Bangladeş'te yüzbinlerce işçinin ayaklandığı tekstil greviyle ilgili neler biliniyor?

Sürekli artan enflasyondan şikayet eden işçiler maaşlarının 75 dolardan 208 dolara çıkarılmasını talep ediyor

Bangladeş'te süresiz greve çıkan binlerce tekstil işçisi cumartesi günü başkent Dakka ve sanayi bölgesi Gazipur'da polisle çatıştı.

Geçen pazartesi başlayan eylemlerde 300'den fazla fabrika zarar görmüş, tekstil sendikaları gösterilere 100 binden fazla işçinin katıldığını açıklamıştı.

Greve rağmen ülkedeki 600'e yakın fabrikanın yeniden açılması işçilerle güvenlik güçleri arasındaki gerilimi artırırken, başkent Dakka'nın batısında yaklaşık 10 bin işçinin meslektaşlarının fabrikalara dönmesini engelleme girişimleri çatışmaları da beraberinde getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis ekipleri işçilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Haftaya boyunca devam eden eylemlerde bazı fabrikaların yakıldığı bazılarının da yağmalandığı öne sürülürken, birkaç elektronik mağazası ve bir klinik de olaylarda zarar gördü.

Eylemlerde en az iki işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Bölgeye 1500'den fazla polis ekibi sevk edildiği ifade edilirken, Gazipur'da da birçok işçinin bir hafta süren eylemlerin ardından vardiyalarına dönmeye başladığı kaydedildi.

AFP'ye konuşan tekstil işçisi Rokon Uzzaman, "Yetkililer, bir hafta içinde maaşlarımızın artırılacağının sözünü verdi. Bu nedenle fabrikalara döndük. Herhangi bir birikimimiz yok. Ailelerimizi beslemeden ne kadar süre daha eylemlere devam edebiliriz?" ifadelerini kullandı.

İşçiler ne istiyor?

Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci tekstil üreticisi konumunda olan Bangladeş'te yaklaşık 3 bin 500 fabrikada 4 milyon tekstil işçisi çalışıyor.

Ancak birçoğu kadın olan bu işçilerin sefalet koşullarında yaşadığını söylemek mümkün. Zira tekstil işçileri için belirlenen aylık asgari ücret 75 dolar seviyesinde ve işçiler genellikle yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için fazla mesai yapmak zorunda kalıyor.

Bangladeşli tekstil ihracatçılarının kazançlarıysa yıllık 55 milyar dolara kadar yükselmiş durumda.


İşçi sendikaları asgari ücretin 208 dolara çıkarılmasını talep ederken, fabrikaları temsil eden Bangladeş Tekstil Üreticileri ve İhracatçıları Birliği'nin maaşları yüzde 25 artışla 90 dolara çıkarma teklifi geniş çaplı eylemlere neden olmuştu.

Bangladeş'te yıllardır istikrarlı büyüme rakamları yakalansa da, artan enflasyon işçilerin en temel problemlerinden biri. 

Tekstil işçisi Şahida Akhter konuyla ilgili, "Temel gıdaların fiyatlarını düşürürseniz, bizim maaşlarımızı artırmanıza da gerek kalmaz. Bir aileye bakmanın ne kadar mâl olduğunu biliyor musunuz? Eğer bebekler de varsa, çok daha fazla harcamak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Birçok küresel giyim markası hedefte

Küresel tekstil ve moda devlerinin ucuz işgücü pazarı olarak gördüğü ülkede Levi's, Zara ve H&M gibi markaların fabrikaları da mevcut.

Tekstil İşçileri Federasyonu Başkanı Kalpona Akter, cuma günü AFP'ye yaptığı açıklamada, önemli markaların üretimlerinin de grevden etkilendiğini söyledi.

Akter grevden etkilenen markaların Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Besteller, Levi's, Marks and Spencer, Primark ve Aldi olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dublin merkezli Primark'ın sözcüsü, henüz tedarik zincirinde bir aksaklık tespit etmediklerini ve fabrikalarını geçici olarak kapatmak zorunda kalan tedarikçileriyle temasta olduklarını belirti.

Sendika lideri Akter, "Markalar sadece düzenli nakliyeyi ve kârlarını önemsiyor. Ancak tedarik zincirinin son halkası olan işçilerin durumunu ve yarı aç olmalarını umursamıyor. Markaların, Bangladeşli üreticilere işçilerin talep ettiği miktarı ödemeleri için baskı yapmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AFP, AP, Wion News, Hindu Times

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU