Siyasilerden Gezi kararına tepki: Devletin dini adalettir

Yargıtay, Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve Can Atalay'ın arasında olduğu 5 sanığın cezalarını onadı. Cezası bozulan Mücella Yapıcı, kararın ardından tahliye edildi

Fotoğraf: Twitter

Anayasa Mahkemesi Can Atalay dosyasına 5 Ekim'de bakacağını duyurmasının ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 25 Nisan 2022'de verdiği karara ilişkin temyiz incelemesini tamamlayarak kararını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre, Türk Ceza Kanunu'nun 312/1 maddesi gereğince, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Kavala hakkındaki mahkumiyet hükmü onandı.

Daire, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapis cezası verilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin de onanmasını kararlaştırdı.

Karara siyasiler ve ceza alan isimlerin yakınları tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu: Büyük bir utanç...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay'ın Gezi davası kararını 'büyük bir utanç' olarak değerlendirdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

 
Yargıtay, bir demokrasi mücadelesi olan Gezi Parkı Direnişinin, talimatla “suç” gösterilmesi utancına ortaklık etmiştir. Unutulmamalıdır ki; Gezi direnişi, demokrasi tarihimizde özgürlüğü haykıran gençlerin gür sesidir. Bu sesi hiçbir güç kısamaz! Bu karar büyük bir utançtır!


TİP lideri Baş; hapis cezası onanan Can Atalay için Hatay'dan Ankara'ya yürüyüşe başlıyor
 
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay'ın vekili olduğu Hatay'dan Ankara'ya 1 Ekim'de yürüyüş başlatacağını duyurdu. Baş, "Yalnız olmadığımı, olmadığımızı biliyorum. Saray da öğrenecek!" dedi.
 
Baş şunları söyledi:

Başta Hatay milletvekilimiz Can Atalay olmak üzere, hapis cezaları onanan tüm Gezi tutsakları nezdinde emekçi halkımızın özgürlüğüne dönük yargı darbesini kabul etmiyorum.
Özgürlük için, 1 Ekim günü Hatay'dan Ankara'ya doğru ilk adımımı atacağım. Yalnız olmadığımı, olmadığımızı biliyorum. Saray da öğrenecek!

İmamoğlu: Yol arkadaşım Tayfun Kahraman...
 
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 8 sanığın yargılandığı Gezi Parkı davasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin aralarında Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay ve Osman Kavala'nın da bulunduğu 5 sanığın cezasını onaması kararına tepki gösterdi.
 
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gezi Parkı davasında Yargıtay'ın kararı hakkında; "Yol arkadaşım sevgili Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu Gezi Davası sanıklarına verilen cezanın onandığını üzülerek öğrendim. Demokratik hukuk devleti mücadelemizi ve adalet arayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Devletin dini adalettir" yorumunu yaptı.

Davutoğlu: Hukukun ne ölçüde siyasallaştığını gösteren hazin bir örnek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından Yargıtay'ın Gezi davasında verdiği karara tepki gösterdi. 

Davutoğlu'nun açıklaması şu şekilde:

"Örtülü af niteliğindeki infaz yasaları ile çetelerin serbest bırakılması sonrasında Yargıtay 3. Dairesinin uzun yargılama süreçleri ile zaten tartışmalı hale gelen Gezi Davası ile ilgili açıkladığı onama kararı, ülkemizde hukukun ne ölçüde siyasallaştığını gösteren hazin örneklerden biri olmuştur. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaya hazırlanırken yargıyı, muhalefeti sindirecek bir araç haline getirmek yerine; hukuk devletini Anayasal düzenimize hâkim kılmayı, kutuplaşmayı bitirmeyi ve toplumsal barışın yollarını açmayı hedeflemeliyiz."

MHP'li Yıldız da paylaştı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da sosyal medya hesabından mahkeme kararını yorumsuz paylaştı. Yıldız şunları söyledi:

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 sanıklı Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının temyiz incelemesini tamamladı.
Türk Ceza Kanunu'nun 312/1 maddesi gereğince, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan verilen mahkumiyet hükmünü onadı.
Daire, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapis cezası verilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku hakkındaki mahkumiyet hükümlerini de onadı.

"Vera'ya ne diyeceğimi bilmiyorum"

Ceza alan isimlerden Tayfun Kahraman'ın eşi Dr. Meriç Demir Kahraman ise, kızına ne diyeceğini bilemediğini söyleyerek şu yorumu yaptı:

Herkes oradaydı! Hepimiz Gezi'deydik! Buramıza kadar gelmişti, nefes alamıyorduk, çığlık atmak istiyorduk, birbirinden farklı ama aynı derdi paylaşan milyonlardık!

Bizim çocuklar dövüldü, bizim çocuklar yuhalatıldı, bizim çocuklar öldü!

Anlamadılar, dinlemediler, kulak ardı ettiler. Komplo teorileriyle eşim de dahil bir grup insanı tutsak aldılar. Şeytanlaştırmaya çalıştılar, her gün üstümüze geldiler, bu insanların bir ailesi var mı demediler, çocukları olduğunu düşünmediler!

Bugün de eşim, meslektaşım  Tayfun Kahraman'ın  18 yıl hapis cezasını onadılar. Milyonluk Gezi'nin faturasını 5 kişiye kestiler. Yine nefes alamıyoruz, yine çığlık atmak istiyoruz! Ve ben Vera'ya ne diyeceğimi bilmiyorum!

Arayan, soran herkese teşekkürler. Bu dava bitmedi. Adalet arayışımız bitmedi. Hepinize daha çok ihtiyacımız var bundan sonra, haklı çığlığımızı kimse susturamayacak!

CHP Grup Başkanı ve Genel Başkanı Adayı Özgür Özel, Yargıtay'ın Gezi davasında verdiği karara tepki gösterdi.

Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Yargıtay'ın hukuksuz Gezi Parkı kararının karşısında, hukukun ve Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater'in yanındayız. Mücella Yapıcı ve Hakan Altınay'ın tahliyelerine sevinsek de bir kez daha haykırıyoruz ki Gezi onurumuzdur.


Gezi Parkı Davası'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin mahkumiyet ve bozma kararının ardından mimar Mücella Yapıcı tahliye edildi. Kararın ardından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden serbest bırakılan mimar Mücella Yapıcı "Hiçbirimizin suçu yoktu. Bu nasıl bir adalet hala anlamış değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum" dedi ve ekledi: "İçeride kalan canlarımızı bir an önce çıkarmamız lazım. Böyle bir adaletsizliği hak etmiyor bu ülke" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU