El Kaide ve IŞİD'den Gazze çağrısı: "Cihadı tüm dünyaya yayın"

İki örgüt ve kolları "Bu, tüm İslam ümmetinin savaşıdır" mesajı verdi

İsrail ordusu, 7 Ekim'den Gazze'yi ağır bombardımana tutuyor (Reuters)

El Kaide ve IŞİD, Gazze'deki savaşı tüm dünyaya yayılacak bir cihada çevirme çağrısı yaptı. 

ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı'na (FDD) bağlı Long War Journal haber sitesi, radikal İslamcı örgütlerden son iki haftada yayımlanan açıklamaların, Ortadoğu ve Batı'da yeni terör olaylarına yol açabileceğine dikkat çekti.

El Kaide'ye bağlı Eş-Şebab'ın yayımladığı açıklamada, Gazze'deki savaşın "sadece Filistin topraklarındaki Müslüman grupların değil, tüm İslam ümmetinin savaşı" olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Somali'de Federal Geçiş Hükümeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan ve ülkenin güneyinin çoğunu kontrol eden örgütün açıklamasında, "Müslümanlar bir araya gelerek, Yahudilere ve onların ikiyüzlü kafir müttefiklerine karşı mücahitleri desteklemek için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır" dendi. 

El-Kaide'nin Kuzey Afrika yapılanması olan Mağrip El-Kaidesi'yle, bu örgütün Sahel'den sorumlu kolu Cemaat Nusra el İslam ve Müslim de ortak açıklama yayımlayarak, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunu övdü.

Örgütler, operasyona destek verdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Filistinliler, boyunlarındaki utanç kılıcını kaldırmak için Yahudilere saldırdı. Eylemlerinizi kutluyor ve sizi cihat yolunda sabırla ilerlemeye çağırıyoruz. Bugün tüm İslam ümmeti adına bir bedel ödüyorsunuz. Biz El Kaide olarak Kudüs'ü özgürleştirmenizde size katılma imkanını elde edebilmek için zamana karşı yarışıyoruz.

Öte yandan El Kaide'ye bağlı örgütler, Gazze'deki İsrail'e karşı başlatılan savaşın, Batı Şeria'ya da taşınması çağrısı da yaptı. Cihatçılar, "Acele edin, Batı Şeria'da Yahudilerin ayakları altında bir ateş yakın. Kalkın ve Yahudilerle ve Yahudileri koruyanlarla savaşın" dedi.

IŞİD ise yayımladığı propaganda dergisi El Naba'da, Gazze'deki savaşın başka ülkelere taşınması gerektiğini savundu. 

Örgüt, "ABD, Avrupa ve dünyanın geri kalanında Yahudilerin yaşadığı yerlerin hedef alınması ve Yahudilerle Haçlılara ait elçiliklerin ateşe verilmesi" çağrısı yaptı. 

Birleşik Krallık iç istihbarat servisi MI5 ve ABD'nin iç istihbarat teşkilatı FBI da geçen hafta yayımladıkları ortak açıklamada, Gazze'deki savaşın Batı'da terör saldırılarını artırabileceği uyarısında bulunmuştu.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 1873'ü çocuk, 1023'ü kadın en az 4 bin 700 kişi ölürken, yaralı sayısı da 14 bin 245'e yükseldi.  

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 kişinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, Long War Journal, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU