Batı Şeria'daki Filistinliler, tehdit ve sınır dışı etme kampanyalarına maruz kalıyor

İsrailli yerleşimcilerin dağıttıkları broşürlerde, Filistinlilerin "Tanrı'nın Yahudiler için yazdığı kutsal topraklardan zorla sürülecekleri" yazıyor

Yerleşimci saldırıları artarken Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 20'den fazla Filistinli öldürüldü / Fotoğraf: AFP

İsrailli yerleşimciler, geçen günlerde dağıttıkları broşürlerde Batı Şeria'daki Filistinlileri, "Sizi Tanrı'nın bizim için yazdığı kutsal topraklarımızdan zorla kovacağız" sözleriyle tehdit etti.

Burada yıl başından bu yana 20'den fazla Filistinli öldürüldü. 

Bu broşürlerde yerleşimciler, Ürdün'e kaçma yönünde ellerindeki son fırsatı değerlendirmedikleri taktirde Filistinlilere ikinci bir Nekbe'nin yaşanacağı tehdidinde bulundu.

İsrailliler, Batı Şeria'nın merkezindeki Salfit ve Ramallah'e bağlı köylerde Filistinli araçlara iliştirdikleri broşürlere göre, Filistinlileri "Tanrı'nın Yahudiler için yazdığı kutsal topraklardan zorla sürülecekleri" uyarısında bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zorla göç

Yerleşimciler geçtiğimiz günlerde Ramallah'ın doğusunda ve el-Halil'in güneyinde yüzlerce Filistinliyi ve Bedevi topluluğu topraklarını terk etmeye zorladı.

Zira yerleşimcilerin gerçekleştirdiği saldırılar son dönemde artış gösteriyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) bildirdiğine göre bu yıl Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 20'den fazla Filistinli öldürülürken onlarcası ise yaralandı.

Yerleşimciler, bilhassa tamamen İsrail'in kontrolünde olan ve Batı Şeria'nın yüzde 60'ını aşan C Bölgesi'nde yaşayan Filistinlilere silahlarıyla saldırıyor.

İsrail Knesset'inde yer alan Güvenlik Komitesi tahminlerine göre yerleşimcilerin elindeki silah sayısının 150 bin olduğu, bu yıl 165 bine çıkacağı bekleniyor.


Silah dağıtımı

Batı Şeria'daki 176 yerleşim yeri ve 186 yerleşim merkezinde 730 binden fazla yerleşimci yaşıyor. 

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Aksa Tufanı ardından meşru müdafaa gerekçesiyle yerleşimcilere binlerce silah dağıtmaya başladı. 

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) verilerine göre yerleşimciler, bu yıl başından eylül ayının ortalarına kadar Filistinlilere 800'den fazla saldırı gerçekleştirdi. Bu sayı 2022'de 849'du.

Onlarca Filistinlinin mülkü, Batı Şeria'daki aşırılık yanlısı yerleşimciler tarafından zarara uğratıldı. 

Pazar sabahı Nablus'un güneyindeki Karyut köyüne saldıran yerleşimciler, buradaki çitleri tahrip ederek su depolarına zarar verdi. Ayrıca çok sayıda ağacı kesti.


Zeytin hasadı

Zeytin hasadına denk gelen savaşın başlamasıyla birlikte yerleşimci saldırıları da arttı.

Cumartesi günü Nablus'un güneyindeki es-Saviya köyünde arazisinde zeytin toplayan bir Filistinli katledildi.

Geçen cuma günü bir yerleşimci, Salfit'teki Deir İstiya köyünü üç saatten fazla süreyle ulaşıma kapattı.

Şahıs, İsrail ordusunun gözü önünde köyün girişinde silahı ile birlikte durarak halkın giriş çıkışını engelledi.

Salfit'e bağlı Deyr İstiya köyünün arazilerinde 10 İsrail yerleşimi kuruldu. Onbinlerce yerleşimcinin yaşadığı ilde 24 yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerleşimlerin sayısı ildeki Filistinli sayısını aşıyor. 

Independent Arabia'ya konuşan kaynaklar, yerleşimcilerin saldırıları nedeniyle çiftçilerin zeytin toplamaktan korktuklarını, bunun da gecikmelere yol açtığını söyledi. 

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, yerleşimcileri İsrail'in resmi koruması altında terörizmi sürdürmekle suçladı.

Maliki, "İşgalci devlet; yerleşimcileri silahlandırmaya, onları Filistinlileri öldürme konusunda eğitmeye, işgalci ordu tarafından korumaya ve bizzat katiller tarafından hazırlanan yasalarla onları desteklemeye çalışıyor" vurgusunda bulundu. 


Bağımsız olmayan kampanya

Yerleşimcilerin saldırılarını reddeden ABD yönetimi ise Batı Şeria'da artan gerilimin Gazze'deki savaşla ilgili krizi daha da derinleştirecek bir gerilime yol açabileceği konusunda uyardı. 

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'Batı Şeria'daki durumu sakinleştirmek için harekete geçmeye, mevcut krizi daha da ağırlaştıracak olan yerleşimci saldırılarını önlemeye' çağırmıştı. 

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem'in sözcüsü Kerim Cibran, "Yerleşimciler, Filistinlileri Batı Şeria'daki C Bölgesi'nden zorla yerinden etme suçunu işlemek için Gazze'deki savaşı kullanıyor. İki hafta içerisinde yerleşimciler, Bedevi topluluk dahil olmak üzere Ramallah'ın doğusunda ve el-Halil'in güneyinde hayvancılıkla uğraşan altı topluluğu ortadan kaldırdıktan sonra Filistinli 98 aileyi topraklarından sürdü. Bunlar, temel hizmetlere erişimi yasaklayarak, Filistinlilerin buralarda inşaat yapmasını ve kentsel genişlemesini engelleyerek bu bölgeleri ilhak etmeye çalışan İsrail hükümetinden bağımsız değil. İsrail hükümetindeki bakanlar Filistinlilerin yerinden edilmesi çağrısında bulunuyor. Yerleşimcilerin sınır dışı etme bir tür gözdağıdır" açıklamalarında bulundu. 
 


Yerleşimcilerin yayınlarında dini ifadelerin yer almasının ise aşırı Yahudi grupların yerleşimcilerin çevresine nüfuz etmesinden kaynaklandığını söylüyor. 

Yerleşimcilerin çağrılarının ciddiye alınması gerektiğine inanan İsrail meseleleri uzmanı İsmat Mansur ise zirâ iktidardaki İsrail hükümeti koalisyonu dahilindeki siyasi partilerin görüşlerini yansıttığını belirtiyor.

Yerleşimcileri İsrail'in askeri kolu olarak nitelendiren Mansur, "Kendilerinden olmayanı tanımayan aşırı ideolojinin onları saldırılara motive ettiğini" de ekliyor. 

Independent Arabia'ya konuşan görgü tanıkları, İsrail ordusunun Deyr İstiya köyünde broşürlerin dağıtıldığı noktaya geldiğini ancak hiçbir şey yapmadığını belirtti. 


Ordu saldırılara karşı koyamayacak kadar aciz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerleşimcilerin Batı Şeria'daki köylere yönelik saldırılarının kendi deyimiyle 'yerleşim projesine' zarar verdiğini belirtti.

Aynı zamanda, muazzam uluslararası baskıya rağmen İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim yerleri inşa etmeye devam edeceğini vurguladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise daha önceki açıklamalarında, İsrail ordusunun Filistinlilere yönelik yerleşimci saldırılarına karşı koyamayacağını söylemişti.

İsrail'in Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurmasının zor olduğuna dikkat çeken Galant, ancak bazı şüphelilerin özel gözaltında tutulduğunu, Batı Şeria'daki güçlerin pekiştirilmesi için çalışıldığını belirtti.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU