Papa, LGBTQ reformlarına karşı çıkan piskoposu kovdu

Papa'nın liderliğine meydan okumasının ardından Piskopos Joseph Strickland, Tyler Piskoposluğu'ndaki başkanlık görevinden "azledildi"

Papa Francis, liderliğini kararlı bir şekilde eleştiren, Teksas eyaletindeki Piskopos Joseph Strickland'ı kovdu (AFP)

Papa Francis, Katolik Kilisesi'ndeki ilerici reformlarını kararlı bir şekilde eleştiren, ABD'nin Teksas eyaletindeki muhafazakar piskoposu zorla görevden aldı.

11 Kasım Cumartesi günü Vatikan, Papa'nın haziranda "apostolik ziyaret" emri vermesinin ardından Piskopos Joseph Strickland'ın Tyler Piskoposluğu'ndaki başkanlık görevinden "azledildiğini" duyurdu.

Yüce Pontif'i eleştirenler arasında öne çıkan Piskopos Strickland, Papa'nın liderliğinin "İnanç Emaneti'nin (Roma Katolik Kilisesi'nin kabul ettiği, kutsal yazılar ve kutsal gelenekte vahiy edilen hakikatler bütünü -ed.n.) dibini oyduğunu" iddia ederek sosyal medyada Francis'i "şeytani biçimde dengesiz bir palyaço" diye tanımlayan videolar yaymıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galveston-Houston Metropolit Başpiskoposu Kardinal Daniel Nicholas DiNardo yaptığı açıklamada Strickland'ın görevden alınmasının, Vatikan'ın "yönetim ve liderliğin tüm yönleriyle" ilgili bir soruşturma emri vermesinin ardından gerçekleştiğini söyledi.

Kardinal, ABD'li iki piskoposun yürüttüğü "kapsamlı" soruşturmada Strickland'ın liderliği sürdürmesinin "mümkün olmadığı" sonucuna varıldığını da ekledi.

Kardinal DiNardo, Piskopos Strickland'ın istifa etmesi talebini geri çevirmesi üzerine Papa'nın kovma emrini verdiğini belirtti.

Bu kovma, ABD'deki muhafazakar Katolik yorumcuların sert tepkilerine yol açtı.

The Remnant Newspaper Genel Yayın Yönetmeni Michael Matt, X'te "Bu topyekun bir savaş" diye yazdı.

Francis sadece dünyadaki Katolikler için değil, aynı zamanda tüm dünya için de açık ve mevcut bir tehlike. Artık aktif bir şekilde İsa Mesih'in Kilisesi'ne duyulan sadakati gömmeye çalıştığı anlaşılıyor.

 

Piskopos Joseph Strickland
Piskopos Joseph Strickland, Tyler Piskoposluğu'ndaki başkanlık görevinden "azledildi"​​​​​​​ (AP)


Bu hafta Papa, bir skandala ya da "kafa karışıklığına" yol açmadığı sürece kilisenin, trans Katoliklerin vaftiz edilmesine ve vaftiz ebeveyni olmasına izin vereceğini açıklamıştı.

Papa daha önce de eşcinsel evliliklerin kutsanabileceğini ve LGBTQ topluluğuna giderek daha fazla ulaşılması doğrultusunda, kilisenin "herkese açık" olduğunu ifade etmişti.

Papa Francis, iklim değişikliğinin ciddi bir tehdit olduğunu da sık sık dile getiriyor.

Bu yaklaşımı nedeniyle Papa, ABD'deki kiliselerin daha muhafazakar kesimiyle ters düşüyor.

65 yaşındaki Piskopos Strickland bu piskoposluğun başına 2012'de XVI. Benedictus tarafından atanmıştı. Kovid-19 aşıları ve sokağa çıkma yasaklarını sözünü sakınmadan eleştiren Strickland, kürtaj haklarını desteklediği için Joe Biden'ı "şeytani bir başkan" diye tanımlamıştı.

Kendisinin yerini geçici olarak Austin Piskoposu Joe Vásquez alacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU