Washington Post: Muhammed bin Selman, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı sabaha kadar bekletti

Gazete Ortadoğu'da ikna turuna çıkan Blinken'ın katı bir direnişle karşılaştığını yazdı

Katar, Ürdün, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır'ı kapsayan bir Ortadoğu turu yapan Blinken bugün İsrail'e geri dönüyor (AFP)

Geçen hafta Hamas'ın saldırılarının ardından İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, daha sonra Ortadoğu'da 6 ülkede temaslarda bulunmuştu.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, pazar günü Mısır lideri Abdülfettah Sisi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la görüşen Blinken'ın iki lideri ikna çabalarının katı bir direnişle karşılandığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonu konusunda fikir ayrılıklarının bulunduğunu ve iki liderin de görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdiğini yazdı.

Riyad'da Muhammed bin Selman'ın Blinken'ı saatlerce beklettiği belirtilirken, normalde akşam saatlerinde yapılması planlanan görüşmeye Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin ertesi sabah geldiği aktarıldı.

Suudi Arabistan yönetiminden yapılan açıklamaya göre görüşmede Muhammed bin Selman, "masumların canına kasteden operasyonların" durdurulmasını ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını istedi.

Haberde ABD'nin Riyad'ı Hamas'ı kınamak için ikna etmeye çalıştığı ancak şu ana kadar bu hedefe ulaşılamadığı belirtildi.

Veliaht Prens'in gerginliğin sona erdirilmesi yönündeki talebinin Amerikan politikasının tam tersi olduğuna dikkat çeken gazete, Washington'ın Hamas'ı yok etme hedefi için İsrail'e tam destek verdiğini vurguladı.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan sızan belgelerde, Washington yönetiminin ABD'li diplomatlara "gerginliği düşürme, ateşkes, şiddete son verilmesi, sükûnetin sağlanması" gibi ifadeleri kullanmamaları uyarısında bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Kahire'deki görüşmeye "Yahudilik" açıklamaları damga vurdu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Riyad'ın ardından gittiği Kahire'de de benzer sıkıntılar yaşadığını aktaran Washington Post, iki ülke arasında Refah sınır kapısıyla ilgili yürütülen müzakerelere dikkat çekti.

ABD'li yetkililer cumartesi günü Refah kapısının geçici olarak açılması için Mısır'la anlaşmaya varıldığını açıklamış ve bunun sonucunda Gazze'de yaşayan 500-600 kadar Amerikan vatandaşına sınır kapısına gitme çağrısı göndermişti.

Ancak gün boyunca kapı kapalı kaldı ve kimse Gazze'den Mısır'a geçemedi.

Antony Blinken
2021'de ABD Dışişleri Bakanı olan Blinken, daha önce Obama yönetiminde de görev almıştı (Reuters)


Kahire yönetiminin üçüncü ülke vatandaşlarının Gazze'den çıkabilmesi için bölgeye insani yardım gönderilmesine izin verilmesi şartı Blinken'ın Sisi'yle görüşmesi sırasında karar bağlandı.

Sisi'yle yaptığı görüşme hakkında konuşan Blinken, "Mısır, Gazze halkına yardım için birçok malzeme gönderecek ve Refah açılacak. Bunun için BM, Mısır, İsrail ve diğerleriyle yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için bir mekanizma kuruyoruz" ifadelerini kullandı.

Bugün 5 saatliğine açılması planlanan Refah kapısıyla ilgili varılan anlaşmanın dışında, Kahire'de gerçekleşen Sisi-Blinken görüşmesinde tarafların öne çıkardığı mesajlar birbirinden farklıydı.

Mısır lideri Sisi görüşmede, İsrail'in saldırılarının meşru müdafaa hakkının ötesine geçtiğini ve toplu cezalandırmaya dönüştüğünü söyledi.

Sisi-Blinken görüşmesine damga vuran konulardan biri de ABD Dışişleri Bakanı'nın geçen hafta Tel Aviv'de yaptığı "Yahudilik" açıklamasıydı. 

Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu'yla görüşmesinde, "Sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak burdayım" ifadelerini kullanmıştı.

Bu sözlere yanıt veren Sisi, "Siz bir Yahudi olduğunuz söylüyorsunuz, bense Mısır'da Yahudilerle yan yana büyümüş bir Mısırlıyım. Onlar herhangi bir baskı ve hedef alınmayla karşı karşıya kalmadılar. Yakın veya uzak tarihte bölgemizde Yahudiler asla hedef alınmadı" dedi.

Blinken ise bu sözlere, "Bir insan olarak geldim" ifadeleriyle yanıt verdi.

Gazete, Kahire yönetiminin Gazzelileri toplu halde göçmen olarak kabul etmeye sıcak bakmadığını vurguladığını ve Mısırlı yetkililerin böyle bir göçün Filistin devleti hayalinin sonu olacağı değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU