Güney Kore, Hamas saldırılarının ardından sınırda alarma geçti

"İsrail sürekli gözetleme yapsaydı bu şekilde vurulmazdı"

Eski bir asker olan Shin Won-shik, Kuzey Kore'ye yönelik "şahin" politikalar izlenmesi gerektiğini savunan isimlerden biri (AP)

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-shik, Hamas'ın İsrail yerleşim yerlerine yönelik saldırılarının ardından 2018'de Kuzey Kore'yle yapılan sınır anlaşmasının askıya alınmasını istediğini söyledi.

İki Kore arasındaki sınır anlaşması, 2018'de dönemi Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'le Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki görüşmelerden sonra yapılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşma iki ülkenin kara ve deniz sınırlarında tampon bölgeler oluşturulmasını ve bu bölgelerde uçuş yapılmamasını içeriyordu.

Cumartesi günü göreve atanan Savunma Bakanı Shin Won-shik, gazetecilere yaptığı açıklamada Hamas saldırılarına vurgu yaparak Kuzey Kore'nin daha sıkı şekilde izlenmesi gerektiğini savundu.

Anlaşmaya karşı çıkan isimlerden biri olduğu bilinen Shin, oluşturulan uçuşa yasak bölgelerin Güney Kore'nin havadan izleme yapmasını engellediğini öne sürdü.

Son aylarda füze denemelerini sıklaştıran Kuzey Kore yönetimi, daha önce 2018'de yapılan anlaşmayı bozma tehdidinde bulunmuştu. Seul ise bir süredir komşusuna karşı daha caydırıcı ve sert bir politika izleme çabasında.


Savunma Bakanı Shin, anlaşmayı tamamen feshetmenin karmaşık bir yasal süreç gerektireceğini ancak askıya alma adımının sadece kabine kararıyla gerçekleşebileceğini vurguladı.

Shin yaptığı açıklamada, "Hamas, İsrail'e saldırdı. Kore Cumhuriyeti ise daha büyük bir tehdit altında. Bu tehditle mücadele etmek için gözetleme araçlarımızla Kuzey Kore ordusunun hareketlerini izleyerek provokasyon hazırlığında olup olmadıkları hakkında bilgi toplamalıyız. Eğer İsrail sürekli gözetleme için uçak veya drone'ları kullansaydı, bu şekilde vurulmayabilirdi" diye konuştu.

Shin'in açıklamasınının aksine İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürekli gözetim yaptığı biliniyor.

Güney Kore'nin JoongAng Ilbo gazetesi de Hamas saldırılarının Seul yönetimine ders olması gerektiğini belirten bir yazı yayımladı.

Saldırıların Güney Kore'deki mevcut güvenlik durumu için bir hatırlatıcı işlevi gördüğünü iddia eden gazete, "ABD ve diğer müttefiklerin Ortadoğu'ya odaklandıkları bir dönemde, hükümet Kuzey Kore'nin olası askeri provokasyonları konusunda etraflıca hazırlık yapmalı" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Times of Israel, NK News

DAHA FAZLA HABER OKU