Mercan ağarmasının en derindeki kanıtı Hint Okyanusu'nda keşfedildi

Araştırmacılar, artan okyanus sıcaklıklarına karşı her zaman daha dayanıklı olduğu düşünülen derin su mercanlarının ağır hasar aldığını buldu

Kasım 2019'da Plymouth Üniversitesi'nden bilim insanlarının okyanus yüzeyinin altındaki mercanların sağlığını gözlemlemek için kameralarla donatılmış uzaktan kumandalı sualtı araçlarını kullandığı bir araştırma gezisi sırasında mercan hasarına dair kanıtlar gözlemlenmişti (Plymouth Üniversitesi)

Bilim insanları mercan resiflerinin ağardığına dair bilinen en derindeki kanıtı Hint Okyanusu'nda, yüzeyin 90 metreden de altında keşfetti.

Daha önce okyanusların ısınmasına dirençli olduğu düşünülen bu derinliklerde ağarmaya dair bu emsalsiz kanıt, okyanus ekosisteminde kritik bir rol oynayan mercan resiflerindeki ciddi hasar seviyelerini ortaya koyuyor.

Nature Communications'da yayımlanan çalışma, Hint Okyanusu yüzeyinin 90 metreden daha altında yer alan mercan resiflerinin ciddi hasar gördüğünü ve belirli bölgelerde etkilenen resiflerin oranının yüzde 80'e kadar çıktığını gösteriyor.

Plymouth Üniversitesi'nden çalışmayı yürüten araştırmacılar, bu hasarın Hint Okyanusu'ndaki deniz sıcaklıklarının yüzde 30 artmasından kaynaklandığını söylüyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı ve Plymouth Üniversitesi'nde fiziksel oşinografi alanında doçent olan Dr. Phil Hosegood, "Bu muazzam bir sürpriz" diyor.

Daha derindeki mercanların her zaman okyanus ısınmasına karşı dirençli olduğu düşünülüyordu ama durumun böyle olmadığı açık.

Dünyanın dört bir yanındaki benzer derinliklerde yer alan resifler, benzer iklim değişiklikleri nedeniyle risk altında olabilir.

10 yılı aşkın süredir Orta Hint Okyanusu'nu inceleyen araştırmacılar, sualtı robotları ve uydunun ürettiği oşinografik verilerin birleşimini kullanarak mercan resifindeki hasarları inceledi.

Kasım 2019'da gerçekleştirilen bir araştırma gezisinde bilim insanları kameralarla donatılmış uzaktan kumandalı sualtı araçlarını kullanarak mercan ağarmasının ilk belirtilerini gözlemlediklerini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sığ su resifleri herhangi bir zarar görmezken daha derin resiflerin ağardığının tespit edilmesi, hassaslıklarındaki keskin tezatın altını çiziyor.

Uzmanlar ağarmanın, sıcaklığın derinlikle birlikte hızla değiştiği bir katman olan termoklinin derinleşmesinden kaynaklandığını söylüyor. Bu derinleşme, kötüleşen iklim krizi nedeniyle şiddetlenen El Nino gibi bölgesel iklim örüntüleriyle bağlantılı.

Çalışmanın başyazarı Clara Diaz şöyle diyor: 

İklim değişikliği nedeniyle bu değişkenlik döngüleri güçleniyor. Burada ve başka yerlerdeki okyanusların daha derinlerinde ağarma muhtemelen daha düzenli hale gelecek.

Etkilenen resifin bazı kısımları 2020'yle 2022 arasında iyileşirken, bilim insanları okyanus derinlerindeki gözlemleme çalışmalarının artırılmasının aciliyetini vurguluyor.

Sığ su mercanlarının aldığı hasar artarken, mezofotik mercanların ekosisteme temel faydalar sağlayarak bunu telafi etmesi bekleniyordu. Fakat bulgular bu varsayıma meydan okuyarak derin deniz mercanlarının hassaslığını ortaya koyuyor.

Hindistan hükümetinin verilerine göre son 10 yıllık dönemlerde tropikal Hint Okyanusu'nda okyanus ısınmasında hızlı bir artış yaşanırken 1951-2015 döneminde Deniz Yüzeyi Sıcaklığı (DYS) ortalama 1 santigrat derece arttı.

Bu ısınma her 10 yılda 0,15 santigrat derece hızında gerçekleşiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU