Scorsese, yeni filmine ilham veren korku yönetmenini açıkladı

80 yaşındaki yönetmenin son filmi 206 dakika sürüyor

Dolunay Katilleri'nde başrolleri Leonardo DiCaprio, Robert De Niro ve Lily Gladstone paylaşıyor (Apple Studios)

Ünlü yönetmen Martin Scorsese, meslektaşı Ari Aster'in iki filmini, Dolunay Katilleri'nin (Killers of the Flower Moon) temposuna ve süresine ilham verdiği için takdir ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Irish Times'a konuşan Scorsese, 206 dakikalık Dolunay Katilleri'nin Aster ya da Val Lewton gibi yönetmenlerin korku filmleriyle aynı çizgide olduğunu söyledi. 

80 yaşındaki Scorsese'nin son filmi Dolunay Katilleri, western ve korku gibi türlerin karışımından besleniyor.

"Ari Aster'in Ritüel (Midsommar) ya da Korkuyorum (Beau Is Afraid) gibi iyi korku filmlerinin tarzını ve temposunu çok seviyorum" diyen Scorsese, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu filmlerin temposu Val Lewton'un B filmlerine, Jacques Tourneur'ün Kedi Kız (Cat People) ya da Bir Zombi ile Yürüdüm (I Walked With a Zombie) filmlerine kadar uzanıyor. Biraz daha yavaş, biraz daha sessiz.

İtalyan asıllı Amerikalı yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Hikâyede kurgusal olmayan, Osage kültürüyle ilgili sahnelere yer vermek konusunda çok endişeliydim. Bebek isimleri, cenazeler ve düğünler gibi geleneklere ait sahneleri bırakmak... Böylece insanlar hakkında biraz daha fazla şey anlamaya başlayabilirdik. Pek çok insanın filmin dünyasına kendilerini kaptıracaklarından emindim.

Dolunay Katilleri, western olarak pazarlanmasa da Scorsese, filmin köklerinin 20. yüzyılın ortalarına, özellikle de filmografisinin çoğuna ilham veren John Ford'un Çöl Aslanı'na (The Searchers) dayandığını açıkladı.

"Başka bir şeye dönüştü"

"Her zaman bir western çekmek istemiştim ama western türünün Sam Peckinpah ve Vahşi Belde'yle (The Wild Bunch) sona erdiğini düşünüyordum" diyen Scorsese, sözlerini şöyle sürdürdü:

Western başka bir şeye dönüştü, biçimle ilgili bir şeye, Amerika'nın bugünkü değerlerini yansıtmayan bir şeye.

Scorsese, Paramount ve Apple ortaklığıyla çektiği gerçek suç filmi hakkında şunları ekledi: 

Bu bir polisiye değil. Suçlunun kim olduğunu çok iyi biliyoruz. Seyirci bizden çok önde.

Dolunay Katilleri, 20 Ekim'de gösterime girecek.


Independent Türkçe, IndieWire, Irish Times

DAHA FAZLA HABER OKU