Yabancıların Refah kapısından çıkışına kim engel oluyor?

Washington Mısır'ın itiraz etmediğini doğruladı ve Hamas İsrail'i sorumlu tuttu

Yabancı uyruklu Filistinliler savaşın ilk günlerinde Refah kapısının açılmasını bekliyor / Fotoğraf: AP

Filistin'in Gazze Şeridi'nde bulunan yabancı uyruklular, Mısır sınırındaki Refah sınır kapısından çıkarılacaklarına dair haberi bekliyorlar. Mısır makamları, kendileri açısından geçişin yardımların girişine ve yabancıların geçişine açık olduğunu açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hamas'ı ‘yabancıların çıkışını engellemek ve Refah sınır kapısında durumu çok zor hale getirmekle’ suçladı. Hamas, Şarku'l Avsat’a verdiği demeçte bunu ‘yalan’ olarak nitelendirdi ve ‘bölgenin İsrail işgali nedeniyle kapalı olduğunu’ teyit etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırısının ardından, ABD, Gazze'deki ABD vatandaşlarından Refah sınır kapısına gitmelerini istedi. Washington’ın çağrısı, ABD'nin vatandaşlarını mümkün olan en kısa sürede çıkarmayı planladığını gösteriyordu. Ancak Mısır, “yardımların geçişine izin verilmeden yabancıların ve çifte vatandaşlığa sahip kişilerin Gazze'den çıkışına izin vermeyeceğini” açıkladı. Mısır resmi medyasında yayınlanan açıklama, yetkili kaynaklara dayandırıldı.

Gazze Şeridi'ndeki ABD vatandaşlarının sayısı, 500 ila 600 arasında tahmin ediliyor. Bunlardan çoğu aile ziyaretinde bulunuyordu. Ancak, Washington Post gazetesine göre, Refah sınır kapısının Filistin tarafında birden fazla kez bombalanması, onların çıkışını engelledi.

Şarku'l Avsat’a konuşan üst düzey bir Mısır güvenlik kaynağı, şunları söyledi: "Yetkililer, farklı uyruklardan kişilerin geçişine hazır olduklarını defalarca teyit ettiler. Mısır makamları tarafından sınır kapısı kapatılmadı. Ancak, İsrail'in sınır kapısını Filistin tarafından tekrar tekrar bombalaması, ona giden yolun hasar görmesi ve sivillerin yaralanmasından duyulan endişe, bunların hepsi geçişlerini engelleyen faktörlerdir."

CNN'in haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün yaptığı açıklamada, "Hamas'ın Refah sınır kapısında bulunması durumu son derece zorlaştırdı" dedi, ancak Mısırlılar, sınırın kendi taraflarına gelen ABD’li ve yabancı vatandaşları kabul etmeye hazır.

Miller ayrıca "Bazen Hamas'ın sınır kapısını korumak için kimsesi yoktu, diğer zamanlarda Hamas'ın silahlı adamlarını orada tüfeklerle gördük ve insanların geçişi engellediler. Gazze tarafında insanları taşıma konusunda bir sorun olduğunu kabul etti, böylece sonunda Mısır tarafına geçebilir ve Mısır'a girmek için hazırlanabilirler” dedi.

Ancak Hamas'ın Siyasi Büro üyesi ve Ulusal İlişkiler Bürosu Başkanı Hazım Bedran, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Hamas'ın Refah sınır kapısında vize sahibi kişilerin çıkışını engellediğini söylemesini ‘yalan’ olarak nitelendirdi. Şarku'l Avsat gazetesine verdiği demeçte, "Gazze Şeridi'nin tek geçiş noktası şu anda İsrail işgali nedeniyle kapalı. İsrail, Gazze'nin ablukasını açıkça ABD desteğiyle sürdürüyor" dedi. Bedran, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki tüm bölgeleri bombaladığını ve bunun Gazze'deki normal hayatı durdurduğunu da vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri daha önce yaklaşık bir hafta önce Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafının en az 4 kez İsrail bombardımanına maruz kaldığını açıklamıştı.

Yardımlar açısından, 20 gün önce İsrail'in Gazze Şeridi'ne başlattığı savaştan bu yana beşinci olan bir insani yardım konvoyu, dün Mısır üzerinden Gazze'ye girdi. Filistin Kızılhaç Derneği, dün yaptığı bir basın açıklamasında, ekiplerinin Refah sınır kapısında Mısır Kızılhaçı'ndan 12 kamyon aldığını ve bunların içinde su, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme olduğunu duyurdu.

Şu ana kadar Gazze Şeridi'ne giren tır sayısı 74'e ulaşırken, akaryakıtın girişine izin verilmedi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yakıt girişini yasaklamaya devam etmesinin "tam elektrik kesintisi altında yedek jeneratörleri çalıştırmak için ihtiyaç duyulduğu bir zamanda ciddi riskler oluşturduğu" konusunda uyardı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofis, tarafından yapılan açıklamada, Gazze'deki en büyük insani yardım kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı'nın (UNRWA) yakıt rezervlerini neredeyse tükettiğini ve operasyonlarını önemli ölçüde azaltmaya başladığını belirtti.

Dünya Gıda Programı, Gazze'deki mevcut temel gıda stoklarının yaklaşık 12 gün yeteceğini tahmin ediyor. Ancak, mağazalar düzeyinde, mevcut stokların yalnızca 5 gün sürmesi bekleniyor. Açıklamaya göre, perakendeciler, yaygın yıkım ve güvenlik eksikliği nedeniyle toptancılardan yeniden tedarik yapmakta büyük zorluklar yaşıyor.

UNRWA, ‘4,1 milyondan fazla olduğu tahmin edilen içe göçmenlerin çoğunun, gıda kıtlığı nedeniyle uyum stratejisi olarak günde bir öğün yemek yediğini’ bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU