Sudan'daki ihlaller "insanlığa karşı suç" niteliği taşıyor

Handicap International: Çad'da 400 bin Sudanlı mülteci için büyük bir insani acil durum söz konusu

 Sudanlı mültecilerin insani ihtiyaçları her geçen gün artıyor / Fotoğraf: AFP

Uluslararası Af Örgütü'nün Krize Müdahale Programı Kıdemli Danışmanı Donatella Rovera, 5 Ekim Perşembe günü yaptığı açıklamada, örgütün Sudan'da çatışmanın başlangıcından bu yana acilen soruşturulması gereken insan hakları ihlallerini gözlemlediğini açıkladı.

Rovera "Sudan'daki çatışmanın tüm taraflarının ciddi ihlallerde bulunduğunu gördük.  Bunlardan bazıları, binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan sivillerin kasıtlı olarak hedef alınması da dahil olmak üzere, sivillere karşı savaş suçu teşkil ediyordu" dedi. 

Ülke genelinde kadınlara ve kızlara yönelik tecavüz ve cinsel saldırı vakalarının gözlemlendiğini belirten Rovera, özel mülklerin, ev ve iş yerlerinin belgelenen yıkım ve yağmalarına dikkat çekerek, "Bütün bu ihlaller devam ediyor" dedi. 

Rovera bu olayların sorumluluğu nedeniyle birden fazla tarafı suçladı. Ordunun, Hızlı Destek Kuvvetlerinin ve şu veya bu partiyle ittifak halindeki çeşitli milislerin hepsinin bu tür olaylarda sorumluluğunu olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Büyük bir insani acil durum"

Sivil toplum kuruluşu Handicap International, çatışmalardan kaçarak komşu Çad'a kaçan yaklaşık 400 bin Sudanlı mülteci için 'insani ihtiyaçların her geçen gün arttığı' uyarısında bulunarak, 'her gün bin 500 ila 2 bin kişinin sınırı geçtiğini' vurguladı.

Kuruluş, yaptığı açıklamada bu insanların felaket koşullarında yaşadıklarını ve su, yiyecek, barınak ve tıbbi bakım da dahil olmak üzere her şeyden yoksun olduklarını ifade etti.

Ayrıca "Mevcut olan az sayıdaki sivil toplum kuruluşu, bağışçı ülkelerden acil ve önemli bir destek alınmazsa daha da kötüleşecek büyük bir acil insani krizle karşı karşıya" ifadelerine yer verdi. 

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre şu anda Çad'da toplam 400 binden fazla insan mülteci durumunda ve bunların yüzde 86'sı kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Sudan'da 15 Nisan'da ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çıkan ve daha sonra kabile milislerinin de dahil olduğu kanlı çatışmalardan kaçmak için her gün birçok kişi, kilometrelerce yürüyerek sınırı geçmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler'e göre Çad, dünyanın en az gelişmiş üçüncü ülkesi ve kötü durumdaki sağlık sistemi savunmasız gruplara hiçbir hizmet sağlayamıyor. 

Sudan'daki son savaştan önce, ülke, içinde bulunduğumuz yüzyılın ilk on yılında Darfur'daki (batı Sudan) savaştan kaçan yaklaşık 410 bin Sudanlının yanı sıra batısında Kamerun'dan ve güneyinde Orta Afrika'dan gelen on binlerce mülteciyi kabul etti.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre yakın zamanda Sudan'dan 200 bin yeni mülteci gelebilir.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU