ABD ve Katar anlaştı: İran'ın 6 milyar doları donduruluyor

Bu para, ABD'yle yapılan esir takası anlaşması kapsamında sadece birkaç hafta önce İran'ın kullanımına sunulmuştu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 12 Ekim'de Tel Aviv'de Hamas terör saldırılarının kurbanları için açılan bir bağış merkezini ziyareti sırasında, ABD-İsrail yurttaşı olan Tal Ben-Chorin'le konuştu (AP)

ABD ve Katar, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından İran'ın insani yardım için açılan 6 milyar dolarlık tartışmalı hesaba erişimini engelleme üzerinde anlaştı.

The Washington Post ve New York Times'ın haberlerine göre bu hamle, Hamas'ın Gazze'den gerçekleştirdiği sürpriz ve kanlı saldırıyı desteklemede Tahran'ın ne tür bir rol oynamış olabileceğine dair sorular gündemdeyken geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'a konuşan kaynaklar, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun perşembe günü Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratları hesaba erişimi engelleme anlaşması hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

İran'ın dondurulmamış petrol satışlarından elde edilen para, ABD'yle yapılan esir takası anlaşmasının bir parçası olarak sadece birkaç hafta önce ülkenin kullanımına sunulmuştu.

Gazeteye konuşan üç Temsilciler Meclisi Demokrat yardımcısı, Adeyemo'nun Demokratlara paranın "hiçbir yere gitmediğini" söylediğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken perşembe günü Tel Aviv'de gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin hesabı dondurma hakkına sahip olduğunu söylese de bunu yapacağını doğrulamamıştı.

Blinken şunları söylemişti:

İran'ın bu durumda parası Güney Kore'deki banka hesaplarında birikti ve petrol satışı bir önceki yönetim olan Trump yönetimi tarafından oluşturulan bir düzenlemeye göre yapıldı. İran halihazırda Katar'a giden fonların hiçbirini aslında harcamadı veya bunlara herhangi bir şekilde erişilmedi.

 

Gazze Şeridi
Filistinliler 7 Ekim 2023 Cumartesi günü Han Yunus'un doğusundaki Gazze Şeridi çitinde imha edilmiş bir İsrail tankının yanında ulusal bayraklarını sallayarak kutlama yapıyor (AP)

 

Gerçekten de bu hesaptaki fonları Hazine Bakanlığı denetleniyor ve sadece insani ihtiyaçlar, gıda, ilaç, tıbbi ekipman için kullanılabiliyor ve asla İranlıların eline geçmiyor.

Fonlar üzerinde sıkı bir gözetimimiz var ve onları dondurma hakkımızı saklı tutuyoruz.

ABD Dışişleri Bakanlığı, en az 1200 kişinin öldüğü ve 2 bin 900 kişinin yaralandığı eşi benzeri görülmemiş Hamas saldırısıyla İran'ı doğrudan ilişkilendiren bir kanıt görmediğini açıkladı.

Hamas, İsrail'e binlerce roket fırlattı ve yaklaşık bin savaşçısı İsrail'e girerek 100'den fazla sivil ve askeri esir aldı.
 

Gazze
Filistinliler, 9 Ekim 2023 Pazartesi günü erken saatlerde Gazze şehrindeki Şati mülteci kampında İsrail hava saldırısı sonucu yıkılan Yasin Camii'nin enkazını inceliyor (AP)

 

Cumartesi günkü saldırıdan sonra İsrail'in bölgeye yaklaşık 6 bin bomba attığı hava saldırılarında Gazze'de 1400'den fazla Filistinli öldürüldü.

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, ABD'nin anlaşmadan geri adım atamayacağı uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler misyonunun yaptığı açıklamada, "Söz konusu senatörler ve ABD yönetimi anlaşmadan CAYAMAYACAKLARININ son derece farkında. Bu para haklı olarak İran halkına aittir ve İranlılar için gerekli olan ve yaptırıma uğramamış tüm ihtiyaçların karşılanmasını kolaylaştırmak üzere İran İslam Cumhuriyeti Devleti'ne tahsis edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanlığı 2020'de İran'ın Hamas'ı ve diğer Filistinli grupları desteklemek için yılda yaklaşık 100 milyon dolar harcadığını bildirmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU