İsrail, İran'ın bakanlarına suikast düzenlediğini iddia ediyor

Aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve ondan daha aşırıcı olan Yehudah Glick de hedef alınanlar arasında yer alıyor

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir / Fotoğraf: AFP

İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet, bu yıl ikinci kez Batı Şeria ve Yeşil Hat içindeki beş Filistinliyi hükümet yetkililerine suikast planlamakla suçlayan bir iddianame hazırladı.

Servis, hücrenin aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Knesset'in daha aşırı uçtaki eski üyesi Yehudah Glick'i ve isimlerini açıklamayı istemediği diğer İsrailli siyasi ve güvenlik figürlerini hedef aldığını bildirdi.

Şin Bet, hedef olarak seçilen Bakan Ben-Gvir'in çevresindeki güvenlik önlemleri sayesinde planlanan bir dizi operasyondan ilkinin engellendiğini belirtti, böylece suikastın gerçekleşmesi önlendi.

Servis geçen yıl mayıs ayında, Ben-Gvir'e suikast düzenlemekle suçladığı üç Kudüslü Filistinliyi tutukladı ve onlara Hamas hareketine üyelik suçlaması yönelterek suç dosyası hazırladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran hücresi

Şin Bet'e göre ortaya çıkan hücrenin İran'a ait olduğu ve Ben-Gvir başta olmak üzere İsrailli şahsiyetlere suikast düzenlemeyi planladığı ve Ürdün'den Batı Şeria'ya ve ardından Yeşil Hat'taki 1948 Filistinlilerine uzanan bir iletişim zinciri içinde çalıştığı ortaya çıktı.

Şin Bet'ten aktarılanlara göre Ürdün'de yaşayan İranlı hücre lideri, 1948 Filistinlileriyle iletişim kurmanın bir yolu olarak Batı Şeria'daki Filistinlileri silahlı örgüte sokmak için İran'daki güvenlik yetkililerinden bilgi almıştı.

Hücre lideri, Batı Şeria'dan Hasan Macarime, Murad Kememci ve Ziyad eş-Şanti ile iletişim kurdu ve bu kişiler daha sonra Yeşil Hat içinden Yusuf Hammad ve Hamad Hamadi ile irtibata geçti.

Yapılan açıklamalara göre Ben-Gvir başta olmak üzere İsrailli figürlere suikast düzenlemek için İran'dan "talimatlar, silahlar ve suikast planı" aldılar.

Şin Bet'in bildirdiğine göre Murad ve Hasan, İsrailli sivillere ait araçları ateşe vermek de dahil olmak üzere İsrail içindeki terör faaliyetlerini artırmak için İran'ın talimatlarına göre hareket ettiler.  

Soruşturma, ikilinin Filistinli Ziyad eş-Şanti'yi güvenlik faaliyetini geliştirmek için işe aldığını ve Şanti'nin bu faaliyeti İran unsurlarının yönettiğinin farkında olduğunu ortaya çıkardı. 

Daha sonra Şanti, Hamad Hamadi ve Yusuf Hamad'ı, daha tehlikeli operasyonları teşvik etmek amacıyla Yahudi sivillere ait araçları ateşe vermek üzere görevlendirdi.

Gençler 22 Haziran'da Hayfa şehrinde bir araba yakma operasyonu gerçekleştirdiler. Şin Bet, bu operasyonu bir "test görevi" olarak değerlendirdi.

İstihbarat bilgileri, Ben-Gvir'e yönelik birden fazla girişimin başarılı olmasının engellenmesini sağladı.

Beş kişiye karşı sunulan iddianameye göre Hamadi, Ziyad ile anlaşarak Filistinlileri İsrail'e getirmelerine ve gizlice bölgeye sızdırmalarına yardımcı olmayı kabul etti. Hamadi bunun karşılığında finansal ödeme alacaktı.


Mahkumlar ve Mescid-i Aksa

Ben-Gvir ve Glick, yapılanlara tehdit ve gözdağıyla karşılık verdi. Ben-Gvir suikast planına ilk misillemesini güvenlik mahkumlarına yönelik konuşmasında şöyle yaptı:

Bana suikast düzenlemeyi planlayanlara karşı çalışmalarıma devam edeceğimi, her alanda ve çalışmalarımı daha güçlü bir şekilde yoğunlaştıracağım. Terörist mahkumların koşullarını değiştirmek için yeni talimatları daha büyük bir güçle ve korkusuzca uygulamak için çalışacağım. Terörle mücadeleyi sürdürme kapsamında onların durumlarını kökten değiştirmek için çalışacağım. Aynı zamanda ibadet hakkının temini ve Mescid-i Aksa'daki Yahudi egemenliğini garanti altına almak için faaliyetlerimi yoğunlaştıracağım.
 


Glick ise şunları söyledi:

Her ne kadar gerçek barışla ilgilenmeyen unsurlar her zaman bulunsa da, Mescid-i Aksa’nın merkezinde tam ve gerçek barışı teşvik etmek için dünyanın her yerindeki Yahudi inananlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğim.


İddia makamı iddianameye şunları ekledi:

İran, kendi talimatları ve finansmanıyla eski Knesset üyesi Yehudah Glick'e yönelik suikastı teşvik etmeye çalıştı. Planı desteklemek için Ziyad, sanık Hammad ile Yahudi arabalarını ateşe verme konusunda anlaştı. Ateşe verilen her araç için beş bin şekel (yaklaşık 1.300 dolar) ücret verildi ve Ziyad, Hammadi'ye planın, ödemeyi finanse eden yurtdışındaki İranlı unsurlar tarafından yönetildiğini açıkladı. Görevin yerine getirildiğini kanıtlamak için yanan araçların fotoğrafının çekilmesini ve kendilerine teslim edilmesini talep etti.


Şin Bet, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

Soruşturma, İran'ın, sabıka kaydı olanlar da dahil olmak üzere İsrail vatandaşlarını para karşılığında terör operasyonları yürütmek üzere kullanma ve onları terör operasyonları için görevlendirme yöntemini ortaya çıkardı. Aynı zamanda bu soruşturma İran’ın, İsrail ve Filistin vatandaşlarını güvenlik ve suç operasyonlarını yürütmek üzere görevlendirmek suretiyle İsrail’de sosyal, siyasi ve güven istikrarını zayıflatma noktasında artan çabasını gözler önüne seriyor.


Ayrıca Bakan Ben-Gvir, görev süresi boyunca Yahudilerin saldırılara maruz kaldıklarında kendilerini savunmalarını sağlamak için 18 binden fazla ruhsat verdi ve bir röportajında, daha binlerce Yahudi’ye silah ruhsatı verilmesini sağlamak için çalışacağını duyurdu.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU