Hartum'da çatışmalar şiddetlendi... Yüzlerce Sudanlı sığındıkları okuldan atıldı

Uluslararası Göç Örgütü: Batı Darfur'da yaklaşık 700 kişinin öldüğü bildirildi

Çocuklar 7 Kasım 2023 tarihinde Sudan sınırından Çad'a geçiyor / Fotoğraf: Reuters

Görgü tanıkları, ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki savaş devam ederken, polisin çarşamba günü ülkenin doğusundaki Gedaref eyaletinde bir okula sığınan yüzlerce Sudanlı sivili kovduğunu bildirdi.

AFP'nin haberine göre, Hartum'dan gelen Hüseyin Cuma, "Bir polis gücü geldi ve valinin kararı uyarınca okulu terk etmemizi emretti ve bize göz yaşartıcı gaz sıktı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gedaref şu anda Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında Nisan ayında patlak veren savaş nedeniyle yerinden edilen 273 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.

Okulun yanında yaşayan Emel Hüseyin, "Polis arabalarının etrafı sarması ve yerinden edilen insanların seslerinin yükselmesi bizi şaşırttı" dedi.

Hüseyin, sözlerine şöyle devam etti:

Bizler Hartum'daki savaştan kaçan ve bu okula yerleştirilen 770 kişiyiz. Çok az gıda yardımı alıyorduk ve neden çıkarıldığımızı bilmiyoruz.

Birleşmiş Milletler, binlerce kişinin gıda, içme suyu ve sağlık hizmetlerinden yoksun olduğu için bu okul gibi geçici barınaklarda kaldığını söylüyor.


Çatışmalar şiddetlendi

Okuldan ayrılmaya zorlanmasından sadece iki saat sonra Süleyman Muhammed, "Gedaref Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrenci yurdundan da tahliye edildik ve polis bize kararın vali tarafından verildiğini söyledi" dedi.

Çatışmalar çarşamba günü de devam etti ve yerel bir gönüllü komitesi Hartum'un kuzeyindeki bir mahallede "çatışmaların yoğunlaştığını" bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Sudan içinde yerinden edilmiş 4,6 milyon insandan 3 milyondan fazlasının başkentteki şiddet olaylarından kaçtığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği geçen cuma günü Sudan'da "hayal edilemez bir insani kriz" yaşandığı uyarısında bulunarak hastanelerin çoğunun kapalı olduğunu ve milyonlarca Sudanlının acil yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.


Batı Darfur'da yüzlerce kişinin öldüğü bildirildi

Uluslararası Göç Örgütü ise yaptığı açıklamada bu 4-5 Kasım arasında Geneina kentinde Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında yaşanan çatışmaların ardından Batı Darfur'da yaklaşık 700 kişinin öldürüldüğüne dair raporlar olduğunu söyledi.

Örgüt, 100 kişinin yaralandığını ve 300 kişinin de kayıp olduğunu ekledi.

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU