Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bu yıl 60. kez düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin iptal edildiğini bildirdi.

Fotoğraf: AA

Böcek, yaptığı yazılı açıklamada, festival ile ilgili bugüne kadar ev sahipliğinin dışında sadece sinemadan yana taraf olmayı seçtiklerini belirtti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin sadece Antalya'nın değil, Türkiye'nin uluslararası alanda en önemli markalarından biri olduğunu vurgulayan Böcek, şunları kaydetti:
Gelinen noktada büyükşehir belediyesi olarak, yıllara meydan okumuş festivalimizin, bazı kişilerin elinde malzeme edilmesine, sinema emekçilerinin hakkının yenmesine asla izin vermeyeceğim. Konunun tüm ülkeyi, Antalya'yı, tüm sinemaseverleri ve tüm sinema emekçilerini ilgilendirmesi nedeniyle konuyla ilgili ev sahibi olan belediyemiz bir karar almak zorunda kalmıştır. Festivalin sanatsal anlamda güçlü ve sinema adına örnek teşkil edecek şekilde yapılması için seçilmiş ve içeriğin belirlenmesinde sorumlu olan festival yönetmeni ve sanat ekibidir. Başta festival yönetmeni olmak üzere tüm sanat ekibinin süreci yanlış yönettiği, kriz yönetimini yapamadığı tespit edilmiştir.
 

Böcek, festivali özüne döndürmek ve ulusal kategoriyi festivale yeniden eklemek için çaba sarf etmiş biri olarak yaşananları kabul etmediğini belirtti.

Altın Portakal Film Festivali'nin siyaset üstü olduğuna işaret eden Böcek, şu değerlendirmede bulundu:


Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki festivalimizi kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim. Ayrıca şahsıma ve Belediyemize malum film üzerinden isnat edilen suçlamaların tamamını gerçek muhataplarına aynen iade ediyorum. Az önce açıkladığım nedenler dolayısıyla kendi kararıyla büyük bir karmaşaya neden olan festival yönetmeninin, sanat yönetmeninin ve oluşturdukları tüm sanat ekibinin görevlerine şu an itibari ile son verilmiştir. Tüm sanatçılarımızı, sinema emekçilerimizi ve sinemaseverlerimizi festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Bizim dışımızda oluşan ve oluşturulan bu süreç sebebi ile 7-14 Ekim tarihleri arasında yapmayı planladığımız Festivalimizi iptal ettiğimi tüm sinemaseverlere üzülerek bildiriyorum.

Ne olmuştu?

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin film seçkisinden çıkarılmasıyla başlayıp, festivali iptalin eşiğine getiren sansür kaosundan geriye 2 uzun metraj film ve bir belgesel kalmıştı. ‘Kanun Hükmü’ filminin festivalden çıkarılma kararını izleyen gelişmeler silsilesinde, önce 20 jüri üyesi festivalden çekildi ardından sansüre tepki için ortak bir bildiriye imza atan yönetmenler ve yapımcılar, ‘ulusal uzun metraj’ ‘ulusal belgesel’ ve ‘ulusal kısa metraj’ kategorilerindeki 27 filmi festivalden çekti. Ortak bildiride imzası olmayan yönetmen Zeki Demirkubuz da filmini festivalden çektiğini duyurdu. Uzun metraj kategorisinde, İsmail Güneş’in ‘Kurban’ ve Miraç Atabey’in ‘Zamanımızın Bir Kahramanı’ filmleri, belgesel kategorisinde de sadece İpek Kent ve Efe Öztezdoğan'ın ‘Eclipse’ belgeseli, festivalden çekilmedi.

33 örgütten tepki

Sinema sektöründen sansüre tepki gösteren 33 birlik ve sendika da “Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu ve festival komitesinin istifasını kabul ediyoruz” yazılı bir paylaşımla istifa çağrısı yapmıştı. Gösterime girecek sadece 3 filmin kaldığı, Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının desteklerini çektiği, festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun can güvenliğinin tehdit altında olduğunu açıkladığı ve jüri başkanı Demet Akbağ’ın istifa ettiği festivalde ‘Şimdi ne olacak?’ sorusuna yanıt için gözler Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne çevrilmişti. Tüm bu gelişmelerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin iptalini açıkladı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU