Ukrayna, Kırım'ı Neptün füzeleriyle vurdu: "31 drone imha edildi"

2014'te Rusya'nın yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Kırım, 2022'de Putin'in Ukrayna'nın topyekün istilasını emretmesinden bu yana sıkça hedef alınıyor

(Reuters)

Ukrayna'nın salı günü, yasadışı şekilde işgal edilen Kırım yarımadasındaki Rus hedeflerine karşı Neptün füzelerini kullanarak yeni bir saldırı düzenlediği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Ukrayna'ya ait Neptün füzesinin Karadeniz'in kuzeybatı kesiminde, Kırım yarımadası açıklarında düşürüldüğünü bildirdi. Saldırı yerel saatle 20.30 civarında gerçekleştirildi.

Ukrayna'nın bir drone'u da Rusya'nın Karadeniz'deki liman kenti Sivastopol'u hedef aldı.

Rusya'nın atadığı Sivastopol Valisi Mihail Razvozhayev, drone'dan çıkan enkazın bir apartmanın çatısına düştüğünü fakat kimsenin yaralanmadığını söyledi.

Razvozhayev, Rus acil servislerinin patlayıcı maddeleri bölgeden nasıl çıkaracaklarını belirleme sürecinde olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sivastopol acil durum servislerinden uzmanlar an itibarıyla bölgede ve patlayıcı maddelerin taşınmasına dair bir karar alınacak" diyen Vali, tüm kuvvetlerin ve servislerin "çatışmaya tamamen hazır" bulunduğunu da sözlerine ekledi.

2014'te Rusya'nın Ukrayna'dan yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Kırım yarımadası, Vladimir Putin'in Şubat 2022'de istila emrini vermesinden bu yana sıkça hedef alınıyor. Kırım, savaşta Rusya için kilit bir üs görevi görüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı çarşamba günü erken saatlerde gerçekleşen ayrı bir saldırıdaysa Ukrayna'nın, toplam 31 drone'la Rusya'nın sınır bölgelerindeki topraklarını vurduğunu açıkladı.

Bakanlık resmi Telegram kanalında şöyle belirtti:

Belgorod, Bryansk ve Kursk bölgelerinin topraklarında görev yapan hava savunma sistemleri, Ukrayna'ya ait 31 uçak tipi insansız hava aracını engelleyip imha etti.

Ukraynalı yetkililer bildirilen saldırılarla ilgili bir açıklama yapmadı. Moskova'nın Kiev'i suçladığı, Rusya'ya ve Rus kontrolündeki bölgelere yönelik saldırıya dair Ukrayna genel olarak sessizliğini koruyor.

Öte yandan Ukrayna, bölgesindeki Rus altyapısını hedef almanın, topyekün istilaya karşı başlatılan askeri karşı saldırıya fayda sağladığını sürekli savunuyor.

Geçen hafta Rusya, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerini ilhak edilen Kırım yarımadasındaki Karadeniz Filosu'nun karargahına yönelik füze saldırısının planlanıp gerçekleştirilmesine yardım etmekle suçlamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova düzenlediği brifingde şöyle demişti:

Saldırının Batılı istihbarat araçları, NATO uydu cihazları ve keşif uçakları kullanılarak önceden planlandığına, ABD ve Britanya'nın emniyet kurumlarının önerileri doğrultusunda ve onlarla yakın koordinasyon içinde gerçekleştirildiğine şüphe yok.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU