açılması için çabalasa da, geçen aylarda ABD hava sahasında görülen Çin'e ait bir balon iki ülke arasında yeni bir gerilim yaratmıştı.


Indepedent Türkçe, CNN, NPR, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU