İş yerinde dövmeler kabul edilebilir mi?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Global ölçekte dövme yaptıranların sayısı artarken bunun iş piyasasına etkileri de tartışılmaya devam ediyor.

Çalışanların dövme yaptırması genellikle olumsuz damgalamalar tarafından yönlendirilirken, yakın zamanda yapılan bir araştırma, çalışanların dövmesi olsun ya da olmasın müşteri duyarlılığının aynı olduğunu öne sürüyor.

İş yerlerinin dövme politikası konusunda esneklik göstermeye başladığı görülüyor. 

Örneğin; Disney, UPS, Virgin Atlantic ve ABD Ordusu, iş gücü piyasasının giderek artan bir yüzdesinin dövme yaptırmayı tercih etmesi nedeniyle çalışanların iş yerinde dövmelerini göstermelerine olanak sağlamak için kıyafet ve stil kurallarını gevşetti.

Yani çalışanların dövmelerini göstermesine izin vermeye başladı.


İş yerinde dövmelere ilişkin görüşler esniyor 

UPS, daha önce çalışanların görünür şekilde dövme göstermesini yasaklıyordu; dövmeli çalışanların dövmelerini uzun kollu giysilerle ve pantolonla kapatması gerekiyordu.

UPS, Nisan 2021′de duyurulan ve çalışanların rahatsız edici kelimeler veya resimler içermemeleri koşuluyla dövmelerini göstermelerine olanak tanıyan yeni bir politika üzerinde karara vardı.

İşçilerin ellerine, başlarına, boyunlarına veya yüzlerine dövme yaptırmalarına ise izin verilmiyor.

Richard Branson'a ait İngiliz havayolu şirketi Virgin Atlantic, mayıs ayında üniformalı çalışanlara yönelik görünür dövme yasağını kaldırdı ve çalışanlarla şu mesaj paylaşıldı;

Birçok kişi, benzersiz kimliklerini ifade etmek için dövmeleri kullanıyor. Müşteriyle yüz yüze olan üniformalı meslektaşlarımız, isterlerse bunu yapmaktan dışlanmamalı.


Disney Parklar bölümü de Nisan 2021′de benzer bir değişiklikle çalışanların dövmelerini göstermelerine olanak tanıyacak şekilde kıyafet ve stil kurallarını güncelledi.

Bunun, çalışanlarının ve misafirlerinin tema parklarında daha iyi karşılanmalarını sağlamak için daha geniş bir çabanın parçası olduğu  söylendi.

Disney'de yüz, baş veya boyun hariç, uzatılmış bir elden daha büyük olmayan görünür dövmelere izin veriliyor.

Çıplaklık, saldırgan veya uygunsuz kelimeleri içeren, herhangi bir şirket politikasını ihlal eden dövmelere izin verilmiyor. 

ABD Ordusu da benzer adımlar atarak Haziran ayında güncellenmiş bir direktifi yayınlayarak, eller ve ensedeki dövmeler de dahil olmak üzere dövme politikasını daha da genişletti.

Ordu daha önce 2015 yılında acemi askerlerin kol ve bacaklarında yaptırabilecekleri dövme sayısını sınırlayan kısıtlamaları gevşetmişti.

New York Belediye Meclisi de iş yeri de dahil olmak üzere dövmeli kişilere karşı ayrımcılığı kapsayan bir yasa tasarısı üzerinde çalışmaya başladı. 


Bir dövme politikası uygulanmalı

Çalışma yaşamında dövmeli insanlara yönelik olarak olumsuz damgalamalar tüm dünyada karşımıza çıkarken dövme yaptıranların asi insanlar olduğu duygusunun öne çıktığı gözlemleniyor.

İşe alım profesyonellerinin adayları dövmeleri nedeniyle tek tipleştirmesinin sakıncalarına vurgu yapılıyor ve işverenlerin dövmeli birini işe almanın organizasyona zarar vereceğinden, müşterileri uzaklaştıracağından ve tüketicinin satın alma davranışını değiştirebileceğinden endişe duydukları belirtiliyor. 

Bu nedenle iş yerinde dövme yaptırmaya yönelik olarak bir dövme politikası uygulanması, müşterilerin bir işletmede çalışanların nasıl görünmesi gerektiği konusundaki görüşlerine önem verilmesi gerekiyor.

Dövmeye izin verilecekse hangi dövmelere izin verileceği belirtilmeli.

Örneğin; bazı işverenler yüze veya boyuna dövme yapılmasını yasaklıyor ancak görünür olmayan yerlerdeki dövmelere izin veriyor.

Yani bacaklara ve ayaklara dövme yaptırmak işletme için sorun olmazken vücudun üst kısmı için serbestlik tanınmayabiliyor.

Dövme politikasının yasa dışı faaliyetleri, nefret söylemini veya şiddeti teşvik eden görselleri veya kelimeleri yasaklaması da önemli…

Her işletmenin kendine ait bir kültürü vardır; bu nedenle dövmeli profesyonelleri işe almanın potansiyel artılarını ve eksilerini değerlendirmek gerekiyor.

İş yerinde dövmeler için herkese uyan tek bir politika olmadığını da belirtmeliyim.

Çünkü her işletmenin marka imajını ve kurum kültürünü göz önünde bulundurarak ve şirketin kimliğini yansıtan yönergeleri oluşturarak yol alması gerekiyor.  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU