Çin'de "teknoloji kralı" Shaojie ortadan kayboldu

DouYu CEO'su Chen Shaojie ekim ayından bu yana neden kamuoyunda görünmüyor? Uzmanlar, DouYu CEO’sunun ortadan kaybolmasının, platformda yasa dışı kumar oynandığı şüpheleriyle bağlantılı olduğuna inanıyor

DouYu’nun kurucusu ve CEO’su Chen Shaojie Ekim ayından bu yana kamuoyunun önüne çıkmıyor

Çin'de başta video oyunları olmak üzere büyük bir yayın platformu olan DouYu'nun kurucusu ve CEO'su Chen Shaojie, sitede yasa dışı içerik yayımladığı iddiasıyla açılan soruşturma sonrasında ortadan kayboldu.

Şangay merkezli The Paper gazetesine göre, Chen Shaojie ekim ayından bu yana kamuoyunun önüne çıkmıyor. 

Sektör uzmanları, ortadan kaybolmasının platform aracılığıyla yasadışı kumar oynandığı şüpheleriyle bağlantılı olduğuna inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin merkezli internet devi Tencent'in hissedarı olduğu Douyu, 268 milyon dolar sermayeyle ABD'de işlem görüyor.

AFP'nin dün Chen'in nerede olduğunun bilinip bilinmediği yönündeki sorusuna yanıt olarak, şirket temsilcisi herhangi bir bilgi vermedi, ancak DouYu'nun ticari faaliyetlerinin normal şekilde devam ettiğini ifade etti.

Çengdu merkezli Cover News dergisi, Chen'in yardımcılarının onun nerede olduğundan habersiz olduğunu ve onunla iletişim kuramadıklarını bildirdi.

Chen'in gözaltında olduğuna ilişkin resmi bir teyit henüz gelmedi, ancak Çin'deki üst düzey yetkililerin ortadan kaybolmalarının ardından sıklıkla soruşturma altında olduklarını belirten açıklamalar geliyor.


Yolsuzlukla mücadele kampanyası

China Renaissance Yatırım Bankası'nın Başkanı Bao Fan, Şubat ayında iki hafta boyunca ortadan kayboldu.

Banka, şubat sonunda yaptığı açıklamada, Bao Fan'ın bir soruşturma için ‘Çinli yetkililer ile işbirliği yaptığını' duyurdu.

Canlı yayın platformları, Çin'de e-ticaret devleri için büyük karlar sağlayan multi-milyon dolarlık bir olgu.

Ancak etik dışı görülen içeriklerin yayınlanmasını sınırlamak isteyen Pekin, önde gelen etkili isimlerin yanı sıra birçok büyük platformun faaliyetlerine ilişkin soruşturmalar başlattı.

Mayıs ayında, pornografik ve diğer zararlı içeriklerin yayılmasından endişe duyan yetkililer, DouYu platformu hakkında bir soruşturma başlattı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, son yıllarda başta finans ve modern teknoloji sektörlerinde olmak üzere, birçok iş adamının hapse atılmasına yol açan, yolsuzluğa karşı bir soruşturma süreci başlattı.

Devlete ait dev bir varlık yönetimi şirketi olan Everbright'ın eski başkanı Li Xiaoping, Ekim ayında yolsuzluk şüphesiyle gözaltına alındı.

Çin'in en büyük sigorta şirketi China Life'ın eski başkanı Wang Bin de, Eylül ayında, yolsuzluk suçlamasıyla iki yıl ertelemeyle ölüm cezasına çarptırıldı. 

Ancak, bu iki yıl sonra şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çevirecek.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU