İlk insanların 84 bin yıl önce Afrika'dan nasıl ayrıldığı ortaya kondu

İlk insanların Avrasya'ya giderken nehir kanalları boyunca ilerlediği iddia edildi

Bilim insanları Ürdün Rift Vadisi'nde 84 bin yıl öncesine ait, insanların kullandığı aletler buldu (Southampton Üniversitesi)

Çığır açıcı bir bilimsel gelişmeyle ilk insanların 84 bin yıl önce Afrika'dan nasıl ayrıldığı doğrulandı.

Southampton Üniversitesi'nden bilim insanları, ilk insanların Avrupa ve Asya'ya giderken izlediği rotanın, Sina yarımadası boyunca Ürdün'e kadar uzanan nehir kanallarından oluşan "sulak bir koridor" olduğunu kanıtladıklarını iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zaman içinde kuruyan, tarih öncesine ait nehir kanallarının kenarında bulunan el aletlerini inceleyen ekip, özel tarihleme teknikleri kullanarak bunların yaklaşık 84 bin yıl önce kullanılmış olabileceğini saptadı.

Dünyanın dört bir yanından meslektaşlarıyla çalışan bilim insanları, bunun Homo sapienslerin Afrika'dan Avrasya'ya giderken Ürdün Rift Vadisi'ndeki nehir kanalları üzerinden yollarını bulduğunu kanıtladığını söylüyor.

Southampton Üniversitesi'nde Jeomorfoloji Profesörü Paul Carling "Uzun zamandır, deniz seviyesinin düşük olduğu zamanlarda insanların Arabistan'ın güneybatısına ulaşmak için Afrika Boynuzu'ndan ayrılıp Kızıldeniz üzerinden geçerek güney geçişini kullandığı düşünülüyordu" diyor.

Fakat bizim araştırmamız Afrika'dan Avrasya'ya uzanan tek karayolu üzerinde, kuzeye doğru sıkça kullanılmış bir yol olduğunu doğruluyor.

Yeni yayımlanan bulgularımız, küçük sulak alanları üs olarak kullanırken daha kuru otlaklarda bolca bulunan yaban hayvanlarını avlayan insanların kuzey rotasından göç ettiğini gösteren yapbozun kilit öneme sahip bir parçası.

Önceki çalışmalarda potansiyel su birikintileri arayışında büyük göllere bakılsa da aslında göç sırasında küçük sulak alanlar çok önemli durak noktalarıydı.

Aletlerin gömüldüğü tortunun yaşını belirleyebilmek için bilim insanlarının lüminesans tarihleme tekniklerini kullanarak tortunun en son ışığa maruz kalmasından bu yana ne kadar zaman geçtiğini hesaplaması sonucu Science Advances adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma ortaya çıktı.

Sonuçlar, insanlar Avrasya'ya gitmek üzere Afrika'dan ayrıldığı dönemde bu aletlerin kullanılmış olabileceğini gösteriyor. 300 bin ila 200 bin yıl önce Afrika'da evrimleşen modern insanlar, birkaç aşamada kıta dışına dağılarak önce Asya'ya sonra da Avrupa'ya yerleşti.
 

El aletleri
Ürdün Rift Vadisi'nde keşfedilen ve bilim insanlarının 84 bin yıl önceki göçü tarihlendirmesini sağlayan el aletleri (Southampton Üniversitesi)


Çin'deki Shantou Üniversitesi'nden çalışmanın başyazarı Dr. Mahmoud Abbas "Levant, modern insanların son buzullar arası dönemde Afrika'dan başka yerlere yayılması için sulak bir koridor görevi görmüş ve artık Ürdün Rift Vadisi bölgesinde de bunun yaşandığını gösterdik" diyor.

Ürdün çölünden elde edilen paleohidrolojik kanıtlar, o dönemdeki çevresel ortama ilişkin anlayışımızı geliştiriyor.

Kuru çöllerin aksine savan otlakları, Afrika'dan Asya'nın güneybatısına ve ötesine yaptıkları yolculuk sırasında insanların hayatta kalmak için çok ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlayabilirdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU