Ukrayna iki çıkarma gemisini batırdı: "Rusya için önemli bir kayıp"

Ukrayna her iki geminin de Kırım körfezinde battığını açıkladı. Akula hemen, Serna ise Rusya'nın kurtarma girişimlerinden sonra battı.

Serna sınıfı bir Rus çıkarma gemisi (Rusya Savunma Bakanlığı)

Cuma günü Ukrayna, deniz drone'larının Kırım'da iki küçük Rus çıkarma botunu imha ettiğini açıkladı ve bu, Devlet Başkanı Vladimir Putin için utanç verici.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna askeri istihbaratı, zırhlı araç yüklü iki amfibi Rus gemisinin gece deniz drone'ları tarafından vurulduğunu belirtti.

Gemilerden birinin Akula sınıfı bir deniz aracı, diğerininse Serna sınıfı bir çıkarma gemisi olduğu tespit edildi.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, "Geçici işgal altındaki Kırım'da, Vuzka Körfezi yakınlarında 10 Kasım 2023'te yürütülen istihbarat faaliyetinin sonuçları, deniz drone'larının saldırısının ardından iki küçük Rus çıkarma gemisinin imha edildiğini gösteriyor" dendi.

Saldırının sonucunda her iki gemi de battı, Akula hemen, Serna ise kurtarma girişimlerinden sonra.

Kırım yarımadasını 2014'te Ukrayna'dan yasadışı olarak ilhak eden ve Karadeniz Filosu'nu bölgenin ana kenti Sivastopol'da konuşlandıran Rusya, bildirilen kayıplar hakkında yorum yapmadı.

Olay, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki kilit öneme sahip Avdiyivka kasabasına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı ve Moskova'nın yeni bir saldırı için kasabayı kuşatan 40 bin askerlik bir güç topladığı bir dönemde meydana geldi.

Ukraynalı bir analist Kırım gemilerinin kaybını, Ukrayna'da yaklaşık 21 aydır devam eden savaşta Putin için en büyük başarısızlıklardan biri olarak nitelendirdi.

Ukraynalı askeri analist ve yedek subay Andri Rizhenko, Radio NV'ye, "Bunun gibi gemiler epey önemli bir kayıp" dedi.

Taktiksel bir çıkarma gücünün ve teçhizatın nispeten göze çarpmadan taşınmasına olanak sağlıyorlardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, deniz hedeflerine yönelik saldırıların Moskova'nın bölgedeki askeri gücünü zayıflattığını söyledi.

Ukrayna, Rusya'nın Kırım'da konuşlu Karadeniz filosunu giderek daha fazla hedef alıyor. Geçen hafta Ukrayna yeni bir Rus savaş gemisini vurduğunu ve gemide önemli hasar meydana geldiğini iddia etmişti.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk, Ukrayna'nın Kırım'daki Zaliv tersanesini hedef aldığını ve Askold gemisine en az üç saldırı düzenlediğini açıkladı.

Eylülde Ukrayna, Kırım'daki son teknoloji ürünü Rus hava savunma sistemlerini imha etmiş ve iki gemiye hasar vermişti.

Rusya'nın Karadeniz filosunun amiral gemisi Moskva, Nisan 2022'de savaşın ilk zamanlarında Ukrayna açıklarında batmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU