Bilim insanlarının korktuğu bilinmezlik, donmuş topraklarda gizli

İnsanların ona karşı bağışıklığı yok

Uzmanlar, permafrostu incelemenin ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara karşı korunabilmenin tek yolu olduğunu söylüyor (Pixabay)

Bilim insanları, dünyanın donmuş topraklarında gizlenen ve hakkında çok fazla şey bilinmeyen virüslerin ortaya çıkmasından endişeli olduklarını dile getiriyor.

İklim krizinin yarattığı etkiyle birlikte dünya ısınmaya devam ediyor.

Gezegen hızlı bir şekilde ısınmaya devam ettikçe bilim insanları, dünyanın permafrostundaki bir dizi ölümcül virüsün yayılabileceğini belirterek uyarıyor.

Yüzbinlerce yıldır donmuş bölgeler var

İki veya daha fazla yıldır donuk olan topraklara permafrost deniyor.

Örneğin Sibirya'nın bazı bölgeleri 650 binden fazla yıldır donmuş durumda.

Bu toprakların tek bir gramında bile uyku halinde yüzbinlerce mikrobiyal tür bulunuyor. Fakat bu mikroplar hâlâ gizemini koruyor.

İsveç'teki Umea Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü Birgitta Evengard, "Hakkında en az araştırma yapılan alan permafrost, bilmediğimiz çok şey var" diyor.

30 bin yıldır uyuyan virüs uyandırıldı

2014'te Rus ve Fransız bilim insanları, Sibirya'nın donmuş topraklarında yaklaşık 30 bin yıldır uykuda olan büyük bir virüsü yeniden canlandırdı.

Pandoravirüs olarak bilinen ve sadece amipleri enfekte eden bu özel virüs, insanlar için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat bu çalışma, donmuş topraktaki virüslerin gelecekte ortaya çıkarak yaratabileceği tehditleri gözler önüne seriyor.

Araştırma ekibinin lideri Jean-Michel Claverie, "Eğer amip virüsleri permafrostta bu kadar uzun süre hayatta kalabiliyorsa bu durum, hayvan ve insana bulaşan virüslerin de aynı yeteneğe sahip olduğunu gösterir" ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan Claverie, hayvanlara ve insanlara bulaşan virüs DNA'larının donmuş toprakta görüldüğünü ekliyor.

Etkili aşı ve tedavi yöntemleri yok

Bilim insanları, permafrostun üst katmanında çiçek gibi artık görülmeyen hastalıklardan kalan virüslerin yanı sıra şarbon ve tularemi gibi bilinen hastalıkların mevcut olabileceğini söylüyor.

Fakat Evengard, derinlerde gizlenen şeyin daha endişe verici olduğunu ifade ediyor. 

Evengard, "Permafrostun derinliklerinde homo sapiensin var olmasından çok önce dünyada bulunan mikroplar, özellikle virüsler ve hatta bakteriler de var olabilir" ifadelerini kullanıyor.

İnsan bağışıklık sistemi, hayatı boyunca mikroplarla temas kurarak gelişti.

Bu nedenle bilim insanları, permafrostta bağışıklığın olmadığı, aşı ve tedavi yöntemlerinin bulunmadığı eski virüslerin olabileceğini belirtiyor.

Claverie, "Bu eski virüsler Neandertallere ya da mamutlara bulaşarak onların yok olmasına neden olmuş olabilir" diyor.



Independent Türkçe, Science Alert, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU