Buğday ve bombalar

Enflasyon doğudan batıya herkesin cebini yaktı, buğday evlere giren sessiz bir bomba oldu

İllüstrasyon: Osama Hajjaj 

Kıtalar enlem ve boylam çizgilerini yeniden çiziyor ancak renkler açlığın iniltileri ve korkulu titremelerle dolup taşıyor.

Bugün dünya dinamik küresel savaşlar içinde. Silahlar çeşitlilik gösteriyor ve savaşçıların isimleri, siyasi liderlerin adları ve subayların rütbeleri farklı.

Napolyon "Ordular mideleri üzerinde yürür" der. Peki, halklar neyin üzerinde yürür?!.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asker, aç veya hasta on milyonlarca insanın öldüğü İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ABD, Avrupalı ​​müttefikleriyle birlikte askeri yetenekleri bakımından ve Batı Avrupa ülkelerindeki yaygınlığı ile benzeri görülmemiş bir askeri oluşum olan NATO'yu kurdu.

Savaşı kazanan diğer büyük güç ve düşünce, siyaset ve ekonomi açısından liberal Batılı ülkelerle çelişen komünist bir ideolojik güç olarak ortaya çıkan Sovyetler Birliği ise Doğu Avrupa'daki yeni takipçileriyle birlikte hemen sınır ötesi bir askeri güç olan Varşova Paktı'nı oluşturdu.

İkinci Dünya Savaşı ve onun getirdiği yıkım ve dehşet, ötekinden korkmayı, Doğu'nun ve Batı'nın liderlerinin önünde, yanında ve arkasında hareket eden korkunç bir generale dönüştürdü.

Buğday, arpa, mısır, tıp ve eğitim konusunda ittifaklar, bloklar kurmayı kimse düşünmedi. BM'nin gıda, sağlık, kültür ve eğitim konularında örgüt ve ajanslar kurduğu doğru, ancak iki askeri ittifaka ayrılan devasa fonlar, insanların gıdası, sağlığı ve eğitimiyle ilgilenen kurum ve kuruluşlara tahsis edilen miktarın çok üzerindeydi.

Savaş, Doğu ve Batı dünyasını yönetenlerin kafalarında yaşayan korkunç bir ateş totemiydi.

​ABD Başkanı Harry Truman'ın Japonya'ya atom bombası atılması emrini verdiği gün, Sovyet lideri Stalin'in bıyığı titredi ve yumruğuyla başına vurdu.

Roosevelt'in koltuğunu devralan müttefikinin, insanın hayal bile edemeyeceği korkunç bir silaha sahip yeni bir savaş lideri projesi olduğunu fark etti.

Stalin'in tek derdi bu korkunç yeni silaha sahip olmak oldu ve birkaç yıl içinde de istediğini elde etti.

Büyük güçlerin yeni silahın peşinde koştuğu ve onu üretmek için zihinler ve laboratuarlar tahsis ettikleri bir dönemde, milyonlarca insan açlıktan ve hastalıktan ölüyordu.

Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki sömürülen yoksul ülkelerde okuma yazma bilmeme yaygındı. 1950'li yılların başında 'soğuk' olarak adlandırılan ve yeni özellikler taşıyan bir dünya savaşı patlak verdi.

Ancak dünkü müttefiklerin karşı karşıya geldiği Kore Yarımadası'nda savaş soğuk değil, sıcaktı. Çözüm, yarımadayı ikiye bölmek oldu.

Asya ideolojik ve politik ateş kutusuna girdi. Hitler, Mussolini ve Japonya İmparatoru'nun bir araya getirdiği Müttefikler, kendi topraklarında ikinci bir çatışmaya tanık oldu.

Vietnam Savaşı, patlayan kağıtlar üzerine kıtanın yeni bir haritasının çizimiydi. Çatışma pirinç tarlaları ya da buğday, arpa ve mısır yetiştirilen alanlar için verilen bir mücadele değil, bir ideolojik korku çatışmasıydı.

Batı kapitalizmi, Nazi-faşist Mihver güçlerine karşı kazandığı zaferin ardından dünyaya hükmetmek istiyordu.

Komünist ideoloji ise sanayinin ilerlediği yeni insanlık çağının, dünyadaki işçi sınıflarını, müjdelediği işçi sınıfının egemenliği için verimli bir alana dönüştürdüğüne inanıyordu.  

Dünyanın en büyük insan gücüne sahip ve büyük bir güç olan Çin Komünist Halk Cumhuriyeti, komünist ideolojiyi benimseyerek, siyaset, ekonomi ve en tehlikelisi askeri güç arasındaki dengeyi değiştirdi.

ABD, Pearl Harbor'daki ABD filosuna yaptığı saldırının ardından kendisini müttefiklerin safında İkinci Dünya Savaşı'na dahil olmaya iten Asya'nın en büyük askeri gücü olan Japonya'ya hakim oldu.

Ancak Japonya'dan daha büyük ve komünist ideolojiye sahip bir Asya gücü olan Çin, Asya'da Batı için tehditkar bir rol oynamaya başladı ve komünist ikizi (Sovyetler Birliği) ile ittifak kurdu.

Vietnam, eski ve yeni dünya güçleri arasında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük çatışmanın ve karşılıklı güç yoklayışının alanı oldu.

Silah, gücün sayfalarını yazan ve hareket eden dünyanın haritalarının çizgilerini çizen kalemdir.
 


Bu küresel çatışmanın ortasında, yoksulluk, hastalık ve bilgisizliğin pençesindeki ötekileştirilmiş halkların acıları devam etti.

Büyük güçler ordularının bütçelerini artırırken, bilimsel yeteneklerini ve fabrikalarını yeni karmaşık silahlar üretmek için seferber ederken, dünya farklı türden iki bloğa bölünmüştü.

Silah üretimine milyarlarca dolar tahsis eden zengin, doymuş bir blok ile yoksulluk ve açlıkla sarsılan diğer blok.

Sessiz bir denklem doğdu ve bir tarafında güçlerini savaşlar için seferber eden zenginler, her gün dağlarca silah üretirken, diğer tarafında yoksullar buğday, pirinç ve mısır tanelerinin hayalini kuruyor.

Bu trajik insan denklemi, bu gezegenin yüzeyinde kronik bir varlık haline geldi.

Bugün tüm dünya Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını takip ediyor. Füzeler, bombalar, ölümler, silahlar, çatışmanın kapsamını genişletmekle tehdit eden sesler, Batı'nın Ukrayna'ya askeri ve mali desteği ve çatışmanın temposunu artıran Rusya'nın açıklamaları.

Ancak yoksul, aç halklar, Ukrayna ve Rusya buğday tankerleri haberlerini sayısız ülkede aç karınlarıyla endişeyle, hatta hayal kırıklığıyla takip ediyorlar.

Gıda, insanın hayatla mücadelesinde etkili bir silah ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı zengin ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyayı etkiledi.

Enflasyon doğudan batıya herkesin cebini yaktı, buğday evlere giren sessiz bir bomba oldu. Rusya, Afrikalı liderlerle bir zirve yaptı ve onlara bazı Afrika ülkelerine buğday yardımı yapma sözü verdi ancak deniz yolları güvensiz.

İşte burada bahaneler başlıyor. ABD de Afrika ülkeleriyle bir zirve yaptı ve Afrika kıtasına 55 milyar dolar yardım ve yatırım sağlama sözü verdi.

Ancak ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri ve mali yardımın hacmi ve hızı, ABD'nin Afrikalı liderlere vadettiğiyle aynı değil.

Rusya-Ukrayna savaşında tahılın ihraç edildiği limanlara yönelik bombardımanlarda bombalar yoksulluk, kuraklık, terör ve siyasi depremlerle boğuşan Afrika'daki aç insanların midesini hedef alıyor.

Buğday ve bombalar arasında büyük bir dünya savaşı dönüyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU