Alman gazeteci Hubert Seipel'ın, Putin biyografileri için 600 bin euro ödeme aldığı ortaya çıktı

Ödemelerin Putin'e yakın Rus oligark Aleksey Mordaşov tarafından yapıldığı öne sürüldü

Seipel, 2014'te Rus lider Putin'le söyleşi yapmıştı (Reuters)

Almanya'nın tanınmış gazetecilerinden Hubert Seipel'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilgili yazdığı kitaplar için 600 bin euro ödeme aldığı ortaya çıktı.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ve Almanya merkezli araştırmacı gazetecilik kuruluşu Paper Trail Media'nın araştırmasında, Seipel'ın söz konusu ödemeyi Putin'le ilgili yazdığı iki biyografi kitabı için aldığı belirtildi.

Söz konusu kitapların 2015'te basılan Putin: İktidarın İçinden Manzaralar (Putin: Inner Views of Power) ve 2021'de basılan Putin'in Gücü: Avrupa'nın Neden Rusya'ya İhtiyacı Var? (Putin's Power: Why Europe Needs Russia) olduğu ifade edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaya göre Seipel, söz konusu miktarı Putin'e yakın Rus oligark Aleksey Mordaşov'dan aldı. Ödemenin, Rusya'daki özel bankalardan Sovcombank'taki bir hesap üzerinden yapıldığı belirtildi. 

Ayrıca Mordaşov'un hissedarı olduğu Rossiya Bank'ın, Putin'in yakın çevresindeki elitlere sık sık kredi verdiğine de dikkat çekildi .

Seipel'ın, ikinci kitabı için Karayipler'de yer alan Britanya Virjin Adaları'nda kayıtlı De Vere Worldwide adlı bir şirketle sponsorluk anlaşması imzaladığı belirtildi. Araştırmaya göre bu şirket, Mordaşov'un yönetim kurulunda yer aldığı Rus çelik ve madencilik devi Severstal'daki üst düzey bir yöneticiye ait.

Seipel ise Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a açıklamasında, Mordaşov'dan para aldığını kabul ederken, miktara dair bilgi paylaşmadı.

Gazetecinin kitaplarını yayımlayan Hoffmann und Campe Verlag ise söz konusu anlaşmadan haberdar olmadıklarını savundu. 

Alman gazeteci, Putin'le ilgili çektiği ve 2012'de yayımlanan Ich Putin - Ein Porträt (Ben Putin - Bir Portre) adlı belgeseliyle de ses getirmişti. 

Putin'le "en az 100 kez görüştüğünü" belirten Seipel, açıklamasında Mordaşov'dan sadece kitap projeleri için finansal destek aldığını, söyleşileri ya da belgeseli için böyle bir durumun söz konusu olmadığını savundu.
 


Rus oligarkın temsilcisiyse ödeme iddialarına doğrudan yanıt vermeden, "Mordaşov'un tüm iş anlaşmaları kanunlara uygun ve adil şekilde yapılmaktadır" dedi.

Avrupa Birliği ve ABD, Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Mordaşov'u Rus lidere yakınlığı gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.

Seipel, Alman radyo kanalı SWR1 Leute'ye 2021'de verdiği söyleşide, Rusya'dan bugüne dek hiç ödeme almadığını öne sürmüştü.


Independent Türkçe, Guardian, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU