Muhammed bin Selman Gazze'deki sivillerin hedef alınmasını reddettiğini yineledi

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, KİK-ASEAN Zirvesi’nin iş birliğini pekiştirdiğini ve ortaklığı geliştirdiğini söyledi

Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Gazze'deki sivillerin her türlü biçimde ve her türlü bahaneyle hedef alınmasını kategorik olarak reddettiğini yineledi. Muhammed bin Selman, uluslararası insancıl hukuka bağlı kalmanın önemini, askeri operasyonları durdurmanın gerekliliğini, istikrarın geri dönüşü ve kalıcı barışa ulaşılması için koşulların yaratılmasının önemini vurguladı.

Muhammed bin Selman’ın açıklamaları, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasındaki başkanlığını yaptığı zirvede gerçekleşti. Kendisini iki taraf arasındaki dostane ilişkilere ve iş birliğine adadığını belirten Selman, ortaklığı halkların çıkarlarını sağlayacak, kalkınma fırsatlarını artıracak, güvenlik ve istikrarı tesis edecek şekilde geliştirmeyi hedeflediğini açıkladı. Selman, ekonomik ilişkileri güçlendirme, mevcut fırsatlardan yararlanma ve tüm alanlarda iş birliği için yeni ufuklar açma arzusunu dile getirerek, hedeflere ulaşmak için ortak çalışma geliştirme konusundaki istekliliğini vurguladı.

Muhammed bin Selman’ın zirvenin açılışında yaptığı konuşmanın metni şöyle:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Saygıdeğer misafirler, değerli katılımcılar, Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. İki Kutsal Cami’nin Hizmetkarı Kral Selman bin Abdulaziz Âl Suud adına, sizlere Suudi Arabistan Krallığı'nda hoş geldiniz demekten mutluluk duyuyorum. KİK ülkeleri ile ASEAN ülkeleri arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerini pekiştirmek amacıyla gerçekleşen zirveyi düzenlemekten memnuniyet duyuyoruz. Bugünkü toplantımız, halkların çıkarlarını sağlayacak, kalkınma fırsatlarını artıracak, güvenlik ve istikrarı pekiştirecek şekilde iş birliği ve ortaklığı geliştirmeyi amaçlıyor.

Bugün Gazze'de tanık olunan ve bedelini masum sivillerin ödediği, artan şiddet olaylarının üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu bağlamda, sivillerin her şekilde ve her türlü bahaneyle hedef alınmasını kategorik olarak reddettiğimizi, uluslararası insancıl hukuka bağlı kalmanın önemini, sivillere ve sivillerin günlük yaşamlarını etkileyen altyapıya yönelik askeri operasyonların durdurulması gerekliliğini yineliyoruz. Bununla birlikte 1967 sınırlarına uygun, herkes için güvenlik ve refah sağlayacak bir Filistin devletinin kurulması için adil bir çözüme ulaşılmasını sağlayacak, istikrarın geri dönüşü ve kalıcı barışın sağlanması için koşulların yaratılması çağrısında bulunuyoruz.

Kıymetli misafirler, KİK grubu ülkeleri ekonomik kalkınma yolunda önemli bir başarı elde ederek, ülkelerimizin gayri safi yurt içi hasılasının hep birlikte 7,8 trilyon doları aşmasını sağladı. 2022 yılında KİK ülkeleri ekonomisi yüzde 7,3 oranında, ASEAN ülkeleri ekonomisi ise yüzde 5,7 oranında büyürken, ülkelerimiz küresel gayri safi yurtiçi hasılaya katkısını artıran ekonomik büyüme oranlarına tanık oldu. Bu bizi daha müreffeh bir ekonomiye doğru birlikte çalışmaya motive ediyor. ASEAN ülkeleriyle ticaret hacmi, KİK ülkelerinin toplam küresel ticaretinin yüzde 8'ine, yani yaklaşık 137 milyar dolara ulaşırken, iki gruba ait ülkeler arasındaki ticari ilişkiler giderek gelişiyor. KİK ülkelerinin ASEAN ülkelerine ihracatı toplam ihracatının yüzde 9'unu oluştururken, ASEAN ülkelerinden yapılan ithalat hacmi KİK ülkelerinin toplam ithalatının yüzde 6'sına ulaştı. Son yirmi yılda KİK ülkelerinin ASEAN ülkelerine yaptığı yatırımlar, 75 milyar dolarlık değerle, ASEAN ülkelerine yönelik toplam yabancı yatırımların yüzde 4'ünü temsil etti. ASEAN ülkelerinin KİK ülkelerine yatırımı ise 24,8 milyar dolarlık değerle, KİK ülkelerine yapılan toplam doğrudan yabancı yatırımın yüzde 3,4'ünü oluşturdu. Her iki gruptaki ülkelerin sahip olduğu insan kaynaklarının yanı sıra, gelecek vaat eden ticari fırsatlar ve yatırım projeleri çerçevesinde ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmeyi, mevcut fırsatlardan yararlanmayı ve her alanda iş birliği için yeni ufuklar açmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Halklarımızın isteklerini karşılayacak şekilde hedeflerimize ulaşmak için ortak eylemleri artırma konusundaki kararlılığımızı teyit etmek üzere, uluslararası forumlarda ülkelerimiz arasındaki koordinasyon ve iş birliği düzeyini övüyoruz. Bu bağlamda, KİK ve ASEAN ülkelerinin Suudi Arabistan’ın Riyad kentinin Expo 2030’a ev sahipliği yapma adaylığına destek açıklamasını takdirle karşılıyoruz.

Saygıdeğer misafirler, KİK ile ASEAN ülkeleri arasındaki 2024-2028 dönemini kapsayan ortak eylem planı, hepimizin çıkarlarına hizmet edecek şekilde çeşitli alanlarda iş birliğini ve ortaklığı geliştirmeye yönelik hedeflerimiz için net bir yol haritası çiziyor. Ülkelerimiz, tüm kaynaklarıyla sağlam ve güvenilir bir enerji kaynağı olmaya devam edecektir. Aynı zamanda küresel enerji piyasalarının istikrarını korumaya da devam edeceğiz. Devletlerimiz; temiz, düşük karbonlu enerji teknolojileri ve petrokimya tedarik zincirleri geliştirmeye yönelik sürdürülebilirlik gerekliliklerini yerine getirmek için hızlandırılmış adımlarla çaba gösterecek ve aynı zamanda lojistik kaynaklar ve altyapıdan azami ortak fayda elde edilmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte turizmde ve kültürel faaliyetlerde iş birliklerimizi arttırmayı dört gözle bekliyor olacağız. Daha iyi refah seviyesinin, kalkınma ve ilerlemenin hâkim olduğu bir gelecek adına iddialı vizyonların hedeflerine ulaşmak amacıyla çalışacağız. Halklarımızın iletişimiyle, ülkelerimizdeki iş sektörleri arasında çeşitli ortaklıklar kurulmasını sağlayacağız.

Sonuç olarak, sizlere tekrardan hoş geldiniz diyor, bu zirvenin, halklarımızın iyiliği ve ülkelerimizin refahı için çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirecek somut sonuçlara ulaşılmasına katkı sağlamasını umuyorum. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU