Güney Kore-ABD istihbaratı: "Kuzey Kore nükleer silah için plütonyum çıkarıyor"

"Yeni bir bomba testi ihtimal dışı değil"

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın 100 kilometre kuzeyindeki Yongybyon nükleer santrali, 2006-2017'deki bomba denemelerinde de gündeme gelmişti (Reuters)

ABD ve Güney Kore istihbaratı, Kuzey Kore'nin nükleer silah üretmek için plütonyum çıkardığını öne sürdü.

Güney Korenin muhafazakar Donga Ilbo gazetesinin haberinde, Pyongyang yönetiminin Yongbyon nükleer santralinin faaliyetini durdurduğu yazıldı.

Haberde, Washington ve Seul yönetiminin istihbarat değerlendirmesinde, 5 megavatlık nükleer santralde kullanılan yakıt çubuklarının, yeniden işlemden geçirilmesi için çıkarıldığı ileri sürüldü. 

Nükleer silah üretiminde kullanılacak plütonyum çıkarılmadan önce, santralde kullanılan yakıt çubukları yeniden işlemden geçiriliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seul yönetiminden kimliğini paylaşmayan bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, "Güney Kore ve ABD, bunun nükleer silah üretimi için gerekli plütonyumun elde edilmesi amacıyla başlatılan bir yeniden işleme çalışması olduğunu düşünüyor" dedi. 

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı veya Savunma Bakanlığı, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın yorum talebine yanıt vermedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 7 Eylül'de nükleer saldırı düzenleyebilen bir denizaltıyı tanıtmıştı.

Ayrıca Seul merkezli Daily NK gazetesi, ağustostaki haberinde Kuzey Kore'nin nükleer silah programını geliştirmek için Rusya'yla görüşme halinde olduğunu öne sürmüştü. 

Kuzey Kore geçen ay ülkesinin nükleer devlet statüsünü anayasaya ekleyerek, bunu değiştirilmez hale getirmişti. Ayrıca çıkarılan yeni yasa gereği nükleer silahların caydırıcılık amacıyla kullanılmasının önü açılmıştı.

2006-2017'de 6 kez nükleer silah denemesi yapan Pyongyang yönetiminin, 7'inci bir testi daha yapabileceği düşünülüyor. 

Donga Ilbo'ya konuşan Güney Koreli bir yetkili, Pyongyang yönetiminin nükleer silah denemesi yapmasının ihtimal dışı olmadığını savundu. 

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise geçen haftaki açıklamasında, "Nükleer silah kullanırsa Kuzey Kore rejimini sona erdiririz" demişti. 


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU