Nepal'de deprem mağdurları yakınlarının cesetlerini yakmayı bekliyor

Kurbanların çoğu, taş ve kütükten yapılmış evlerinin enkazı altında kalarak hayatını kaybetti

Jajarkot bölgesinde gece meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından hasar gören binalar havadan görüntülendi (AFP)

Nepal'in kuzeybatısındaki ücra bölgelerde yaşayan binlerce köylü, ölümcül depremde hayatını kaybeden aile fertlerini yakmak için beklerken, kurtarma operasyonları araçla gidilen yerlere pazar günü de ulaşamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun Nepal'i cuma günü geç saatlerde 18 km derinlikte ve 5.6 şiddetinde vurduğunu açıkladığı depremin ardından en az 157 kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

Chiuri köyü sakinlerinden Lal Bahadur Bika, pazar sabahı yakılmayı bekleyen beyaz beze sarılı 13 cesedi göstererek "Köylülerimizin cesetlerini yakmayı bekliyoruz ve depremde yaralananlarla ilgilenmeye çalışıyoruz" dedi.

Köyündeki evlerin çoğu deprem sırasında yıkılmıştı.
 

Nepal

Jajarkot bölgesindeki köy sakinleri açık havada toplanıyor (AFP)

 

Depremden etkilenenlere yardım için kurtarma ekipleri gönderildi ancak dağlardaki birçok köye sadece yürüyerek ulaşılabildiği için operasyonlar hâlâ aksıyor. Deprem dağlık bölgede heyelanları da tetikledi ve bu heyelanlar depremden en kötü etkilenen yerlere giden yolları kapattı. Askerlerin kapanmış yolları açmaya çalıştığı görüldü.

Kurtarma helikopterlerinin yanı sıra devletin ve ordunun kısa dağ yollarına inebilen küçük uçakları da yaralıları Nepalgunj'a taşımak için kullanıldı.

Yerel medya, kurbanların çoğunun deprem sırasında taş ve kütükten yapılma evlerinin enkazı altında kaldığını bildiriyor.

32 yaşındaki Baljit Mahar, ölen 157 kişiden biri olan 7 yaşındaki oğlunun cesedinin yanında bağdaş kurmuş oturuyordu. Dağlık Jajarkot bölgesindeki uzak Chiuri köyünde Reuters'a, "Deprem bizi uykumuzda sarstığı an ailenin diğer altı üyesi kendini dışarı attı, onu kurtaramadık" dedi.

Bimal Kumar Karki, yer aniden şiddetle sallanmaya başladığında derin bir uykuda olduğunu söyledi.

Karki, "Kaçmaya çalıştım ama bütün ev çöktü. Kaçmaya çalıştım ama vücudumun yarısı enkazın altında kaldı. Çığlık attım ama komşularımın hepsi aynı durumdaydı ve yardım çığlıkları atıyorlardı. Kurtarma ekiplerinin beni bulması yaklaşık yarım saat ila bir saat sürdü" dedi. Kendisi bölge hastanesine ilk götürülenlerden biriydi.

Depremden etkilenen bir başka adamsa uyurken enkaz altında kaldığını söyledi.
 

Nepal

Jajarkot bölgesi sakinleri 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından ateşin etrafında toplanıyor (AFP)​​​​​


Başı beyaz bandajla sarılı Tika Ram Rana, "Uyuyordum, gece 10 ya da 11 civarında sallanmaya başladı ve ev çöktü. Çok ev çöktü ve çok sayıda kişi evlerin altında kaldı" dedi.

Depremden kurtulanlar, geceleri uyumak için derme çatma kamplar ve barınaklar kurmak adına bulabildikleri her şeyi kullanıyor, sıcak kalmak için muşambalar ve eski kıyafetlerden yararlanıyorlar.

Nepal Başbakan Yardımcısı Narayan Kaji Shrestha, hükümetin binlerce kişinin bir gecede evsiz kaldığı depremden etkilenen bölgelere havayoluyla çadır, gıda ve ilaç yardımında bulunmaya çalıştığını söyledi.

Depremin merkez üssü Jajarkot bölgesinde en az 105, komşu Rukum bölgesindeyse 52 kişi hayatını kaybetti. Yeni Delhi'de de güçlü hissedilen depremde en az 184 kişi de yaralandı.

Yetkililer Nepalgunj'daki bölge hastanesinde 100'den fazla yatak ayarladı.

Nepal, Hindistan ve Avrasya tektonik plakalarının fay hatları üzerinde bulunması nedeniyle sık sık ölümcül depremler yaşıyor. Nepal'de 2015'te meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde en az 9 bin kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık bir milyon yapı hasar görmüştü.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU