Telegram neden savaşan taraflar arasında tercih edilen iletişim aracı haline geldi?

Telegram hem İsrail ordusu hem de Hamas tarafından, çeşitli içerikteki videoları yayınlamak için kullanılıyor

Telegram, Başkan Vladimir Putin'e karşı çıkan Rus kardeşler Pavel ve Nikolai Durov tarafından kuruldu / Fotoğraf: AFP

Telegram hizmeti, İsrail ordusu ve Hamas hareketi için tercih edilen bir iletişim aracı olarak önemli bir rol oynuyor.

7 Ekim'den bu yana, İsrail saldırılarında öldürülen sivillerin korkunç görüntülerini içeren videolar herhangi bir içerik denetimi olmadan yayımlanıyor.

Mesajlaşma servisleri ve sosyal ağların özelliklerini birleştiren bu araç, Suriye ve Ukrayna'daki çatışmalarda olduğu gibi, devletler tarafından herhangi bir içerik denetimine tabi tutulmuyor ve bu da onu her iki savaşan tarafın da tercih ettiği iletişim kanalı haline getiriyor.

Başlangıçta IŞİD destekçilerinin tercih ettiği mesajlaşma hizmeti olarak bilinen Telegram, Elysee Sarayı dahil her kesimden kurum ve politikacı tarafından benimsendi.

Uygulama aynı zamanda yetkililerin denetiminden kaçmak isteyen muhalifler ve hatta suçlular tarafından da faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Platformun özellikleri

Rusya'dan kaçan ve Başkan Vladimir Putin'in muhalifleri olan Rus kardeşler Pavel ve Nikolai Durov tarafından oluşturulan platform, 10 yıl içinde mahremiyetlerini her türlü dış müdahaleden korumaya istekli kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı.

Bu hizmetin temel avantajı, güvenli bir şifreleme yöntemi benimsemesi ve yöneticilerin kullanıcılar hakkındaki bilgileri asla açıklamamayı taahhüt etmesiyle kullanıcıları tamamen güvende hissettirmesi.

Telegram, 700 milyondan fazla aktif kullanıcı tarafından kullanılıyor ve gruplarında 200 bin abone içerebilen mesajlar, herkes tarafından ücretsiz olarak görüntülenebiliyor.

Merkezi Dubai'de bulunan Telegram, AB ve ABD'nin yasa dışı içeriğin kaldırılması için büyük platformlara baskı uyguladığı bir dönemde, hükümet denetimlerinden uzak kalmayı başarıyor.


Platform içeriği

Ayrıca, Durov kardeşler ve hizmetin onlarca çalışanı hiçbir zaman kamuoyunun önüne çıkmıyor.

İçeriklerin kaldırılmasını talep eden yetkililer, hedeflerine ulaşmada büyük zorluklarla karşılaşıyor.

Öyle ki 2022 yılı sonunda eski Fransız Milletvekili Laetitia Avia ve Avukat Rachel-Flore Pardo kamuoyuna "Telegram'ın cezasızlığına son verilmesi" çağrısında bulundu.

Bu uygulamada, nefreti teşvik eden içerikler ve çocuk istismarcıları ve komplo teorileri sahiplerine yönelik içerikler sıkça bulunuyor.

Ayrıca, terörü yücelten içerikler de yer almaktadır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2022 yazında Telegram'da İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili içeriklerin yarısının bunun reddine dayandığını açıkladı.


Gizli yön

İsrail saldırılarının en kötü videoları, X (eski adıyla Twitter) gibi büyük platformlarda yasaklandığı için daha çok telegram üzerinden paylaşılıyor.  

İsrailliler ve Filistinliler Telegram'ın birincil bilgi kaynağı olarak oynadığı rolü anladılar.

Pavel Durov, 8 Ekim'de kendi blogunda şunları yazdı:

İsrail ve Filistin topraklarından yüz binlerce insan Telegram hesapları oluşturuyor.


Fransız Sosyal Medya Uzmanı Tristan Mendes France da bunu doğruluyor:

En şok edici videoların birçoğu önce Telegram'da yayılıyor, sonra ana platformlara çıkıyor. Telegram, gizli yönü nedeniyle seçiliyor. Anahtar kelimeler kullanılarak arama yapılamıyor. Bu, ilgili kullanıcılar için bir topluluk aracıdır.
 


Açık kaynak bilgi aramalarında uzman olan Julien Mittier, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Telegram, uygulamada aktif olmak için Dark Web'i terk eden suçluların bile ilgisini çekiyor. Önceki Dark Web forumları, davetle erişilebilen Telegram'a dönüştü ve birçok dosyanın paylaşıldığı mini web siteleri haline geldi. Ayrıca çalınan veriler için açık artırmalar düzenliyor ve hatta uygulama sayfaları aracılığıyla kiralık bir katilin yardımını talep etmek bile mümkün olabiliyor.


Çatışma görüntüleri içeren hesaplar

Telegram uygulaması şu ana kadar şiddet içerikli paylaşımları denetleme girişimlerine karşı direndi ve kendi standartlarına göre uygunsuz bulduğu mesajları silmekle yetindi.

Platform, doktorlara saldırı çağrısı yapan aşı karşıtı grupların hesaplarını yasakladı, ancak blogunda "ifade özgürlüğüne yönelik yerel kısıtlamaları" hesaba katmamakla övündü.

Pavel Durov, 13 Ekim'de özellikle çatışma görüntülerini içeren hesaplarının korunmasını savundu ve hesabında şunları yazdı:

Bu haftanın başlarında Filistin'de sivillerin ölümüyle ilgili görüntüler Telegram uygulamasında paylaşıldı. Bu kanalların kapatılması, yaşamını yitiren canları takrar hayata mı döndürecek?


Ancak pazartesi akşamı Telegram, yalnızca Avrupa'da, Fransız-İsrailli bir rehinenin videosunu yayınlayan bir Hamas hesabını engelledi ve "Bu kanal yerel yasaları ihlal ettiği için görüntülenemiyor" açıklamasını yaptı.

Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan Tech Against Terrorism (Terörizme Karşı Teknoloji) adlı bir grup, bu adımı "çok eksik ve çok geç" olarak nitelendirdi ve Telegram'ı özellikle bu tür görüntüleri yayımlamaması konusunda çağrıda bulundu.

Avrupa Komisyonu, özellikle Telegram'ı, Avrupa Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında yasa dışı içeriği kaldırma yükümlülüğüne tabi olan "büyük platformlar" listesi arasında sınıflandırmadığı için ona müdahale etmediğini açıkladı.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU