Rusya'nın kalıcı varlığını sağlamak için Afrika kıyılarında izlediği 3 hedef

"Kimileri Moskova’nın bölge ülkelerinin askeri müttefiki haline geldiğine, ancak onlara kendi çıkarlarını savunma alanı bıraktığına inanıyor. Rusya ile Fransa arasındaki fark da bu"

Rusya'nın Afrika kıyılarındaki hedefleri askeri varlığıyla sınırlı değil / Fotoğraf: Reuters

Dünya Gazze'de Hamas ile İsrail arasındaki askeri gerilimin artmasıyla meşgulken Rusya, bölgedeki varlığını güçlendirmek ve çeşitlendirmek amacıyla Afrika kıyılarına yöneldi.

Bu durum, bölgesel güçlerin Rusya nüfuzuna karşı sığınabilecekleri yolları kapatma amacı da taşıyor. 

Rus hükümeti, Burkina Faso hükümetiyle halkın enerji ihtiyacını karşılayacak bir nükleer santral kurulması konusunda mutabakat zaptı imzaladı.

Hükümet verilerine göre Burkina Faso, sürekli terör saldırılarına sahne oluyor ve ülkede nüfusun yalnızca dörtte birine elektrik ulaşıyor.

Söz konusu uzlaşı, yakın zamanda Moskova'da düzenlenen Enerji Haftası'nın oturum aralarında gerçekleşti.

Burkina Faso Enerji Bakanı Simon-Pierre Boussim, Enerji Haftası'na katılırken, mutabakat zaptı imzalanmasının Başkan İbrahim Traore'nin arzusunu temsil ettiğini açıkladı.

Traore, geçen temmuz ayında Rusya- Afrika zirvesinde Başkan Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede bunu dile getirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Verimli ve sağlam işbirliği

Eylül 2022'de askeri darbeyle iktidara gelen Traore, kanlı terör saldırılarına maruz kalan ülkede Wagner aracılığıyla Rusya'nın Vagadugu'da askeri dayanak kurmasının önünü açtı.

Moskova, şimdi gözünü bu ülkedeki ekonomik varlığını güçlendirmeye dikmiş durumda. 

Elektrik enerjisi ile ilgili olarak Afrika Kalkınma Bankası, 2020'de yayımlanan resmi verilerde, Burkina Faso nüfusunun yalnızca yüzde 22,5'inin, kentsel alanların yüzde 67,4'ünün ve kırsal alanların yüzde 5,3'ünün elektriğe erişimi olduğunu açıkladı.

Burkina Fasolu siyasi analist Alpha Conde, "Başkan Traore, Burkina Faso'da iktidarı eline aldığından beri nükleer santrali düşünmeye başladı. Vatandaşa daha ucuz elektrik sağladığı ve getirisi de iyi olduğu için bu istasyonu kurmak bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamızı sağlayacak, neden olmasın?" ifadelerini kullandı. 

Conde, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada "Kendi başımıza üretim yapamıyoruz. Mali açıdan bizim de faydalanacağımız bu alanda yetkinlikler oluşturmaya başladı. Tek çözüm olmasa da bizim için sıkı bir müttefik olan Rusya'dan da faydalanmak için çalışacağız. Ancak Fransa'dan farklı olarak Rusya'nın yaptıklarına güveniyoruz" dedi.

Alpha Conde, "Rusya, Afrika Sahel ülkelerinin askeri müttefiki haline geldi ve onların çıkarlarını savunuyor. Ancak karşılığında bölge ülkelerine de kendi çıkarlarını savunmaları için alan bırakıyor. Moskova ile Paris arasındaki fark budur. Dolayısıyla bizim için önemli olan, bugün bu nükleer santralde vücut bulan ve insanların hayatını kolaylaştıracak olan çıkarlarımızdır" açıklamasında bulundu.


Kalıcı bir varlık için plan

Son yıllarda, askeri darbe rüzgarlarının Paris'in istemediği bir şekilde estiği ve müttefiklerinin birbiri ardına devrildiği Afrika Sahel ülkelerinde Fransızların art arda yenilgilerine tanık olduk.

Öyle ki son olarak çöküşü Fransız hükümeti için benzeri görülmemiş bir şok olan Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Bazum devrildi. 

Gözlemciler, her ne kadar Ukrayna'daki savaş, Suriye meselesi ve diğerleri nedeniyle dikkati dağılmış olsa da Rusya'nın halkı aşırı yoksulluk çeken ülkelerde ekonomik alana yönelmesinin, Afrika kıyılarında kalıcı bir varlık kurma arzusunu yansıttığına dikkati çekti.

Uluslararası ilişkiler konusunda uzman Nizar Makni, "Rusya'nın Fransa'nın Afrika Sahel senaryosunu kopyalamak üzere olduğunu düşünmüyorum. Yalnızca Wagner aracılığıyla askeri ve milis olarak değil, aynı zamanda ekonomik olarak da kalıcı bir mevcudiyeti garanti edecek bir işbirliği arıyor. Çünkü jeopolitik çatışmanın son aşaması bu konumların bölgesel güçlere göre sabitlenmesini gerektirmektedir. Hayati bir alanı kalıcı olarak açmak ne anlama gelir ve bu nasıl çalışır? Bu, Fransa'nın hatalarını yapmamak ve her iki taraf için de kazan- kazan esasına göre doğrudan işbirliği yapmakla olacaktır" dedi.

Makni, yaptığı açıklamada "Rusya, bu bölgelerin doğrudan Rus teknolojisine sahip olmasını, nihai haliyle enerjinin kendilerine ihraç edilmemesini istiyor. Bu durum, Burkina Faso'nun bu reaktörlerin bakımıyla Rus teknolojisine bağımlı hale gelmesine neden olacak ya da askeri, hatta tarımsal olsun çeşitli alanlardaki Rus ürünleri için doğrudan bir pazar oluşacaktır. Bu, Rusya'nın sadece güvenlik ve askeri rol oynamak için orada olmadığını, aynı zamanda kalıcı olarak da burada kalacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
 


Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in geçen aylarda uçağının ülkesinde düşmesi sonucu öldürülmesi, Rusya'nın Afrika kıtasındaki etkisinin akıbeti hakkında soru işaretlerine yol açtı.

Kendisi, askeri becerisi ve adamlarının sahadaki kararlılığıyla tanınıyordu.

Güçleri, halihazırda Mali, Burkina Faso ve Orta Afrika Cumhuriyeti dahil olmak üzere Afrika ülkelerine sızmış durumda.

Öyle görünüyor ki Rus hükümeti orada kalıcı varlığını sağlayacak seçeneklere başvurmaya başladı.

Özellikle Fransa'ya karşı gerçekleştirilen protestolarda bu ülkelerin halkları, ülkelerinin kaynaklarının sömürülmesine son verilmesi çağrısında bulunan sloganlar attı. 


Açık uluslararası çatışma

Muazzam doğal kaynaklar ve zenginlikler açısından zengin olan ve terörist grupların faaliyetlerine sahne olan bir kıtaya sızma girişimleri karşısında gözlemcilerin merek ettiği şey şu: Batı sessiz mi kalacak?

Fransa'da yaşayan siyasi analist Nizar Celidi, Afrika kıtasının bir yanda Rusya ve Çin, diğer yanda ABD arasında uluslararası ve bölgesel nüfuz mücadelesine tanık olduğunu söyledi. 

Celidi, "Nüfuz alanını genişletmek isteyen Rusya, uzun süredir hegemonya ve sömürgecilik anlayışını değil, aynı zamanda AFRICOM liderliğindeki ABD varlığı sayesinde ekonomik, sosyal ve askeri bir konum arayışındaydı" dedi.

Analist, "Bugün Afrika'da bir yanda Rusya ve Çin, diğer yanda ABD arasında açık bir çatışma var. Moskova, özellikle Afrika kıyısındaki birden fazla ülkede gördüğümüz bir halk memnuniyetiyle birlikte varlığını güçlendirmek için daha güçlü fırsatlara sahip" şeklinde konuştu. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU