Yeni fikirlerinizi öldürmeyin

Bu savaşın siyasi ve popüler konumda ortaya çıkardığı zayıflıklar ve güçlü yönler neler?

İllüstrasyon: Freepik

Büyük krizlerin büyük fikirlerin anası olduğu söylenir. Dünya tarihi bize, insan hayatını etkileyen birçok icadın krizlerden doğduğunu söylüyor.

II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş yıllarının ortasında silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesine yönelik araştırmalardan ortaya çıkan ticari havacılığı ele alalım.

Aynı şekilde kablosuz iletişim sistemleri ve internet de tüm dünyanın hayatını değiştirdi.

Tamamı kriz koşullarında geliştirilen gıda, ilaç, inşaat ve hijyen malzemeleri, elektronik ve mühendislik eserlerinin uzun bir listesi var.

Koronavirüs salgınının tüm dünyayı kuşattığı koşullarda, modern iletişim teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim ve çalışma deneyiminden bahsedebiliriz.

Bu dönüşüm basit değil, yeni bir ekonomi ve yeni yaşam tarzları üretti. Uzun bir süre de etkili olmaya devam edecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki teknoloji ve geçim araçlarıyla doğrudan ilgisi olmayan fikirlere ne dersiniz?

Felsefede, politikada, edebiyatta, dini ilimlerde, sosyolojideki vs. yeni fikirlerden bahsediyorum.

Aynı kurala mı tabiler; yani krizler bu alanlarda yeni fikirlerin doğuşu için verimli bir ortam oluşturur mu?

Sanırım kastedilen kriz okuyucunun aklına iyice yerleşmiştir, yani İsrail'in Gazze Şeridi'ne ve orada yaşayanlara yönelik savaşını kastediyorum.

Geçen bir ay boyunca birtakım yetenekli siyasi analistlerin görüşlerini öğrenmeye çalıştım.

Katılmayabileceğiniz veya katılabileceğiniz değerli görüşler buldum, ancak genel olarak bunlar tartışmaya ve düşünmeye değer.

Çünkü şu gibi önemli sorulara cevap vermeye çalışmaktadır: Bu savaşın siyasi ve popüler konumda ortaya çıkardığı zayıflıklar ve güçlü yönler neler?

Ayrıca, savaşın bölgesel güvenlik sistemine, İsrail ve Filistinli tarafların 'iki devletli çözüm' olarak adlandırılan projeye yönelik tutumlarına ve önümüzdeki aylarda bölgesel ve uluslararası destek alma olasılığına ilişkin ciddi okumalar buldum.

Bazı meseleler, önemlerine rağmen daha az ilgi gördü.

Örneğin, Hamas hareketi içinde beklenen dönüşümler, kurumsal inançlar ile mevcut resmi tutum arasındaki keskin çelişki nedeniyle Filistin Kurtuluş Örgütü'nde bölünme olasılıkları.

Ayrıca, Batı'daki Müslüman azınlıkların eğilimlerinin, ev sahibi topluluklara entegrasyona veya kenarda kalmaya yönelip yönelmeyeceğini yansıtması da dahil.

Ayrıca, savaşın Mısır'daki yerel ekonomiye ve Doğu Akdeniz'deki planlanan enerji projelerine etkisi vb. savaşın iletişim kesintisi ve sınır kapatılması gibi sonuçlarıyla birlikte, kuşatma altındaki bir halkın savaş sırasında ne yapabileceği sorusunu yanıtlamaya çalışan yararlı yazılar da buldum.

Bu, 2020-2021 yıllarında koronavirüs salgınıyla bağlantılı kısıtlamalar nedeniyle kesintiye uğrayan tedarik ve lojistik zincirleriyle ilgili geniş tartışmaları hatırlattı.

Aynı zamanda, uzaktan çalışma ve eğitimle ilgili tartışmaları da hatırlattı.

Bu tartışmalar, sosyal ve ekonomik yansımalarından bireysel ve ulusal kimliğe etkisine kadar birçok şeyi ele aldı.
 


Savaş, büyük önem taşıyan konularda alışılmışın dışında görüşler ortaya koymak için değerli bir fırsat sağladı.

Ancak bu yazıların çoğu, boş övgülerden çirkin hakaretlere kadar değişen, yüzeysel yanıtlar ve tartışmaların muazzam yığınının ortasında gerçekten kayboldu veya kaybolacak.

Bu tartışmalar, yazarın kişiliğine, ülkesine ve muhaliflerin ait olduğuna inandıkları sosyal veya siyasi akıma yöneliktir.

Karamsarlık beni, Arap toplumunun akılcı tartışmaktan aciz olduğuna inanmaya itiyor.

Sonra aklım bana, krizin gölgesinde karamsarlığın doğal olduğunu ve krizin beklenen geri çekilmesinin yeniden başlatılacak bir tartışmaya izin vereceğini söylüyor.

Her halükârda, okuyucuyu ve onunla iletişim kuran herkesi, zıt tarafta olsalar bile başkalarına kaba yanıtlar vermekten kaçınmaya çağırmanın benim için önemli olduğunu düşünüyorum.

Açık tartışma, hayatımızın bir alanında bir atılıma yol açabilir.

Ancak, kabadayılık, hakaret ve alay, arkasında sadece kendine zarar vermek ve nefret uyandırmak için bir araçtır.

Farklı görüşlere izin verelim, özellikle şimdi, çünkü krizler her zaman büyük fikirlerin anası olmuştur.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU